Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapan 903 Sayılı Yasa'ya göre kurulmuş bir özel hukuk tüzel kişisi olan Türkiye Diyanet Vakfına, 13.01.1978 tarih ve 16168 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 20.12.1977 tarih ve 7/14433 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile vergi muafiyeti tanınmıştır.
BİRİNCİ BÖLÜM Görev: Madde 1 – İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere; Cumhurbaşkanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı kurulmuştur.
Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle 429 sayılı kanunla Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir teşkilat olarak kurulmuştur. 9 Temmuz 2018'de Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.
Diyanet İşleri Başkanlığı ödeneğin yerine ve amacına uygun harcanmasını ve müftülüklerce bildirilen ihmal ve yolsuzlukları Teftiş Kurulu aracılığı ile denetler, gereğini yapar. 1630 sayılı Dernekler Kanunu'nun derneklerin denetimi ile ilgili hükümleri saklıdır.
Türkiye Diyanet Vakfı, Kuran kurslarından, hafızlık eğitimine, imam hatip lisesinden üniversiteye, yüksek lisanstan doktoraya kadar eğitimin her kademesinde gençlerimize sağlam bir din eğitimi vermek için çalışmaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye Diyanet Vakfı da 13 Mart 1975 tarihinde bu iyilik halkasının bir devamı olarak dönemin Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfi Doğan, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Dr. Tayyar Altıkulaç ve Yakup Üstün ile Özlük İşleri Müdürü Ahmet Uzunoğlu tarafından kuruldu.
Zekat Toplarken Temel Esas ve İlkelerimiz :
Vakfımıza verilen Zekat dini kurallara uygun olarak ihtiyaç durumuna göre en kısa süre içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı nezdinde çalışan imam-hatip, müezzin-kayyım, başvaiz, uzman vaiz, vaiz, murakıp, Kur'an kursu başöğreticisi, Kur'an kursu uzman öğreticisi, Kur'an kursu öğreticisi, cami görevlileri gibi din görevlileri hakkında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) uygulanır.
MADDE 2– (1) Bu Yönetmelik, 22/6/1965 tarihli ve 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun ek 4 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
DİYANET AKADEMİSİ BAŞKANI 750 BİN TL ALACAK
Yeni kurulan Diyanet Akademisi Başkanı'na 28 bin 351 lira emekli maaşı ve 749 bin lira emeklilik ikramiyesi verilecek. 40 yıl hizmet süresine sahip, Ankara, İzmir ve İstanbul il müftülüğü yapmış isimler ise 19 bin 874 lira emekli maaşı alacak.
Din İşleri Yüksek Kurulu kendi üyeleri arasından gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla bir başkan ve bir başkan vekili seçer.
Diğer taraftan Diyanet Vakfına başkaca bir kanun ile damga vergisi ve harca ilişkin muafiyet tanınmamıştır. Bu nedenle Türkiye Diyanet Vakfına bağışlamalar dışında kalan diğer işlemlerine ve bu meyanda defter tasdik işlemlerine harç yönünden muafiyet uygulamak mümkün değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın vergilerden elde ettiği gelir, Sayıştay Başkanlığı'na sunulan mali raporlar ile ortaya konuldu. Başkanlığın 2019, 2020 ve 2021 yıllarındaki vergi gelirleri sırasıyla 736 milyon 601 bin 92 bin TL, 738 milyon 82 bin 783 TL ve 937 milyon 172 bin 547 TL olarak kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere, iktidarın gayretleri sonucunda yurttaşlardan aldığı bağışlar yüzde 106 oranında artan vakfa yapılacak teslim ve hizmetler Katma Değer Vergisi'nden (KDV) muaf tutuldu.
VEFA-SEN İLE BAĞIMSIZ DİYANET-SEN BİRLEŞTİ.
Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (ya da kısaca DİVES) Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı olarak Diyanet ve vakıf hizmetleri hizmet kolunda faaliyet göstermek üzere örgütlenen sendikadır. Merkezi Ankara'dadır.
Cumhuriyetin 75. yılında anlamlı bir adım olarak nitelendirilen TÜRKİYE DİYANET VE VAKIF GÖREVLİLERİ SENDİKASI'nın kuruluşu 1998 Ağustos'unda gerçekleşti.
“Konu ile ilgili hadis-i şerifler, mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak ülkemizde 2023 yılı için fitre miktarı, 70 TL olarak belirlenmiştir.
Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
100 GRAM ALTIN ZEKATI NE KADAR? Diyanet İşler Başkanlığı'nın zekat hesaplama robotunda yaptığımız 13 Nisan 2023 tarihli hesaplamaya göre, 100 gram altının zekatı 2.981,60 TL'dir.
Burs Miktarı? 2023 Yılı Burs Miktarları: Lisans: 10 ay boyunca aylık 1.500 TL. Yüksek Lisans: 10 ay boyunca aylık 3000 TL.
#ÖzgürFilistininYanındayız FİLİSTİN yazıp 5601'e SMS göndererek 25 TL destekte bulunabilir ya da bagis.tdv.org adresinden online bağış yapabilirsiniz.
1993 yılında Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Anabilim Dalı'na Yardımcı Doçent olarak atandı. 1994 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında Paris'te Centre George Pompidou ve Sorbonne Üniversitesi kütüphanelerinde Dinler Tarihi ve Din Bilimleri alanında araştırmalar yaptı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri