3 çeşit hikaye türü vardır. Bunlar; olay, durum ve modern hikayelerdir.
Öykü zaman içerisinde ikiye ayrılmıştır; olay hikâyesi ve durum hikâyesi.
Öykü yapısı, bir öykü yazılırken bağlı kalınan edebi yapıya verilen isimdir. Genel olarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
İlgili 43 soru bulundu
''Hikâye, öykünün içinde yer alır,''cılarla''Öykü, hikâyenin eşanlamlısıdır sadece,''ciler, Tomris Uyar gibi;''Yazılan örnekler öykü, anlatılanlar hikâyedir,''cilerin görüşlerinin kesin bir sonuca ulaştırılamadığı bir tür olarak yerini alıyor öykü, günümüz edebiyatında.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
Adından da anlaşılacağı üzere Öykü ismi Türkçe karşılık olarak, 'Hikaye ya da masal' şeklinde tanımlanmaktadır.
Hikayede düşündürmekten ziyade duygulandırmak ve heyecanlandırmak ön plandadır. Hikayelerin olay ve durum olmak üzere iki ayrı türü vardır. Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır. Guy de Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini verdiğinden Maupassant tarzı hikayeler olarak bilinir.
İlk hikaye denemesi Letaif-i Riyavat isimli eseri ile Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmıştır. Bu eser 1870 yılında başlanmış ve 1894 tarihinde tamamlanmıştır.
Olmuş veya olabilecek olayları belli bir plan çerçevesi içinde yer ve zamana bağlı olarak anlatan yazı türüne hikâye (öykü) denir. > Yaşanmış ya da yaşanabilir olaylar anlatılır. >
Hikayenin Genel Özellikleri
Zaman ve olaylar ufak kesitler ile ifade edilir. Roman ile karşılaştırıldığında romana göre zamanı ve yer kavramı sınırlıdır. Olaylar kahramanın etrafında oluşur ve genellikle kahramanların fiziksel tasvirleri yapılır. Her hikaye mutlaka bir olay veya duruma dayanır.
Bu kavram için ayrıca kısa kısa öykü, kıpkısa öykü, küçürek öykü, mini-kurmaca ya da minimal öykü isimlendirmeleri de kullanılmıştır. Ezop Masalları çok kısa öykülerin ilk örneklerinden biri olarak kabul edilebilir.
Hikayenin yapısını oluşturan belli başlı unsurlar vardır. Bu unsurlar, olay örgüsü, zaman, mekan ve kişilerdir. Kişiler ana karakter ve yan karakterler olmak üzere ikiye ayrılır.
Dünya Savaşından sonra ortaya çıkan ve klasik edebiyatın kurallarını reddeden hikaye türüne modernist hikaye denir. Varoluş felsefesinin temsilcileri arasında yer alan Jean Paul Sartre, modern hikayenin ortaya çıkmasında etkili olmuştur.
Bir eserin, kitabın ya da yapının bütünü oluşturan ögelere içerik denir. Roman, öykü ve masal gibi düz yazılarda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan olay örgüsü, metnin içeriğini oluşturur.
Günlük yaşamdan kesitler sunan, olaydan çok diyaloglara ve gözlemlere yer verilen hikayelere durum hikayesi denir.
Durum (Kesit) Hikâyesi: Bir olayı değil günlük yaşamın her hangi bir kesitini ele alıp anlatan öykülerdir Serim, düğüm, çözüm planına uyulmaz Belli bir sonucu da yoktur. Merak ve heyecandan çok duygu ve hayallere yer verilir; fikre önem verilmez, kişiler kendi doğal ortamlarında hissettirilir.
Türkiye'de Öykü ismini kullanan 30.425 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Öykü ismini kullanan 6.841 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Öykü ismini kullanan 2.706 kişi bulunmaktadır. İzmir'de Öykü ismini kullanan 3.197 kişi bulunmaktadır.
d) Anlatıcı ve Bakış Açısı: Hikâyede, olay veya durumları aktaran, anlatan kurmaca kişilik “anlatıcı” olarak adlandırılır. Anlatıcı, yazarın dışında yer alan ve yalnızca o hikâyeye özgü olarak kurgulanan bir kişiliktir.
Türk edebiyatında yazılan ilk öykü kitabı ise Kıssadan Hisse'dir. Öykü kelimesi, 20. yüzyıldan itibaren kadın ismi olarak kullanılmıştır. Günümüzde 26.142 kişi bu ismi taşımaktadır.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
Dünya edebiyatındaki ilk hikaye (öykü) örneği 14. yüzyılda yaşamış olan İtalyan şair ve yazar olan Giovanni Boccaccio tarafından kaleme alınan Dacemeron Hikayeleridir. Giovanni Boccacci Dacemeron Hikayelerini 1349 senesinde yazmaya başladığı ve 1352 yılında da bitirdiği bilinmektedir.
Küçük Şeyler (Osmanlıca: كوچك شيلر), Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan hikâye kitabıdır. Kısa hikâyenin, Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri