Tiner, İngilizce thinner (inceltici) sözcüğünden gelmekte olup genellikle yağ bazlı boyaların inceltilmesinde kullanılan organik çözücüdür. Selülozik ve sentetik olmak üzere iki çeşidi vardır.
Selülozik tiner de diğer tiner çeşitlerine nazaran çok daha uçucudur. Bu nedenle kullanımı sonrasında geride yağ bırakmaz. Sentetik tiner ise yağlı olmasından kaynaklı olarak boyanın kuruma süresini de uzatır. Bahse konu tinerin temizlenmesi için de bol su ve sabuna ihtiyaç duyulur.
Tiner çeşitleri arasında en etkili bileşime sahip olan da selülozik tinerdir. Ciltte de çeşitli tahriş edici etkiye sahip olan selülozik tinerin plastik ya da buna benzer malzemeyi erittiğine dahi şahit olabilirsiniz. Güçlü etkiye sahip olan selülozik tinerler teneke kutularda muhafaza edilir.
Selülozik sistemlerin inceltilmesi için özel olarak hazırlanmış bir solvent karışımıdır. Selülozik bazlı boyaların yanı sıra poliüretan, akrilik ve endüstriyel boya, astar ve verniklerin inceltilmesi için tasarlanan özel tinerdir. Bu uygulamalarda kullanılan aletlerin temizlenmesinde güvenle kullanılır.
Tiner kullanarak yapılan yağlıboya resimler zamanla matlaşır ama renklerde sararma olmaz. Terebentin çam ağaçlarının reçinesinden damıtılarak elde edilen kokulu, yanıcı ve uçucu bir maddedir. Hızlı kuruması ve fırça kullanımını kolaylaştıran tutuculuğu sebebiyle tercih edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Solvent bazlı ürünlerde kullanılan incelticidir. Sentetik esaslı tüm boya, vernik ve astarların uygulamalarında inceltici olarak güvenle kullanılır. Ayrıca sentetik esaslı boya uygulama araç ve gereçlerinin (fırça, rulo, uygulama tabancası, spatül vb.)
Tanım: Akrilik tiner, tüm akrilik esaslı astar, son kat ile verniklerin inceltilerek, uygulama vizkozitesine göre ayarlanmasında kullanılır. Uygulama sonrasında akrilik esaslı ürünler ile uygulama yapılmış tüm boya ekipmanlarının temizlenmesinde de rahatlıkla kullanılabilir.
Sentetik tinerler, selülozik tinere göre daha az etkilidir. Sentetik tinerlerin selülozik tinerlere göre plastik yüzeyler ile insan bedenine daha az etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle selülozik tinerlerin aksine sentetik tinerler, plastik şişelerde güvenle saklanabilir. Uçucu özelliği daha azdır.
Tinerin genel olarak kullanım amacının boyayı inceltmek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle uygun boya türleri ile aynı bazda tiner çeşidinin kullanımına ihtiyaç vardır. Tiner çeşitlerinin birbirinin yerine kullanılması söz konusu değildir. Yani sentetik boya ile selülozik tiner kullanılmaz.
Plastik bir yüzeyden boya çıkarmak için tiner satın alacaksanız mümkün olduğu kadar tahriş etkisi düşük tinerleri tercih etmelisiniz. Selülozik tiner, diğer tiner çeşitlerine nazaran daha etkili bir tinerdir. Bu nedenle plastik yüzeyde selülozik tiner kullanımı uygun değildir.
Çoğunlukla boya inceltici olarak kullanılan tiner aslında aynı zamanda iyi bir boya temizleyicisidir. İşlemde boya temizlemek için üretilen sentetik tinerleri tercih etmek yerinde olur. Selülozik tinerlerin zarar verebilme ihtimaline karşılık sentetik tinerler daha güvenli bir şekilde kullanılabilir.
Selülozik tiner oksitlenmeyi temizlemek için kullanılır.
Epoksi esaslı son kat boyalar, astarlar ve epoksi vernikleri inceltmek, uygulama araçlarının temizlenmesinde kullanılan özel tiner. Boya tozumaya karşı özel formüle edilmiştir.
Selülozik tiner, selüloz bazlı boya ve verniklerin inceltilmesi için kullanılan bir kimyasaldır. Diğer boya türleri ile bu tinerin kullanımı uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, sentetik ürüne nazaran çok daha güçlü bir çözücüdür. Bu nedenle temizlik işlemlerinde daha çok selüloz bazlı tiner kullanımı tercih edilir.
Sentetik Tiner: Sentetik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Selülozik Tiner: Selülozik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanınır. Selülozik tineri plastik kapta muhafaza etmeyin.
Yağlı Boyaya Hangi Tiner Katılır? Yukarıda da değindiğimiz gibi yağlı boyada kullanılan tiner çeşidi, sentetik tinerdir. Bu tiner çeşidi yağlı boyanın pratik bir şekilde inceltilmesini sağlar. Genellikle 1 lt metal kutularda satışa sunulan yağlı boyaların daha büyük miktarda satılması da söz konusudur.
İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 5-7 saat içine kullanılıp bitirilmelidir.
Selülozik tiner geride yağ bırakmaz, fakat sentetik tiner yağlı bir yapıya sahiptir. Her ikisi de ağır bir kokuya sahiptir ama selülozik tinerin daha etkili bir kokusu bulunur. Selülozik tinerin parlama derecesi 38 santigrat derece iken, sentetik tinerin parlama derecesi 33 santigrat derecedir.
Yağlı boyanın çok yoğun kıvamlı olmaması gerekir, yani rulonun zeminde rahat hareket etmesi gerekir. Bu nedenle tineri bu ölçüyü tutturana kadar katabilirsiniz. Ancak yağlı boyaya kesinlikle su katılmaz, su katıldığı zaman yağlı boya özelliğini kaybeder.
Selülozik boya; tek bileşene sahip, nitroselüloz esaslı hava kurumalı ve yüksek örtme gücünü barındıran son kat boyadır. Uygulandığı yüzeylerde canlılığı ve parlaklığı muhafaza eden elastik bir yapıya sahiptir. Fiziksel darbelere, çizilme ve aşınmalara karşı oldukça dayanıklıdır.
Yağlı boya elde kurumuş ise aynı temizlik selülozik tiner ile yapılmaktadır.
Çınar Antipas; %10-15 oranında Çınar Selülozik Tiner ile inceltilerek iki kat halinde; katlar arasında 2-3 saat beklenerek fırça, rulo veya boya tabancası ile tatbik edilir.
Fırın Tiner, tüm fırın kuruma esaslı astar ve son katların inceltilerek, uygulama viskozitesine göre ayarlanmasında kullanılır. Uygulama sonrasında fırın kuruma esaslı ürünler ile uygulama yapılmış tüm boya ekipmanlarının temizlenmesinde de rahatlıkla kullanılabilir.
Selülozik tiner yeterli. Elektronik kartlar bu şekilde temizleniyor.
Aseton tutkal, benzin, gaz yağı, tiner gibi uçucu bir maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri