Hasta kişilerin temas ettiği bir eşyadan veya ortak kullanılan aletlerden (kapı kolu, bardak, çatal-kaşık, diş fırçası gibi) mikrop geçişi ise dolaylı temas yoluyla bulaşma olarak adlandırılır. Soğuk algınlığı ve nezleye yol açan birçok virüs, Pseudomonas ve Burkholderia gibi bakteriler bu yolla bulaşırlar.
Enfeksiyonların bulaşma yolları
Doğrudan temas , dolaylı yoldan temas ve damlacık saçılması ( Öksürme, hapşırma ,gülme ile ortama saçılan damlacıklar ) yollarından biri ile olur. Doğrudan temas: Mikroorganizmaların insandan insana fiziksel dokunma ile bulaşmasıdır.Uçuk ve bit enfeksiyonu örnek verilebilir.
Mikroplar temas yoluyla bulaşabilirler. Buna karşın hava yoluyla veya farklı şekillerde insan vücuduna irme ihtimalleri bulunur. Mikroorganizmalar bazı yerlerde özellikle çok fazla bulunduklarından bu yerlere temas etmekten kaçınılmalıdır.
Hem bakteriler hem de virüsler genellikle öksürük ve hapşırık yoluyla, öpüşme veya cinsel birleşme yoluyla, kontamine olmuş yüzeylere (örneğin besinlere ve suya) temas etme yoluyla; evcil hayvanlar, büyük baş hayvanlar ve kene ile pire gibi böcekler aracılığıyla bulaşabilirler.
İlgili 25 soru bulundu
2020 verilerine göre alt solunum yolu enfeksiyonları dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalığıdır ve tüm dünyada ölümlerin 4. en sık nedenidir.
En yaygın kullanılanlar ise etil alkol ve izopropil alkoldür. Alkollerin bakterilere, virüslere ve mantarlara karşı etkili olduğu söyleniyor. Ancak dirençli olan bakteri türleri üzerinde kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Alkol miktarı hacmi %50'nin altında ise, mikroplar üzerindeki öldürücü etkisi de oranda düşüyor.
- Mutfakların en çok kullanılan alanlar olduğu için mikropların en fazla olduğu yerlerdir. Yemek artıkları, Mutfak süngerleri ve mutfak lavaboları en çok bakteri üreten yerlerin başında geliyor. Bulaşık süngerini her gün değiştiremiyorsanız her gün çamaşır suyunda bekletin.
Bir şey olmaz, 5 saniye geçmeden bakteriler yiyeceğe bulaşamaz. Bir yiyecek yere düştükten sonra 2-3 saniye içerisinde alıp yersen sorun olmaz, o kadar kısa sürede bakteriler bulaşamaz.
"Mikrop" terimi, hastalığa neden olabilecek mikroskobik bakteri, virüs, mantar ve protozoa anlamına gelir. Ellerin iyi ve sık sık yıkanması, mikropların enfeksiyonlara ve hastalıklara yol açmasını önlemenin en iyi yoludur. Bakteriler, çevrelerinden besin alan küçük, tek hücreli organizmalardır.
Yapılan araştırmalar 18-44 yaş arası kişilerin %85'inin hayatında bir kere oral sex yaptığı bildirilmiştir. Oral sex ile cinsel yolla bulaşan mikropların bulaşmayacağı düşünülse de bu bilgi doğru değildir ve cinsel ilişki ile bulaşan pek çok bakteri veya virüs oral ile de bulaşabilir.
Gerçek: Bir cisim yere düştükten sonra sadece 1 saniye içerisinde bile, yüzeydeki bakteriler o cisim üzerine yerleşebilir. Clarke,E.coli bakterileri ve envai çeşit yiyecekle yaptığı deneylerin her birinde, bakterilerin 1 saniye içerisinde yiyecekleri kontamine ettiklerini ortaya çıkardı.
Bu açıdan kabızlığa meyilli ve dışkısını çıkarmada problemi olan bireylerde alaturka tuvalet daha faydalıdır. Ancak bu tuvalette taharetlenme için elimizi kullandığımızdan dışkı içerisinde bulunan başta E. Coli (escherichia coli) dediğimiz bakteri olmak üzere birçok bakteri türünü elimize bulaştırırız.
Islak ortamlarda bakteriler çok çabuk üreme imkanı bulurlar. Çeşme muslukları da mikropların bolca bulunduğu yerlerdir. Musluğu açtığınızda elinizdeki tüm mikroplar musluğun üstünde kalır. Bundan dolayı da toplu kullanım alanlarında elle açılıp kapanan musluk yerine sensörlü musluklar tercih edilmelidir.
Hasta kişilerin temas ettiği bir eşyadan veya ortak kullanılan aletlerden (kapı kolu, bardak, çatal-kaşık, diş fırçası gibi) mikrop geçişi ise dolaylı temas yoluyla bulaşma olarak adlandırılır. Soğuk algınlığı ve nezleye yol açan birçok virüs, Pseudomonas ve Burkholderia gibi bakteriler bu yolla bulaşırlar.
Deri: Birçok hastalık mikrobunun vücuda girişini engeller. Lenf Düğümleri: Yabancı maddeleri süzer ve içindeki akyuvarlar sayesinde onları yok eder. Sonradan Kazanılan Bağışıklık: İnsanların doğduktan sonra çeşitli yollarla kazanmış oldukları bağışıklıktır.
Virüs, bakteri ve protozoanlar gibi mikroorganizmalar içeren suyu kaynattığınızda, ısı patojenlerin yapısına zarar verir ve onları öldürür. Suyun içilmesini daha güvenli hale getirmesine rağmen tam su arıtımı sağlamaz.
Yapılan araştırmalar sonucunda COVID-19 hastalığı hafif-orta şiddette geçiren bireylerde bulaştırıcılığın 10 güne kadar devam edebildiğini göstermiştir. Yine hastalığın semptom göstermeye başlamadan 48 saat öncesine kadar bulaştırıcı olabildiğine dair veriler mevcuttur.
Mikroplar yaygın olarak bilinenin aksine aslında soğukta değil sıcakta daha çok ürüyorlar. Soğuk hava ve dolayısıyla kar yağışı ise mikropların ölmesine katkı sağlıyor.
Makinenizdeki bakterilere karşı önlemler. Çamaşır makinenizde bakteri oluşumuna neden olan en önemli etken içinde yıkadığınız kirli çamaşırlar. Bu çamaşırlardan makinenize bulaşan bakteriler, zamanla kendilerini çoğaltabiliyor.
BOULDER, COLORADO — İnsan vücudunda yaklaşık 10 trilyon hücre; insan sağlığına yararlı 100 trilyon kadar mikrop ve doğal bakteri bulunuyor. Bu mikroskobik organizmaların toplamı insan vücudunun mikrobik bahçesini oluşturuyor ve buna “mikrobiyom” deniyor.
Çünkü bağışıklık sistemimiz her enfeksiyonda mikroba direnç kazanır ama bu arada mikroplar da yapılarını değiştirerek bizi tekrar tekrar hasta edebilir. Mikroplar yapılarını değiştirmiş de olsa eğer kişi daha önce bu mikropla karşılaşmışsa, sonraki karşılaşmada daha hafif olarak hastalığı atlatabilir.
Dünyanın en büyük bakterisi keşfedildi: Bir santimetre uzunluğunda. Yaklaşık bir cm uzunluğundaki Thiomargarita magnifica, bilinen tüm diğer dev bakterilerden kabaca 50 kat daha büyük. Üstelik ilgi çekici tek özelliği boyutu değil.
El hijyeninde amaç, zararlı mikropları uzaklaştırmaktır. Sadece su ile yapılan el temizliği etkili bir hijyen sağlamaz ve hatalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri