Meditasyon, derin düşünme anlamına da gelen, bireyin iç huzurunu ve farklı bilinç durumlarını yaşayabileceği ayrıca öz farkındalığına ve varlığına ulaşabileceği zihni denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak da tanımlanmaktadır. Farklı kültürlerde inanç türü ve şifa yöntemi olarak da bilinir.
Sırtınız düz olacak şekilde bir sandalyeye veya yere rahatça oturun. Gözlerinizi kapatın veya bakışlarınızı meditasyon alanında yer alan, bir resim, herhangi bir simge veya size huzur veren bir nesneye odaklayın. Yavaş, derin ve nazikçe nefes alın. Zihninizi kendi içinize veya nesneye odaklayın.
Aktif meditasyon, hareketli bir meditasyon tekniğidir ve bu teknik, yoga, tai chi, qigong veya dans gibi fiziksel aktivitelerle yapılabilir. Aktif meditasyon, beden ve zihnin senkronize edilmesini sağlar ve bu da meditasyon esnasında bedenin rahatlamasına ve zihnin dinginleşmesine yardımcı olur.
Klasik Vedik Meditasyon, aklımızda sessizce tekrarlanan bir ifade olan mantra ile yapılan bir uygulamadır. Mantra iki Sanskritçe kelimeden meydana gelir: “zihin” anlamına gelen “man yani insan” ve araç veya ulaşım anlamına gelen “tra”.
İlgili 35 soru bulundu
Zeka geriliği ya da bir diğer adıyla mental retardasyon, kişinin becerilerinin, yeteneklerinin yaş ortalamasının altında seyretmesi ve standart eğitim sisteminin gerekliliklerini karşılamada eksiklik yaşanması durumudur.
Güneş doğmadan önceki 2.5 saat başlamak için en uygun zamandır. Ayrıca yatağa gitme zamanı da meditasyon için uygundur. Bu durumda yoga gerçekten uyku ile yer değiştirecektir ve sabah ve akşam rutinlerinizi yaptığınızda daha az uykuya ihtiyaç duyduğunuzu göreceksiniz.
Pasif ve aktif Gevşeme Meditasyonu. Çok sayıda gevşeme şekli vardır. Bunları ben iki kategoriye böldüm, pasif gevşeme ve aktif gevşeme. Pasif gevşeme, vücudu yatırma, her bir kası ve siniri gevşetme ve bu dinlenme pozisyonunu belli bir süre, tam bir gevşeklik hissedene kadar koruma olarak açıklanabilir.
Oturarak veya yatarak meditasyon yapılabilir. Oturarak yaparken dik bir şekilde durmak gerekir. Nefesin doğru kullanılması meditasyon sırasında da oldukça önemlidir.
A.2. KONTAMPLASYON: Konsantrasyonun sonucunda zihin odaklanıp sakinleştiğinde, kontamplasyon başlar. Zihnimizi bir “düşünce” ya da “fikir” üzerinde odaklarız. Bu daha “sübtil” (latif) ve daha “soyut” bir pratiktir. Sufi okullarında bu tür kontamplasyon tefekkür konuları her zaman Tanrı ile bağlantılıdır.
Tavsiye olarak genelde 20 – 30 dakika sürer meditasyonlar. Kendinizi geliştirdikçe bu 40 dakika hatta bir saate kadar çıkabilir. Günlerce meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani kişiler vardır. Veya günlerce tefekküre yani derin meditasyona dalan ermiş kişileri biliriz.
Köklü bir gelenek olan meditasyon, özellikle Hinduizm'in felsefi ve mistik kutsal kitabı olan Upanişad'ı Hindistan'daki Budist alışkanlıkları esas alır.
Meditasyon, zihinsel istikrar arayışını içerirken, yoga hem fiziksel hem de zihinsel egzersizi içerir. Yoga pozları ve nefes egzersizlerini önceliklendirirken, meditasyon konsantrasyon (odaklanma) ile ilgilidir. Bu yüzden günümüzde geleneksel halinden çok farkındalık meditasyonu tekniği uygulanır.
Dolayısı ile dingin bir zihne sahip kişi, dini ritüellerini yaparken çok daha odaklanmış, konsantre bir şekilde dikkatini yaptığı ritüele yönlendirebilir. O yüzden her dine ait farklı meditatif çalışmalar yapılmaktadır. Dolayısı ile meditasyon yapmak günah değildir.
Spiritüel meditasyon, aslında Hinduizm ve Taoizm gibi Uzak Doğu dinlerinde ve Hristiyan inancında yaygın olarak yapılan bir meditasyon tekniğidir. Bir çeşit dua gibi örneklendirilebilecek olan bu teknik; inandığınız tanrı ya da evrenle aranızda daha derin bir bağlantı kurmaya yardımcı olur.
Sabahları erken saatlerde yapılan bir meditasyon günü daha zinde ve huzurlu geçirmenizi sağlamanın yanı sıra: Gün içinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi arttırır. Sabah yapılan meditasyon pratiklerini gün içinde hatırlamanızı ve siz farkında bile olmadan aralıklı meditasyonlar yapmanızı sağlayabilir.
Uyku Meditasyonu Nedir? Uyku meditasyonu uykudan önce zihni ve bedeni rahatlatarak dinginleştirerek derin bir uykuya dalmayı sağlayan tekniğe verilen isimdir. Bu yöntem sayesinde uyku problemleri azalırken daha dinç,daha enerjik ve daha güçlü bir bedene sahip olabilirsiniz.
Meditasyon için genellikle günde 2 defa 20 dakikalık bir süre önerilir ancak özellikle yeni başlayanlar için bu süre uzun olabilir. Bunun yerine dilerseniz 5 dakika gibi kısa bir süreyle başlayıp, ilerledikçe meditasyon sürenizi arttırabilirsiniz.
Vipassana meditasyonunun en önemli unsuru sessizlik. 10 günlük konaklamalı kurs programları ile öğretiliyor ve kursun başlangıcından son gününe kadar her katılımcıdan sessizliğe sadık kalması bekleniyor. Sessizlik yalnızca sözsel değil, aynı zamanda bedensel ve zihinsel sessizlik anlamında kullanılıyor.
2500 yıl öncesine dayanan ve Buddha tarafından öğretilen Vipassana meditasyonu, tüm Budist meditasyon tekniklerinin temelini oluşturuyor ve kişinin kendisini gözlemlemesine dayanıyor. Meditasyon sırasında derinden incelenen hisler ve duyular sayesinde kişi, özgün doğasını anlayabiliyor.
Bu yeni bulgu oldukça önemli çünkü bu araştırma bir defa meditasyon yaptığımızda bile fayda sağladığımızı kanıtlıyor. Yani bu demek ki meditasyon, pratik yapmaya başladığımız ilk andan itibaren etki gösteriyor.
Yapılan araştırmalar; meditasyonun stresin zararlı etkilerini azalttığı, hassas bağırsak sendromu, travma sonrası stres bozukluğu ve fibromiyalji gibi stresle ilgili hastalık ve sağlık sorunlarının semptomlarının iyileştirilebileceğini göstermiştir.
Günde 10 dakika meditasyon yapmak oldukça yeterli bir süre olabilecekken, meditasyonun faydalarını bedenimizde, zihnimizde ve ruhumuzda görebilmek için kilit nokta; düzenli uygulama, yani tekrarlı pratiklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri