Solunum sistemi; dış solunum, iç solunum ve hücresel solunum olarak incelenir.
Solunum Sistemi
Dış solunum sırasında dolaşım sıvısında bulunan, karbondioksit de solunum yüzeyinden difüzyonla dış ortama atılır. Dolaşım sıvısındaki oksijenin doku sıvısı ve hücrelere geçmesine ise iç solunum denir. İç solunum sırasında hücrelerde oluşan karbondioksit de dolaşım sıvısına geçer.
Oksijenli Solunum (Aerobik): Oksijen yardımı ile besin monomerlerinin parçalanarak enerjinin üretildiği solunum reaksiyonudur. Oksijensiz Solunum (Anaerobik): Oksijen olmadan besin monomerlerinin parçalanarak enerjinin üretildiği solunum reaksiyonudur.
Oksijenli solunum, hücrelerin enerji elde etmekte kullandıkları bir biyokimyasal süreç (oksijen bir elektron alıcısıdır). Oksijensiz solunum, hücrelerin enerji elde etmekte kullandıkları bir biyokimyasal süreç (oksijenden farklı elektron alıcıları kullanılır). Soluma, nefesin vücuda alınıp atılması.
İlgili 21 soru bulundu
Solunum yolları yukarıdan aşağıya doğru sırası ile nasus (burun), pharynx (yutak), larynx (gırtlak), trachea (soluk borusu) ve bronchuslar (bronşlar)'dan oluşur. nasi denir. Burnun tabanında bulunan deliklere nares denir.
Solunum sistemi havadaki oksijenin kana, kanda bulunan karbondioksitinde havaya verilmesini sağlar. Solunum sistemi burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, bronş, bronşcuk ve akciğerlerden oluşur. Soluduğumuz hava burundan alınır. Burundaki kıllar ve sümüksü madde (mukus) havadaki toz parçacıklarını tutar.
Normal solunum sesleri; yumuşak, müzikal olmayan vasıfta, sakin soluma sırasında inspiryum ve ekspiryumda duyulan seslerdir.
Solunum yolları burun (nasus), yutak (pharynx), gırtlak (larynx), soluk borusu (trachea) ve bronşlar (bronchus) dan oluşur. Akciğerler (pulmones) ise oksijen ve karbondioksit değişiminin olduğu solunum organıdır.
- Enerji taşıyan besinlerin (karbonhidrat, protein, yağ) hücre içinde parçalanarak yapılarındaki kimyasal bağ enerjisinden ATP açığa çıkarılması olayına hücresel solunum denir. Hücre solunumu bizi canlı tutan enerjiyi üretmez, açığa çıkarır.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Dış Solunum = Akciğerlerden kan ile atmosfer havası arasında yapılan O2 ve CO2 alışverişidir. İç Solunum = Sistemik kapillerde bulunan kan ile doku hücreleri arasındaki O2 ve CO2 alışverişine denir.
Fermantasyon: Enzimler yardımı ile besin monomerlerinin kısmen parçalanması ile enerjinin üretildiği solunum reaksiyonudur.
Ayrıca her canlı gibi mikroskobik canlılarda solunum yaparlar. Hiçbiri canlı solunum yapmadan yaşayamaz.
Solunumun asıl amacı enerji üretmektir.
Oksijen ile besinlerin yakılması sonucunda büyük bir enerji ortaya çıkar böylece insanlar, hayvanlar ya da bitkiler gerekli enerjiyi elde ederler.
✔ Mitokondrinin matriksinde gerçekleşir. ✔ Glikoliz sonucu üretilmiş olan pürivat molekülleri mitokondrinin matriksine geçerek enzimler aracılığı ile asetil-CoA haline getirilir. Bu sırada tepkimeden CO2 ayrılır, NAD indirgenir ve asetil-CoA oluşur. ✔ Mitokondri matriksinde gerçekleşir.
Nefes borusu olarak da adlandırılan trakea, ağız boşluğunda ses tellerinden itibaren başlayan ve akciğerlerdeki bronşlara kadar uzanıp, nefes almamızı sağlayan soluk borusudur. Trakea yetişkinlerde boyu 10-12 cm, çapı da 2-2,5 cm civarında olan bir organdır.
Vücudumuzda bulunan organik besinlerin çeşitli yollar ile parçalanarak, vücudun ATP enerjisi üretmesi olayına solunum denmektedir. enerji, pek çok durumda, yanma benzeri kimyasal değişikliklerle açığa çıkarılır. Kan, hücrelerimize oksijen ve besin taşımaktadır.
Üst solunum yolları, burun (Nasus), ağız, yutak (Farinks) ve bazen gırtlağı (Larinks) kapsayan, solunum sisteminin göğüs (toraks) dışında kalan bölümlerini içine alan kısmıdır.
Ronküs: Havayollarının sekresyonlar nedeniyle daralmasıyla oluşan ek solunum sesidir. ekspiryum sırasında da duyulan seslerdir.
Eupnea (öpne): Normal solunum. darlığı, solunum güçlüğü.
Dispne ya da halk arasında yaygın olarak bilinen tanımıyla nefes darlığı, solunumun kişinin farkına varacağı şiddette sıkıntılı bir şekilde yapılması olarak tanımlanabilir. Oksijen açlığı olarak da bilinen rahatsızlık, kişinin günlük aktivitelerine engel olacak ve yaşam kalitesini düşürecek şiddette olabilir.
Solunum sistemi, oksijenin (O2) vücuda alınıp karbon dioksitin (CO2) dışarı atılmasını sağlar.
Soluk borusu, gırtlağın altındadır, on iki santimetre boyundadır. (Yani çok uzun değildir.) Altıncı boyun omuru hizasında gırtlaktan başlar. Dördüncü sırt omurunda ikiye ayrılarak bronşları yapar.
Bronş, soluk borusunun (trachea) ikiye ayrılması ile başlayıp akciğerlere kadar giden kısımlarından birine verilen ad. Sağ ve sol akciğere gitmesine göre sağ bronş, sol bronş adını alır. Sağ bronş sol bronşa göre daha kısadır. (Sağ bronş 3 cm, sol bronş 4,5 cm.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri