11 adet Yer Fıstığı çeşidi bulunmaktadır.
Tuzlu fıstık aslında yer fıstığının bir miktar işlem görmüş haline denir. Çok eski zamanlardan beri dünyanın hemen her bölgesinde besin kaynağı olarak tüketilen tuzlu fıstık, yer fıstığının su, un, tuz ve limon tuzu ile kavrulmasından elde edilir.
Bulmaca çözerken yer fıstığının yanıtı istenirse eğer 6 harfli olarak 'araşit' yazmanız son derece uygun olacaktır. Bulmacada sorulan yer fıstığının cevabı için 7 harfli olarak şekilde 'kikirik' yanıtı verilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Adana, Aydın, İçel (Mersin), Kahramanmaraş, Osmaniye, Muğla gibi pek çok ılıman ilde yer fıstığı tarımı kolayca yapılır.
Osmaniye ilinde sanayinin temelini yerfıstığı oluşturmaktadır. Yapılan değerlendirmelere göre Türkiye'de üretilen yerfıstığının %40,4'ü Osmaniye'den karşılanmasına rağmen, %90'nına yakın kısmı Osmaniye'de pazarlanmaktadır.
Sağlıklı kalp fonksiyonu için önemli olan B3 vitamini de içeren yer fıstığı, kan basıncının, kolesterolün ve trigliserit düzeyinin düşürülmesini destekleyebilir. Anti-inflamatuar etkileri sayesinde, koroner kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Günde 50 gr Antep fıstığı öneriliyor
Az miktarda tüketiminin dengeli beslenmeye katkısının olduğu ve birçok sorunun ortaya çıkmasını engellediği belirlenmiştir. Vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve protein için günde 50 gram tüketilmesi önerilmektedir.
Anavatanı Güney Amerika olan yerfıstığı (Arachis hypogaea L.) ziraat hayatında çeĢitli yönleriyle öne çıkan bir bitkidir.
Zengin içeriğe sahip olan Siirt fıstığı; kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum gibi maddeler yönünden çok daha zengindir. Siirt fıstığı kolesterole iyi gelmektedir. Bu sebeple fiyat olarak da Antep fıstığına göre çok daha pahalı bir ürün olmaktadır.
Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
1 kilo Yer Fıstığı ne kadar? 2023 yılı güncel Yer Fıstığı fiyatları 109,00 TL ile 175,00 TL aralığındadır.
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa'da yapılmaktadır.
Şanlıurfa 1,5 milyon da alan ile en fazla üretim alanına sahip ildir. 2021 yılında 119 bin ton Antep fıstığı üretimi gerçekleşmiştir. Şanlıurfa 39 bin ton ton ile ilk sırada yer almaktadır.
En pahalı fıstık hangisi? Volkanın eteğindeki verimli topraklarda yetişen fıstık, Sicilya'nın "yeşil altını" olarak biliniyor. Her iki yılda bir hasat edilir. Dünyanın en pahalı cevizi Bronte cevizidir.
Yer fıstığı, özellikle Brezilya, ABD, Çin, Hindistan, Nijerya ve Sudan gibi ülkelerde yaygın olarak yetişir. Bu ülkeler, dünya çapında yer fıstığı üretiminin büyük bir bölümünü sağlar. Yer fıstığı bitkisi, sıcak iklimleri ve iyi drene edilmiş toprakları tercih eder.
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuru yemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır.
Yer fıstığı tohumundaki A, C ve D vitaminlerinin miktarı yok denecek kadar azdır.
İçerdiği zengin besinler yardımıyla sağlığımıza katkıda bulunur. Mide kanserine yakalanma riskini azaltan fıstık, cilt sağlığını korur, kalp sağlığına iyi gelir, antioksidan özelliğinden dolayı genel sağlık için faydalıdır.
Yer fıstığı sağlıklı bir besin kaynağıdır ve birçok farklı şekilde tüketilebilir. Yüksek protein, sağlıklı yağlar, enerji, kanser riskini azaltma, kalp sağlığı, kilo kontrolü, kas gelişimi, cilt sağlığı, sinir sistemi, demir ve bağışıklık sistemi sağlığı için faydaları vardır.
“Pantotenik” adında içerdiği asit sayesinde potasyum, manganez, kalsiyum, bakır, magnezyum, demir, selenyum, çinko ve bunun gibi bir çok mineral içeren yer fıstığının çiğ tüketilmesi mineralleri en iyi şekilde vücuda kazandırabilmeniz adına çok önemli bir faktördür.
Kızarık derili, çığ ve kırılmamış çiğ fıstıklar kullanılmalıdır. Tohumlar dış kabukta bırakılabilir, ancak kabuksuz Yer fıstığı ekilirse çimlenme daha hızlı olur.
2020 verilerine göre (FAOSTAT), dünyada en çok yerfıstığı üreten ülkeler kapsamında, dünya yerfıstığı üretiminin % 33.5'u Çin, %18.6'sı Hindistan, %8.4'ü Nijerya, %5.2'si ABD, %5.2'si Sudan, %3.4'ü Senegal, %3.1'i Myammar, %2.4'ü Arjantin ve %2'si Gine'den sağlanmıştır.
Şırnak, Silopi ilçesinde 30 bin dekar olan yer fıstığı üretim alanının 60 bin dekara, rekoltenin 20 bin tona çıkmasıyla 2020'de Türkiye'deki yer fıstığı üretiminde ilk üç il arasına girmişti, 2021'de de gerçekleştirdiği üretim ile üçüncü oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri