Vitesin ileri ve geri olarak iki hareket koşulu mevcuttur. Güç ve hızı dengeleyerek kullanıcıya doğru sürüşü sunan vites günümüzde manuel vites, otomatik vites, triptonik vites ve yarı otomatik vites olarak dört gruba ayrılmaktadır.
Otomatik şanzıman çeşitleri tam otomatik, tek kavramalı otomatik, CVT otomatik ve çift kavramalı otomatik şanzıman olarak dörde ayrılır.
En yeni nesil konvertörlü EAT6 Şanzıman (Efficient Automatic Transmission 6-speed). Yani Türkçe karşlığı olarak “Verimli Otomatik Şanzıman 6 vitesli otomatik şanzıman”. Yumuşak ve hızlı vites değişimleri sayesinde yüksek düzeyde sürüş keyfi sağlar.
Tiptronic vites ne demek diye merak ediyorsanız, sürücünün istediği zaman düz vites istediği zaman otomatik viteste sürüş yapmasına olanak tanıyan şanzıman sistemi olarak tanımlanıyor.
İlgili 22 soru bulundu
Bu markalar ufak değişikliklerle sundukları bu teknolojiyi farklı adlandırmışlardır. Tiptonik, Steptronik ya da Shifttronik denilen şanzıman tipleri aslında birer triptonik şanzıman teknolojisidir. Dolayısıyla ufak tasarım farkları dışında temelde tiptonik vites de triptonik vites de aynı şey.
Tiptronik vites sistemlerine sahip araçlarda motor devri yükseldikçe vites otomatik olarak kendisini yükseltir, devir düştükçe de vites düşer. Devir sayısı sınırı, markalara ve modellere göre değişiklik gösterir. Spor araçlarda devir sınırı daha yüksek seviyelere göre ayarlanmıştır.
CVT (Continuously Variable Transmission): Bir çok marka tarafından tercih edilir. Çift kavramalı olmasa da oldukça seri vites geçişleri sağlayan sorunsuz ve uzun ömürlü bir şanzımandır.
EDC şanzıman veya Efficient Dual Clutch, arabalarda ve diğer araçlarda kullanılan bir otomatik şanzıman türüdür. Otomatik şanzımanın rahatlığını manuel şanzımanın verimliliği ile birleştirir. Debriyaj pedalına ihtiyaç duymadan vites değiştirerek çalışır.
4 ileri, 5 ileri, 6 ileri ve 7 ileri vitesli şanzımanlar günümüz araçlarında görülebilmektedir. Düz vitesli araçlarda devir gücüne göre işleyen bir sistem vardır. Yüksek devirde araç fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve daha fazla yakıt harcar.
Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir.
Yarı otomatik ve tam otomatik araçlar arasındaki fark, özerklik düzeyidir. Yarı otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirebilirken tam otomatik araçlarda sürücü vitesi değiştirmemektedir.
Sürüş esnasında maksimum konfor elde etmek için tam otomatik vitesler uygundur; çünkü vites geçişleri hissedilmez ve sarsıntı oluşmaz. Yakıt tüketimi açısından ise yarı otomatik vitesler daha avantajlıdır. Yapılan testler sonucu yarı otomatik vitesli araçların daha az yakıt tükettiği görülmüştür.
7 ileri S tronic, iki çoklu plakalı kavramadan ve iki alt-şanzımandan oluşur. Bunların her ikisi de sürekli etkindir fakat bir kerede sadece biri motor tarafından çalıştırılır. Örneğin sürücü, üçüncü viteste hızlandığında, ikinci şanzıman bölümünde dördüncü vitese geçilmiştir bile.
Kasnaklı şanzıman veya kademesiz şanzıman olarak da bilinen sürekli değişken şanzıman (CVT), sürekli bir vites oranı aralığında sorunsuz bir şekilde değişen otomatik bir şanzımandır. Bir CVT, neredeyse kesintisiz bir sürüş deneyimi sunmak için sürekli olarak değiştirilebilen sonsuz dişli oranlarına sahiptir.
Yarı otomatik vites sistemine sahip araçlarda, sürücüye kullanım kolaylığı sağlayan en önemli unsur, debriyaj pedalının bulunmamasıdır. Yapılması gereken sadece vites kolunu D, yani drive konumuna alarak sürüşe başlamak ve otomobile hareket kazandıran enerjinin motora, ardından tekerleklere aktarılmasını sağlamaktır.
DSG; yüksek yakıt verimliliği ve hızlı vites geçişleri ile öne çıkıyor. CVT ise uzun süre kullansanız bile dayanıklı yapısı ve ideal devir arayanların tercihi olabilir. Eğer kendi görüşümü söylemek doğru olursa, ben tercihimi DSG'den yana kullanabilirim . Benim için seri vites geçişleri çok önemlidir.
DCT şanzıman genel çalışma prensibi itibariyle oldukça gelişmiş çift kavrama sistemine sahip bir otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Ancak otomatik moddayken tork konvertörlü geleneksel otomatik şanzımanlardan bile pürüzsüz ve çabuk geçişlere sahiptir ve daha az yakıt tüketir.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
Toyota, Amerikan araştırma şirketi CarMD tarafından yapılan araştırmaya göre en sorunsuz araba markası olarak belirlendi. Arızalanma sıklığı en düşük olduğu belirlenen Toyota araba modelleri, dünyanın en güvenilir ve sorunsuz otomobil markası sıralamasında birinci sırada yer aldı.
Manuel Şanzıman Yağı Ne Zaman Değişir? Manuel şanzıman yağı değişimi aksi önerilmedikçe 60 bin, 120 bin, 180 bin gibi periyotlarla değiştirilmesi aracın performansına katkı sağlar. Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar.
D - Drive: Aracın hareket etmesini sağlayan konumdur. 1-2-3 rakamları ise aracın sabit viteslerini gösterir.
Bu tip araçların vites geçişleri oldukça hassastır. Sarsılmadan ve seri bir şekilde vites değişebilen araçların diğer bir avantajı ise yokuşlarda geri kaçma sorununun olmamasıdır. Tam otomatik araçların yarı otomatik araçlardan farklarından biri de yakıt tüketimidir.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Yarı otomatik şanzımanlar için otomatikleştirilmiş manuel şanzıman veya F1 şanzımanı da denebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri