Ancak yetişkin bireyler için 12 derece seviyelerine kadar suya girebilmek normal olarak değerlendiriliyor. 12 derece seviyesinden düşük olan deniz suyu sıcaklığında ise suya girmek tehlikeli olarak değerlendirilmektedir.
Genellikle banyo suyunun ısısı vücutta terlemeyle ve dışarının etkisiyle oluşan bakterilerin cilde zarar vermeden arındırılması için 37-38 derece ideal bir sıcaklıktır. 40 derecenin üzeri veya daha derin su ile banyo yapmak cildin ph dengesini aşındırır. Bu aşınma sebebi ile cilt kusurları meydana gelir.
40 derece ve üstü sular: Çok sıcak olarak sıralanmaktadır.
Bu nedenle yüzmek için ideal deniz suyu sıcaklığı 22 ila 29 derece aralığı olarak belirleniyor. Yine de yetişkinler için 12 dereceye kadar suda yüzebilmek normal olarak karşılanıyor. 12 derecenin altında bir deniz suyu seviyesinde ise yüzmek tehlike taşıyor.
Bir bebeğin banyosu için ideal sıcaklık 35 ile 37 derece arası olarak kabul ediliyor. En basit yöntemle anne dirseğini hafifçe suya değdirerek sıcaklık seviyesi hakkında genel bir fikir edinebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Uzmanlara göre ideal sıcaklık 25 ila 28 derece arasındadır. Fiziksel aktivite ya da sporsal etkinlikler için önerilen sıcaklık ise 26 derece ila 28 derecedir. Bir yüzme havuzunun 32 derecenin üzerinde bir sıcaklığa sahip olması, havuzun çok sıcak olduğunu gösterir. Sıcak su, vücut ısısının yükselmesine yol açar.
Birçok uzman, duş sıcaklığını yaklaşık olarak 38 ila 40 derece arasında tutmayı önerir. Bu sıcaklık, cildi rahatlatırken aşırı ısıya maruz kalmadan da temizlik sağlar. Bununla birlikte, duş sıcaklığı kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar daha sıcak, bazıları ise daha soğuk suyu tercih edebilir.
22 dereceden düşük bir su sıcaklığı, bireyin üşümesine sebep olmaktadır. 29 dereceden yüksek deniz suyu, seviyesi ise kişinin bunalmasına sebebiyet verir. Bu yüzden denize girmek için uygun deniz suyu sıcaklığı 22 ila 29 derece seviyeleri arasında belirlenmektedir.
Deniz suyunun ısısı düşük olduğunda yüzücüler hızlı bir şekilde üşüyebilir. O nedenle genellikle deniz suyunun taban derecesi 22 olarak kabul edilmektedir. Su sıcaklığının genel olarak 22 ve 29 derece arasında olması gerekmektedir.
Oda sıcaklığında olan suyun tüketilmesi öneriliyor
O ritmi bozmamak için ne çok soğukta yaşayabiliriz ne de aşırı derece sıcakta. 22-25 derece arası çok iyi geliyor yani bu ısıda olan sular aslında sindirim sistemi için, sağlığımız için çok daha iyi. Tercihimiz oda ısısında olan su."
Spor havuzlarında 24 °C sıcaklık tamamen yeterli olarak görülürken, serbest havuzlarda 28 °C, çocuk havuzlarında ise 32 °C sıcaklık gereklidir. Ayrıca suyun buharlaşması sonucu vücudun ısı kaybını azaltabilmek için yüzme havuzunun hava sıcaklığı 2 ila 4 °C havuz suyu sıcaklığının üzerinde olması gerekmektedir.
Su 100 derecede kaynar. 100 dereceye ulaşınca kaynamaya başlayan suyun sıcaklığı, kaynama bitip bütün su buharlaşana dek değişmez. Çünkü hal değişimi sırasında sıcaklık sabittir. Sıcaklığın 100 derecenin üstüne çıkabilmesi için bütün sıvının buharlaşmış olması gerekir.
TSE standartlarına göre içme suyu sıcaklığı 12 °C' dir [2].
Tıpkı sıcak su gibi uzun banyolar da ciltte kızarıklıklara, kurumaya ve kaşıntılara neden olur. İdeal duş süresi 7-10 dakikadır. Her duşta vücudunuzu duş jeliyle yıkamanız düşündüğünüzün aksine hiçte size iyi gelen bir uygulama değildir.
Kısacası, ideal bir sıklık olmasa da uzmanlar, kirli, terli olmadığınız veya daha sık duş almak için başka nedenleriniz olmadığı sürece çoğu insan için haftada birkaç kez duş almanın yeterli olduğunu öne sürüyor. Her gün duş alıyorsanız koltuk altı ve kasık gibi bölgeleri sabunlamaya ağırlık vermelisiniz.
Hem sıcak hem de soğuk suyla duş almanın kendine özgü bazı avantajları var. Örneğin; sıcak su kasların gevşemesini ve sinüslerin temizlenmesini sağlarken, soğuk su kan dolaşımını hızlandırıp bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve gözenekleri sıkılaştırarak cildin nemli kalmasını sağlıyor.
Dubai 'sinde (Basra Körfezi) yıllık ortalama 28.10°C su sıcaklığına ulaşılır. Ayda en düşük su sıcaklığına 21.80°C civarında Şubat olarak ulaşılır. Ortalama en yüksek su sıcaklıkları ağırlıkça 33.60°C civarındadır ve Ağustos içinde ölçülür.
Uzun süre suda kalınması ciltte kurumaya neden olacağı için enfeksiyonlara da açık hale gelecektir. Bunun için; denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalmak önerilmemektedir. Güneş ışınlarından korunmanın en önemli yolu ise, yüksek koruyucu faktörlü kremler kullanmaktır.
Çünkü havuz suyu sıcaklıkları, havuzun kullanım amacına göre değişebilir. Genel olarak kapalı havuz sıcaklıkları 24-28 derece ayarında olmalıdır. Ortam sıcaklığı ise su sıcaklığının 2-3 derece kadar üzerinde bir sıcaklığa ayarlanmalıdır. İnsan vücudu su sıcaklığı ve ortam sıcaklığına duyarlıdır.
- Havuz suyu fiziksel olarak bakıldığında renksiz, tortusuz, berrak ve dibi net olarak görülebilmeli. Isıysa ideal olarak 26-28 derece olmalı.
Genel algı, yüzmenin yaz ve bahar mevsimleriyle sınırlı kalabileceği yönünde olsa da kış aylarında yüzmek de oldukça yararlı bir egzersizdir. Yüzmek insan vücudundaki bütün kasları çalıştıran ve vücuda zindelik katan bir spordur. Bu sebeple gerekli yüzme ortamı sağlandığı takdirde kış mevsiminde de yüzülebilir.
Dr. Birsel Kavaklı cildin sürekli suda kalmasından dolayı örtü tabakasında zedelenmeler olabileceğini ve bunun ciltte kurumaya yol açacağını belirterek, denizde ya da havuzda 1 saatten fazla kalınmaması gerektiğini bildirdi.
Aşırı soğuk, insanlarda hipotermiye ve baş dönmesine yol açar. Sonunda, bu soğuğa maruz kaldıkça organlarınız iflas etmeye başlar. İnsanlar genellikle vücut ısıları 21 dereceye düştüğünde ölürler.
Spa havuzunuzun sıcaklığı sağlığınız açısından 40 derecenin üzerinde olmamalıdır. Bir çok kullanıcı 37-39 derece arası suda her gün 20 dakika spa havuzunu kullanmanın en güvenli ve en sağlıklı yolu olduğunu düşünmektedir.
10 derecede 1 saatten sonra hipotermi riski başlıyor. 15 derece sıcaklıkta ise suda 2 saat hipotermi riski görülmüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri