Masif tutkalları; masif tutkallar, bally - mermer, hızlı yapıştırıcılar, boncuk tutkallar, deniz tutkalı olarak beş farklı şekilde adlandırabiliriz. İskelet tutkalı ve mobilya ahşap yapıştırıcı olan ürün özellikle iskelet çatma işlerinde kullanılan ürünlerdendir.
Türkiye'de beyaz tutkal, iskelet tutkalı, kontak tutkalı, mobilya tutkalı, çerçeve tutkalı, su bazlı ahşap tutkalı olarak anılırken dünyada ise; White glue, wood glue, liquid glue, furniture glue, carpenter glue, PVA glue olarak bilinir.
D3 normunda PVAc. bazlı şeffaf ahşap tutkalıdır. Nem oranı yüksek bile olsa yüksek kaliteli yapıştırma gücüne sahiptir. Kumaş, ahşap, kağıt ve kendin yap uygulamalarında üstün yapıştırma gücüne sahip D3 normunda su bazlı PVAc. tutkaldır. Hobi ürünleri için tercih edeceğiniz en iyi tutkal.
PVA (Polivinil asetatlar) muhtemelen piyasadaki en yaygın yapıştırıcıdır. Hepsi çok az farklı olan ve yapıştırma alanlarına özgü çeşitli formlarla üretilirler. Polivinil asetatları kullanmak için bazı ipuçları. PVA'lar su bazlıdır ve ılık sabunlu suyla temzilenebilir.
Su bazlı vinil asetat homo polimer esaslı, çiçek ve maket yapımında, kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan bir yapıştırıcı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir. Kağıt ve karton için ince, kumaş ve ahşap için daha kalın tabakalar halinde sürülür.
İlgili 19 soru bulundu
Bu tür su bazlı yapıştırıcıları üretmek için polivinil asetat ve etilen vinil asetat polimerleri ile su karıştırılarak parlak beyaz bir sıvı karışım elde edilir. Yapıştırıcı uygulandıktan ve kurumaya bırakıldıktan sonra kağıt, ahşap ve plastik için de kullanılan şeffaf, esnek bir bağ oluşturur.
KURUMA SÜRESİ (20°C, %65 HR'de)
Uygulanan film kalınlığına, yüzeyin cinsine ortam sıcaklığına ve rutubetine bağlı olarak 0,5-2 saat arasındadır.
EVA BAZLI TUTKAL
Etilen Vinil Asetat olarak bilinen ve Eva olarak adlandırılan bu yapıştırıcılar, en sık kullanılan yapıştırıcı tipidir.Dolgu olarak imal edilen bu yapıştırıcılarda kalitenin yüksekliği, dolgu oranıyla önemli bir ilişki içindedir. Dolgu oranı ne kadar az ise ürünün kalitesi de o kadar yüksek demektir.
Poliüretan esaslı tek komponentli, solventsiz, su, deniz suyuna karşı dayanıklı, ahşap, metal, polyester, taş, seramik, deniz sektöründe montaj, tamirat, imalatta kullanılan nem kürlenmeli yapıştırıcıdır.
Akrilik bazlı, tek bileşenli PVC zemin yapıştırma tutkalıdır. İlk ve nihai yapışmada yüksek yapışma mukavemetine sahiptir. Basit asitlere dayanıklıdır. Uygulanan yüzeyde yumuşak bir yapı oluşturduğundan darbe seslerini yumuşatır.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
Almanya'nın Münih kenti merkezli endüstriyel yapıştırıcı firması DELO, 17,2 tonluk kamyonu havada tutarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Boncuk tutkalı, deri ve kemiklerde bulunan yumurta akı benzeri bir maddeden elde edilir. Suya direnç için alüminyum sülfat eklenebilir. Esneklik için gliserin katılabilir. Ağaca sıcak olarak sürülür ve soğuduğunda üstün bir yapışma gücü ile ağaca bağlanır.
Ahşap için üretilen çeşitleri içinde kuvvetli olan seçeneklerden biri de deniz tutkalıdır. Kuvvet gerektiren, kalıcılık istenen ahşapları, ağır eşyaları yapıştırmak için deniz tutkalı kullanılır.
· Selülozik yapısı nedeniyle, kağıt gibi diğer selüloz maddeleri için çok iyi bir yapıştırıcı olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle, ya tek başına ya da diğer polimerler ile mükemmel duvar kağıdı tutkalı olma özelliğini gösterir.
Polivinil asetat esaslı, tahta, su bazlı emülsiyon tutkalı.Tahta, MDF, Sunta Formika tarzı ürünlerin yapıştırılmasında kullanılır. Bakteriyolojik bozunmaya karşı korunmuş, zehirsiz, kuruyunca şeffaflaşan, kokusuz EN 204 standartına göre D3 sınıfındadır.
Polimer tutkalı; seramik hamuru ve seramik çiçek hamuru yapımında ve üç boyutlu hamur kabartma tekniğinde kullanılan özel bir tutkaldır. Çiçek tutkalı olarak da adlandırılır. Çatlamaya karşı dayanıklı, elastikiyeti yüksek yapıştırıcı rölyef çalışmalarında da sıklıkla kullanılır.
Su bazlı, polivinil asetat esaslı, pembe renkli tahta, kaplama, formika, sunta gibi her türlü ahşap malzemelerin yapıştırma işlemleri için geliştirilmiş yüksek yapıştırma gücüne sahip emülsiyon tutkalı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir.
PVA üniversal tutkal
Farklı malzeme türlerini yapıştırabilir, karton ürünleri, ahşap, cam, deriyi sabitlemek için kullanılır. Muşamba, orak, halı yapıştırmak, ürünü bir kaldırımla yapıştırmak mümkündür.
Kimyasal reaksiyon ile sertleşen, yük taşıyabilen, esnek, ısıya dayanıklı ve yüksek kayma mukavemetine sahip olan yapıştırıcı türüdür. Metal yapıştırmada Epoksi Yapıştırıcı türlerinden sonra en çok tercih edilen yapıştırıcı türüdür.
Polyvinyl acetate olarak tanımlanan plastik tutkallar pek çok farklı alanda kullanılabilen en yaygın tutkal çeşididir. Bu tür tutkallar suni reçine olup üretiminde su, kömür, kireç ve sirke asidi gibi maddeler kullanılarak kimyasal yollarla elde edilmektedir.
4. İşlemden iyi netice alınması isteniyorsa yapıştırcının sulandırılmaması, sulandırmak gerekiyorsa kullanılacak miktar kadar tutkal ana ambalajından alınmalı ve azami %10 oranında su ilave olunarak kullanılmalıdır.
İnşaat, boya badana gibi alanlarda kullanılan israil tutkalı veya kemik tutkal, beyaz tutkal ile karıştırıldığında pva ve pvc kadar etkili hale gelmesinin yanı sıra işlem sonrası oluşabilecek tozlaşmayı önlüyor.
Polivinil Asetat bazlı, dolgu içeren, yüksek yapışma gücüne sahip bir tutkaldır. Kullanım kolaylığı ve iyi yapışma gücünden dolayı ahşap yapıştırıcısı olarak tercih edilir. İnceltilmeden kullanılması tavsiye edilir. Tahta kaplama, karton ve mobilya aksamı yapıştırma işleminde kullanılır.
Tutkal ağaç, mobilya, tekstil, kâğıt ambalaj, plastik, kırtasiye ve dekorasyon işlerinde kullanılan yapıştırıcı maddedir. Çeşitli gereçlerin birbirine yapıştırılmasında kullanılan maddeye tutkal, yapıştırma işlemine tutkallama denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri