Kekik yetiştireceğiniz saksıların altları mutlaka delik olmalıdır. Çünkü saksıda biriken su kekik bitkinizi çürütebilir. Her türlü toprakta yetişse de tinli, killi, gübreli , kumlu karışımlı topraklarda iyi gelişme göstermektedir. Kekik bitkinizi yılda iki defa azot ağırlıklı gübre verin.
Sağlığa birçok faydası olan kekik çayı da en çok tercih edilen bitki çayı çeşitleri arasındadır. Kekiği aktarlardan ve marketlerden rahatlıkla temin edebileceğiniz gibi evinizde de yetiştirebilir ve kendi baharatınızı kendiniz yapabilirsiniz.
Kekik tohumu, kış sonuna doğru kapalı ortamlara ekilerek üretim yapılabilir. Tohum yatağını ve saksılarını iyi bir toprak karışımı ile doldurmak gerekir. Genellikle çiftçiler toprağa nehir kumu karıştırır. Bu karışımın içine ekimi toprak yüzeyine yapılması ve üzerinin hafif bir şekilde toprak ile örtülmesi gerekir.
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir. Sulama sıklığınıza karar vermek için toprağın nemlilik durumunu kontrol etmeniz yeterli.
Ilıman kıyı şeridi ve Güney Akdeniz bölgesinde sonbahar sonundan itibaren tohumları dış mekânda ekime başlanabilir. Sert kış ve don gören bölgelerde ekim, son donları takiben doğrudan bahçe toprağına ya da son donlardan 3 hafta önce korunaklı, aydınlık alanda üretim saksılarına yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 93,37 TL.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg. 300 gr243,00 TL/kg.
Ballıbabagiller familyasından olan kekik, tarla, çayır, orman kıyıları ve çimenlik alanlarda yetişen bir bitkidir. Taze çiçek olarak toplanan kekiğin en yaygın kullanımı, kurutulup baharat haline getirilmesidir.
Yazın balkonunuzda, terasınızda; kışın ise kapalı serada, cam önünde rahatlıkla bakabilirsiniz. Kekik bitkileri Akdeniz bitkisi olduğundan mutlaka güneş gören yerde yetiştirilmelidir. Sıcağı ve nemi sever. Kekik bitkisini tohumla yetiştirebileceğiniz gibi fide alarak da yetiştirebilirsiniz.
Nisan ayı ile birlikte dağ kekiği kendini gösterir. Yabani kekik nisan-mayıs aylarında toplanabilir. Kekik çayı ya da yemeklerde sos olarak kullanılan dağ kekiğini günün belli saatlerinde toplamak en doğrusudur.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Dağ kekiği kan basıncını düşürerek, yüksek düzeydeki tansiyonu önlemektedir. Mantar enfeksiyonlarının ortadan kaldırılmasında etkilidir. Gıdaların uzun süre boyunca bozulmadan korunmasını sağlamaktadır. Üst solunum yolları rahatsızlıklarında fayda sağlamaktadır.
Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemi geliştirdiğinde ve 15 cm yüksekliğe ulaştığında dikim için hazırdırlar.
Dağ Kekiği Çayı çok kolay demlenir. Bir çay kaşığı dağ kekiğini bir bardak sıcak su içinde 3 dakika kadar bekleterek tıpkı yeşilçay demler gibi demleyebilirsiniz. Dağ Kekiği Çayı Faydaları arasında en önemlisi idrar söktürücü özelliğidir.
Çeliğin üzerindeki yaprakların 2 / 3'ünü temizlemek (çıkarırız) gerekir (kabın içine konacak kısım). Birçok yetiştirici, köklenme oranını arttırmak için özel köklendirme hormonu kullanır. Saksıların içindeki karışımın 1/3'ü torf, 1/3'ü vermikülit ve 1/3'ü ticari toprak karışımından oluşmalıdır.
Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir. Akdeniz ülkelerinde kekiğin yerine kullanıldığı gibi çay olarak demlenerek de tüketilebilir.
İklim ve Toprak İsteği: Kurağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır. Yöney olarak kuzeyi açık, hava akımı olan ve çiçeklenme döneminde sıcakların aşırı yükselmediği alanlarda verim ve uçucu yağ kalitesi yüksek olur.
Bu bitkinin yetişme mevsimi ilkbahardan sonbahara kadardır, yaz aylarında ise çiçek açar. 200'den fazla farklı kekik türü vardır, fakat en yaygın olanı Thyme Kekiği'dir (Thymus vulgaris).
Kekik bitkisinin iklim istekleri
Kekik, Sibirya'nın soğuk iklimine bile dayanabilen çok yıllık bir bitkidir.
Kekik kurutmak için öncelikle pazardan en iyi kekikler seçilir. Sonrasında alınan kekikler bol su ile yıkanmalıdır. Yıkanan kekikler süzgece konularak suyunun iyice süzülmesi gerekir.
Çoğu zaman kış aylarında, bitkinin toprak üst kısmı büzüşür ve solar, ancak bir sonraki ilkbaharda kekik bitkisi tekrar yeniden canlanacaktır.
Taze Dağ Kekiği Nasıl Saklanır? Taze dağ kekiği, kapalı polietilen içerisine yerleştirilir ve dondurucudan uzakta olan bir buzdolabında saklanır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta torbaların çok sıkı bir şekilde doldurulmaması gerektiğidir. Sürgünlerin serbest kalması gerekmektedir.
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
Türkiye'de tescilli 8 çeşit kekik var. 10 dekarlık bir arazide yapacağınız yatırımın tutarı 7 bin 200 lira. Yıllık işletme gideri 11 bin 566 lirayken yıllık işletme geliri ise 27 bin 662 lira. Kekikten, 10 yıllık proje ömrü boyunca net 161 bin lira gelir sağlanıyor.
Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri