Ölçtüğü Büyüklüğü Gösterme Şekline Göre Ölçtüğü büyüklüğü kişiye çeşitli şekillerde yansıtan ölçü aletleri kendi aralarında üçe ayrılır. Bunlar; gösteren ölçü aletleri, kaydedici ölçü aletleri, toplayıcı ölçü aletleridir.
Bir parçanın yapımında ve yapıldıktan sonra istenen ölçülerde yapılıp yapılmadığının ölçülmesi, kontrol edilmesi gereklidir. Bu amaçla birtakım ölçü aletleri kullanılır. Bunların başlıcaları çelik metreler, cetveller, gönyeler çeşitli kumpaslar, mikrometreler, komperâtör, mastarlar ve ölçü lokmalarıdır.
Kütle eşit kollu terazi ile, uzunluk metre ile, zaman kronometre ile, sıcaklık termometre ile, akım şiddeti ampermetre ile, ışık şiddeti ise fotometre ile ölçülmektedir. Madde miktarını ölçmek için bir ölçüm aleti bulunmamaktadır.
Aletin esas ismi multimetre olup, avometre adı bir firma tarafından, amper, volt ve ohm kelimelerinin baş harflerinden yararlanılarak oluşturulmuştur. Multimetreler, elektrik ve elektronik sektöründe kullanılırlar, analog ve dijital olarak imal edilirler.
Dijital Ölçü Aletleri: Ölçtüğü değeri dijital bir gösterge de sayılarla gösteren ölçü aletleridir. Bu ölçü aletlerinin kullanımı kolay olup özellikleri analog ölçü aletlerine göre daha fazladır.
İlgili 32 soru bulundu
Basit Ölçü Aletleri
Parsel gibi küçük alanların ölçülmesinde basit ölçme aletleri kullanılmaktadır. Bunlar jalon, jalon sephası, çekül, sayma çubukları, çelik şerit metre, dik inme ve dik çıkmaya yarayan aynalı gönye ve prizmalardır.
Tesislerdeki sistemlerde akım, frekans, gerilim gibi birçok elektriksel parametreyi ölçmeye olanak sağlayan multimetrelerin analog ve dijital olmak üzere iki çeşidi vardır.
Temel birimler sırasıyla metre, kilogram, saniye, ampere, kelvin, mol ve candela' dır. Türetilen birimler ise bu yedi temel birimin kombinasyonları olarak tanımlanmaktadır. Yani 1 den başka sayısal faktör kullanmaksızın bu temel birimlerin çarpım ve bölümüyle elde edilir.
Bir kütlenin ağırlığının belirlenmesi için yapılan ölçümlerde kullanılan aletler ağırlık ölçer olarak geçen aletlerdir. Terazi ve kantar gibi aletler ağırlık ölçen aletlerdendir.
Merhabalar, Kütle ölçüm aleti, temelde eşit kollu terazi olarak kaynaklarda geçer.
Yatay ve düşey açılar mekanik açı ölçer ile ölçülür. Bu aletlerin bir diğer isimleri ise teodolittir. Mekanik açı ölçer ile açılar saniye hassasiyetinde ölçülür. Açıları daha az duyarlılıkla ölçen cihazlara ise takeometre denir.
Basınç ölçen ve ölçüm görüntüleyen bütünleşik aletlere, basınçölçer, vakumölçer ya da vakummetre denir. Manometre ya da kullanımı yaygın olan Bourdon basınçölçeri, basıncı hem ölçmek hem de ölçümü görüntülemek için kullanılan basınçölçerlere birer örnektir.
Makine parçalarının ölçme ve kontrol işlemlerinde ölçme ve kontrol aletleri ile birlikte kullanılan yardımcı aletlere Mastarlar denir. Bunların bazıları direkt bazıları ise endirekt olarak ölçme ve kontrol işlemlerinde kullanılırlar.
Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmak için, daha hassas ölçü aleti olan mikrometreler yapılmıştır. Mikrometrelerde okuma kolaylığı ve hassaslık derecesi kumpaslara göre daha fazladır. Mikrometrelerin ölçme hassasiyeti 0,01 mm. dir.
Bir dönen makinenin (mesela bir elektrik motoru) dönme hızı ise takometre ya da turmetre ile ölçülür. Burada hız devir anlamında olduğundan devir konusunda açıklanacaktır. Anemometreler rüzgar hızını ölçerken kullanılmaktadır.
Kütle, kilogram cinsinden ölçülebilen ve maddenin miktarı veya enerjisi ile ilgili bir büyüklüktür. Ağırlık ise kütleye etki eden kuvvetin büyüklüğüdür. Kütlenin birimi kilogramken, ağırlığın birimi kuvvet olduğu için Newton'dur.
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır.
Güç ölçen aletler Wattmetre olarak adlandırılır.
Metrenin askatları ve üstkatları bulunuyor. Askatları; desimetre (dm), santimetre (cm) ve milimetredir (mm). Üstkatları ise; dekametre (dam), hektometre (hm) ve kilometredir (km). Metre birimini askatlarına çevirirken, her basamakta 10 ile çarpıyorsunuz.
Multimetre ölçü aletinin DC Voltaj kademeleri; 200mV, 2000mV, 20V, 200V ve 500V'dur.
Avometrenin daha geliştirilmiş modeline multimetre denir. Avometrenin temelinde akım, voltaj ve direnç ölçümlerini ayrı ayrı yapan galvanometre vardır.
Avometre ve Multimetre tamamen aynı cihazlardır. Multimetre Türkçe lügatına katılırken Avometre adını almıştır. Dikkatli okuyucularımız farketmiş olabilir ; “Avo” amper, volt, ohm birimlerinin baş harfleri esas alınarak türetilmiş bir kelimedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri