Pazarı oluşturan taraflar açısından, malları ve hizmetleri satın alanların durumuna göre iç pazar, tüketiciler pazarı ve üreticiler pazarı diye ikiye ayrılır.
Pazar bölümlendirme; bir pazarı benzer özellikler taşıyan tüketici gruplarına ayırma ve işletmenin hizmet verebileceği en uygun grubu seçme olarak ifade edilebilir. Bu gruplandırma, farklı ürün ile pazarlama ve strateji gerektirir.
Kavramsal olarak, endüstriyel pazarlar ve tüketici pazarlarını birbirinden ayıran en temel fark, tüketicilerin ürün veya hizmetleri kişisel tüketim ve kullanımları için satın alması ama endüstriyel pazarlardaki müşterilerin firma amaçları doğrultusunda satın alma yapmalarından kaynaklanır.
1.4 Kurumsal Pazarlar: Kár, pazar payı veya yatırımın getiri oranı gibi normal olarak iş dünyasının ulaşmak istediği ve peşinden koştuğu amaçlarla ilgisi olmayan örgütler kurumsal pazarları oluşturur. Kısaca, kár amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar bu pazarın satın alma karar birimleri veya alıcılarıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Pazar; en geleneksel tanımıyla, alıcı (talep) ve satıcının (arz) buluştuğu ortamdır. Bu ortam, satıcının ürün ve/veya hizmetlerinin alıcıya ulaştırılma faaliyetlerinin tümünü kapsar. Bir ürün veya hizmetin tüketicisinin özelliklerine göre (yaş, cinsiyet, alım gücü, amaç v.b.) satıcının müşteri profili ortaya çıkar.
Tüketici pazarı kişi ve ailelerin kişisel kullanımları için satın aldıkları mal ve hizmetlerin pazarıdır. Bu pazarın temel özelliği, satın alma nedenlerinin kişinin veya ailenin kendi kullanım istek ve amacına dayanmasıdır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
Pazar ya da piyasa, ekonomide her türlü mal ve hizmetin alınıp satıldığı veya takas yoluyla el değiştirdiği yer olarak tanımlanmaktadır. Buna göre, semt pazarları, borsalar, fuar, sergi ve panayırlar, farklı ülkeler ile kişi veya kuruluşlar arasındaki değiş-tokuş faaliyetine konu olan alanlar pazarı oluşturur.
İlgili ürün pazarı tüketici açısından fiyatı, kullanım amaçları ve nitelikleri bakımından aynı sınıflandırmada sayılan mal veya hizmetlerden oluşan pazar olarak nitelendirilmektedir.
Pazarı farklı ihtiyaçları, özellikleri ya da davranışları olan, farklı ürün ve pazarlama karmalarına ihtiyaç duyan daha küçük alıcı gruplarına bölmektir.
Kişiselleştirilmiş pazarlama, şirketlerin veri toplama, analiz etme ve otomasyon teknolojisinin kullanımı yoluyla, bireyselleştirilmiş içerik sağlama stratejisidir. Hedeflediğiniz müşteri sayısı ne olursa olsun, Kişiselleştirilmiş Pazarlama, doğru içeriklerin, doğru müşterilere ulaşmasını sağlar.
Kendisi ya da çevresi için herhangi bir ürün ya da hizmet satın alan kişilerdir. Bu tüketiciler tüketen bir gruptadır ve satılmış olan ürünün asıl sahipleridir. Üreticiye para kazandıran ve satın aldığı maldan fayda sağlayan kişiler nihai tüketicilerdir.
Pazar bölümlendirme ya da pazar bölümleme olarak da bilinen bu süreçte elde edilen gruplar, demografik bilgiler (yaş, cinsiyet, vb.), coğrafi konum, tutumlar, davranışlar veya benzer özelliklerin kombinasyonları gibi ortak özelliklere sahiptir. Bir tüketici birden çok pazar segmentine ait olabilir.
Nitelikli Yatırımcı İşlem Pazarı (NYİP) Nedir?: Halka arz edilmeksizin nitelikli yatırımcılara satılmak üzere ihraç edilen ortaklık paylarının ve Yönetim Kurulu'nca uygun görülen diğer sermaye piyasası araçlarının yalnızca nitelikli yatırımcılar arasında işlem görebilmesini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.
Örneğin jilet ve birtakım tıraş ürünleri satan bir firmanın hedef pazarı 20-60 yaş aralığındaki erkekler olurken, bir anne bebek şirketi 25-40 yaş arası kadınları hedefliyor olabilir. Şirketin doğasına göre çeşitlenen bu pazar, satışa sunduğunuz ürünün en çok hangi nüfus grubuna hitap ettiğiyle alakalıdır.
Tüketici pazarı, bireylerden oluşmaktadır. Bireyler, kişisel istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için bu pazar içinde bulunurlar. Kişisel ya da ailevi ihtiyaçları gidermek için satın alım gerçekleştirilen pazar türüdür.
Pazarlamanın iki ana bölümü işletmeler arası (B2B) pazarlama ve işletmeler arası (B2C) pazarlamadır. Bu kavramların temelinde ise son zamanlarda ortaya çıkan P2P pazarlama yer alır.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Jerome McCarthy, "pazarlama karmasını" pazarlamanın 4P'sinde şekillendirdi ve "pazarlama karmasının, 4P adı verilen dört bileşenden ürün (product), kanallar ve kurumlar olarak yer (place), promosyon (promotion) ve fiyattan (price) oluştuğunu," belirtti.
Hedef Pazar; üreticilerin ve satıcıların, ürünlerini sergileyebildiği, satabildiği, ortaklık oluşturabileceği potansiyel müşterilerdir. Başka bir deyişle Hedef Pazar; ürün veya hizmetlerinizin alıcı bulması için odaklandığınız belirli ülke, şehir, sektör, platform…… vs 'de bulunan müşterilerinizdir.
Kitlesel pazarlama, hedef kitle davranışları gözetmeksizin bir ürün veya hizmetin daha fazla kişiye ulaşmasının hedeflendiği bir pazarlama stratejisidir. Burada amaç daha fazla tüketiciye ulaşma imkânı elde etmektir. Yani hedef kitle değil tüm pazara hitap edecek çalışmalar gerçekleştirmektir.
Kavram Olarak Bölümlendirme
Pazar bölümleme, pazardaki heterojen yapıyı daha küçük ölçekli homojen gruplara ayırmak ve homojen hedef pazara daha aynı pazarlama karmasıyla tüketici karşısına çıkmak ve daha etkin hizmet vermek amacıyla yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri