bulunmaktadır. Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
Toplum düzenini sağlayan kurallar; din kuralları, ahlâk kuralları, görgü kuralları ve hukuk kurallarıdır. Bu kuralların hepsinin kendine özgü yaptırımları mevcuttur. İnsanların bu kurallara uymaları ise her birinin yaptırım gücüne göre farklılık gösterir.
Toplum hayatını düzenleyen yazılı hukuk kurallarıdır Bunlar anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik adlarını alırlar. Yazılı kuralları devlet koyar Yurttalar bu kurallara uymak zorundadırlar Uymayanlar devlet tarafından belirlenen suç özelliğine göre cezalandırılırlar.
Geleneklerden başlayarak , hukuk kurallarına dek getirilmiş tüm kurallar toplumsal davranışları düzenlemek, başkalarının zararına olabilecek davranışları önlemek, birlikte yaşamı sağlayabilmek için onulmuştur. Yaşamı düzenleme gücünü . getirdikleri yaptırımlarla sağlarlar.
Devletin yetkili organlarınca yürürlüğe konulan anayasa, kanun, uluslararası antlaşmalar, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve tebliğ gibi yazılı hukuk kuralları ile örf ve adet hukuku, pozitif hukuk kurallarını oluşturur.
İlgili 21 soru bulundu
Yetki Verici Hukuk Kuralları
Yetki verici hukuk kuralları da, belli ya da belirsiz kişilere, olumlu ya da olumsuz ödevler yüklediği için emir unsurunu içermektedir. Ancak bu kuralların öngördüğü emrin etki doğurabilmesi için, yetkinin kullanılması veya talepte bulunulması gerekir.
Başta anayasa olmak üzere, uluslararası antlaşmalar, kanun, tüzük, kanun hükmünde kararname ve yönetmelik olarak sıralanabilir.
Bunlar, din kuralları, ahlak kuralları, örf ve adet kuralları, görgü (nezaket) kuralları ve hukukkurallarıdır.
Kurallar, insan davranışlarına sınırlamalar getirirler. Kurallar bireylerin istedikleri zaman istedikleri gibi davranmalarına engel olurlar. Düzen için sınırsız değil, sınırlı özgürlük, daha doğrusu kurallarla sınırlanmış özgürlükler gereklidir.
Sosyopat, hoş olmayan davranışlarda bulunan, kurallara ve kanunlara uymayan, verilen cezalardan hiçbir zaman ders almayan hastalığı bulunan insanlara denir. Sosyopati suça yatkınlıktır ve anti sosyal kişi bozukluğudur. Hiçbir zaman kurallara uymazlar, hiç kimsenin derdiyle derlenmezler, hatta dinlemek bile izlemezler.
Yazısız normlar ise resmi olmayan normlardır. Toplum içerisindeki genelgeçer kurallar bütünü olarak da bilinir. Yazısız normların başlıca çeşitleri: töre, örf, adet, gelenek, görenek ve ahlaktır.
Toplumsal yaşamın sürdürülebilirliği için gerekli olan kurallar bütününe beşeri davranış kuralları denir. Beşeri Davranış Kuralları; ahlak kuralları, görgü kuralları, din kuralları, örf ve adet kuralları, hukuk kurallarından oluşmaktadır.
Buna göre dünya genelinde en yaygın ortak ahlaki kurallar; aileye destek çıkmak, dahil olunan gruba yardım etmek, iyiliklere karşılık vermek, cesur olmak, üstlere saygı göstermek, kaynakları adil dağıtmak ve başkalarının mahremiyetine saygı göstermek.
Bunlar; “din kuralları”, “ahlak kuralları”, “görgü kuralları” ve “hukuk kuralları”dır.
İyiye ve doğruya yönelmiş eylemi talep eden kurallardır. Bazı davranışlara üstün değerler yüklenerek yapılması teşvik edilir. Ahlak kuralları bireylerin davranışlarını düzenlemeyi amaçlayan, bunu yaparken de iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış davranışın ne olduğu sorusuna cevaplar veren kuralların tümüdür.
Disiplinli, kurallara sıkı sıkı bağlı ve benimsediği düşüncelerden asla taviz vermeyen kişilere prensip sahibi denir.
Din kuralları Tanrı ile insanlar arasındaki ilişkileri düzenleyen, Tanrı'nın emir ve yasaklarını içeren kurallar bütünüdür. İstisnalar bir yana bırakılırsa din kuralları genellikle kutsal kitaplara dayanmaktadır. Din, evreni yaratan ve yöneten ilahi bir varlığa yani Tanrı'ya inanmayı ve ona ibadeti emreder.
Sınıf Kuralları Nedir? Eğitim-öğretimin yapıldığı derslikler sınıf olarak adlandırılıyor. Bu sınıflarda eğitim-öğretimin daha verimli yapılabilmesi, ortamın temizliği, eşyaların korunması ve düzeni adına koyulan belirli kurallara sınıf kuralları deniliyor.
Hukuk kuralları uygulanma nitelikleri bakımından dört grupta toplanmaktadır. Bunlar; emredici hukuk kuralları, tamamlayıcı hukuk kuralları, yorumlayıcı hukuk kuralları ve tanımlayıcı hukuk kurallarıdır. Emredici Hukuk Kuralları: Uyulması zorunlu olan kurallardır. Bu hukuk kurallarına herkesin uyması zorunludur.
Özel hukuk, toplumun birbiriyle eşit haklara sahip üyeleri arasındaki ilişkileri düzenleyen hukuk alanıdır. Medeni hukuk, ticaret hukuku, devletler özel hukuku ve borçlar hukukunu kapsar. Türkiye'de bu alanı düzenleyen başlıca yasalar Medeni Kanun, Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri