Turnaların ömrü doğada 20-30 yıldır. Üstelik tek eşlidirler. Yeryüzünde 15 turna türü var.
Turna kuşu leylekle sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak leylek ile arasında ki en büyük fark gaga bölümüdür. Turna Kuşu Nedir? Turna kuşu oldukça zeki bir kuştur.
Allı Turna kuşları aynı zamanda flamingo kuşları olarak da bilinmektedir. Dengeli bir tuz oranı olan göllerde yaşarlar ve mutlaka çevresinde tatlı su kaynakları olmalıdır.
Turna uzun bacaklı, uzun boyunlu ve büyük bir kuştur. Turnaların boyları 130 santimetreye, kütleleri 6 kilograma, kanat açıklıkları ise 2 metreye kadar ulaşabilir. Yetişkinlerin vücudu ağırlıklı olarak gridir. Bazılarının sırtı ise grimsi kahverengi tonlardadır.
Anthropoides virgo
Telli turna, Moğolistan, Kuzey Doğu Çin, Karadeniz ve Orta Avrupa Sibirya'da bulunan turna türüdür. 155–180 cm kanat açıklığı, 85-100 santimetre uzunluğunda, 2–3 kg ağırlığında, bayağı turnadan ufakça daha küçük ama benzer kuş tüyü olan bir turnadır. Telli turnalar en küçük turna türüdür.
İlgili 29 soru bulundu
Turnanın, gök tanrıyı temsil ettiği var sayılmış ve kutsal olarak kabul edilmiştir. Türkülerimizde, göçmen bir kuş olduğu için daha çok haber götürüp getiren bir sembol olarak kullanılmıştır.
Evet, halk türkülerinde sıkça geçen Allı Turna, bildiğimiz Flamingodur.
Turnaların ömrü doğada 20-30 yıldır.
Turnalar tek eşli canlılardır. Eş tutan bireyler genellikle hayat boyu beraber olurlar ve eşlerden biri ölene kadar başka bir eş aramazlar. Başarılı bir çiftleşmeden sonra iki eş de yuva yapımında ortak çalışır. Genellikle iki yumurta bırakırlar.
'Kâğıttan Bin Turna Kuşu' efsanesine göre bir insan kâğıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş. Sadako, hastalığını öğrendiğinde ümidini kaybetmeyip kâğıttan turna kuşu yapmaya başlamıştır. Ancak Japon kızının ömrü 1000 turnayı katlamaya yetmez ve 25 Ekim 1955 günü 644. turnayı katlarken ölür.
Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
Telli turnalar Mart ve Nisan aylarında kışladıkları Afrika'dan ülkemize bilinen üreme yerleri olan Muş'un Bulanık Ovası'na gelmektedirler. Burada yaz boyunca yavrularını çıkarır büyütür ve uçururlar. Sonbahar göçünde Eylül ve Ekim aylarında yine ülkemiz üzerinden Afrika'ya kışlama yerlerine geri dönerler.
Turna veya halk arasındaki söyleyişiyle durna, leylek büyüklüğünde, uzun bacaklı, zarif boyunlu, parlak duru gözlü, göçmen bir su kuşudur. Başının arka tarafında geriye doğru sarkan bir zülfü, kanatlarının göz alıcı, mavi, kırmızı ve yeşil tüyleri vardır.
Son birkaç telli turnanın Orta ve Doğu Anadolu'da yaşadığı tahmin ediliyor. 2008 yılında bilim adamlarının çalışmaları sonucunda Anadolu'nun doğusu, İran, Gürcistan ve Ermenistan'daki turnaların Avrupa, Rusya ve Asya'dakilerden farklı bir alttür olduğu keşfedildi, Grus grus archibaldi.
Genellikle yetişkin turnalar bu avcılardan uçarak kolaylıkla kaçabilirler.
Turnalar kavgacı, yırtıcı kuşlar değildir. Barışın simgesi olarak görünürler.
En sadık evcil hayvanlar denildiğinde doğal olarak akla ilk gelen köpeklerdir.
Üveyik: Güvercingiller familyasından üveyik kuşu da, aşkına en sadık hayvan olarak bilinir. 7 yıllık ömürlerini tek eşle geçiren üveyik kuşları, Hıristiyanlık kültüründe sonsuz sevginin sembolüdür.
Birçok turna türü, kış aylarında güneye, ilkbahar ve yaz aylarında ise kuzeye göç eder. Göç sırasında sayıları 400'ü bulan gruplar oluştururlar. Kuzeyden güneye göç Temmuz'da başlar, Ekim ayının başına kadar devam eder. Güneyde kışlarlar.
Japon turnası (Grus japonensis), turnagiller (Gruidae) familyasından iri bir turna türüdür. Japon turnası, ak turnadan sonra en nadir turna türüdür. Feng Shui'ye göre Japon turnası, şans, sadakat ve uzun ömürlülüğü simgeler.
Bu ilginç görünümlü kuş gri taçlı turna kuşu. Afrika'da Sahra çölünün güneyinde yaşıyor ve erkek kuşların dişilere kur için yaptığı güzel danslarla biliniyor. Brezilya'da yaşayan bu yabani muhabbet kuşu, evde beslemek için en çok tercih edilen kuşlardan biri. Bu muhabbet kuşları da evde besleniyor.
İlk göç yolculuğunda aralıksız bin 600 kilometre uçarak bilim adamlarını düşüren turna, ortalama 52 kilometrelik bir hızla ve 50-1000 metre yüksekliklerinde seyahatini sürdürdü.
Turna kuşu özellikle beslenme konusunda oldukça geniş bir alana sahiptir. Birçok değişik besin türü üzerinden beslenme özelliğine sahip olduğundan dolayı, farklı alanlara hızlı şekilde adapte olabilmektedir. Yani hem bitkisel hem de hayvansal beslenme üzerinden öne çıktıklarını ifade etmek gerekir.
Türk kültürünün hüzün taşıyan kanatlısı telli turnalar, eskiden olduğu gibi artık Anadolu'nun dört bir tarafında yaşamıyor. Bolluk ve bereketin simgesi telli turnalardan Anadolu'da sadece 16 tür kaldı. Doğa Fotoğrafçısı Cebrail Keleş, birkaç gündür Kastamonu semalarında uçan telli turnaları fotoğraflamayı başardı.
Sulak alanların korunması gerektiği telli turnanın yaşamında da bir kez daha ortaya çıkıyor. Daha önceleriyse İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da geniş yerlerde yayılış gösteriyorlardı. Yaşadıkları alanda tarım yapılması (ilaçlamalar vb) nedeniyle soyları tehdit altındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri