İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir. Kişinin sessiz bir ortamda 1,5 metreden günlük konuşmaları anlamakta güçlük çekmeye başladığı sınır gürültü düzeyi olarak kabul edilebilir.
Sesin iki temel belirleyicisi frekansı ve şiddetidir. Sesin şiddeti doğrudan kulak zarına ulaşan mekanik basınçla ilişkilidir ve desibel (dB) olarak ölçülür. Kulağımız 0-140 dB arası sesleri algılar. 140 dB kulakta ağrı, kulak zarında yırtılma gibi etkiler yapar.
85 desibel üzerindeki sese sürekli maruz kalmanın tehlikeli olabileceğinde anlaşmışlardır. Yükses şiddette sese ne kadar uzun süre maruz kalırsanız işitmede o kadar fazla hasar oluşur. Aynı zamanda ses kaynağına ne kadar yakınında olursanız o kadar fazla etkilenirsiniz.
Çalar saat 70, normal bir konuşma 60 dB'e eşittir. Genelde kulak: •0-140 dB'i algılar, •120 dB'de rahatsız olur, •125-130 dB'de ağrı duyar, •140 dB'ağrı ve kulak zarı yırtılması meydana gelir. •170 dB ve üstüne insan dayanamaz. Normalde, çevremizde işittiğimiz ses 30-60 dB'den çok olmamalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Elektrikli matkap türü aletlerin gürültü oranı 90 desibel civarındadır. Diskotekler 105, otomobil içindeki ses düzeneği 120 desibele kadar çıkabilir. Çok yakınınızda patlayan bir silahın sesi 140 desibel ile ağrı eşiğini de aşıyor demektir.
Orta Derece İşitme Kaybı (50-70 dB)
Konuşma ve lisan yardımsız gelişemez. Erken cihaz uygulaması ve özel eğitim gerekir. Ciddi konuşma sorunu olur.
Ortamdaki gürültü seviyesi 80 dB(A)'ye ulaştığında işitme koruyucu hazır bulundurulmalıdır. 85 dB(A) olduğunda ise işitme koruyucu kullanılmalıdır.
Yaklaşık ses seviyesi (dB)
115 dB Yüksek sesli roket veya rock konserlerindeki ses şiddetidir. Bu şiddetteki seslere günde maksimum 15 dakika maruz kalınabilir.. 140 Silah sesi, jet motorunun sesidir.
Kulak zarı delinmesi, zonklama, batma ve yanma gibi farklı çeşitlerde kendisini gösteriyor. Aynı zamanda çınlama, işitme kaybı, dolgunluk hissi ve kulakta akıntı da eşlik edebiliyor. Kulak zarı, ani bir darbe veya patlama sonucu delinmişse, işitme kaybı fazla olabilir ve kulak çınlaması şikayetlere eklenebilir.
Kulak zarı delindiyse hasta kulağında çınlamadan ve uğultudan şikâyet eder. Bazen uğultuya kulak akıntısı da eşlik eder. Baş dönmesi ve işitme kaybı da kulak zarı delinmesinin yol açtığı diğer problemlerdir. Kulak ağrısı bu durumun tipik belirtileri arasında bulunmaz.
Genellikle ateşli silahlar 140 dB düzeyinde gürültü oluşturmaktadır. Büyük çaplı tüfek ve tabancalar 175 dB üzerinde ses üretebilen iken, küçük 22 kalibrelik tüfek, 140 dB civarında gürültü üretebilir.
İnsanın duyabileceği en düşük düzeye 0 dB değerini veririz; ancak bunun altında da sesler elbette mevcuttur (sırf biz duyamıyoruz diye bir ses yok değildir). İşte -9.4 dB değeri, insanın duyabileceği minimum ses basıncının yaklaşık 3 kat altında demektir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, ses yükseltici cihazlar veya davul-zurna aracılığıyla eğlenilen düğünler nedeniyle çok sayıda şikâyet gelirken, düğün ve benzeri faaliyetlerden çevreye yayılan gürültü seviyesinin mevcut arka plan gürültü seviyesini 5 dBA'dan fazla aşmaması gerekiyor.
Bu şiddet ve zararları şöyle ölçülmüştür; 30-65 db: rahatsızlık ve uyku bozukluğu. 65-90 db: solunum hızlanması ve kalp atışının değişimi. 90-120 db: metabolizmada bozukluk, baş ağrısı
Orta Hassasiyet (96-110 dB): Çoğu oyuncu için idealdir. Yüksek ses seviyelerine ulaşabilir ve genellikle daha iyi ses kalitesi sunar. Yüksek Hassasiyet (111 dB ve üzeri): Bu seviye genellikle profesyonel oyuncular ve ses mühendisleri tarafından tercih edilir.
Uzmanlar 85dB'e kadar gelen ses seviyelerindeki kulaklık kullanımının 8 saat olduğunu söylüyor. 8 saatten fazla bu ses şiddetine maruz kalınırsa kulak sağlığımızın bozulma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu da belirtiyorlar. 88 dB için 4 Saat, 91 dB için 2 Saat ve 100 desibel için 15 dakikanın üzerine çıkılmamalı.
KULAKLIKLA MÜZİK DİNLEYENLER DİKKAT!
DSÖ'nün bir diğer uyarısı ise kulaklıkla yüksek sesle müzik dinleyenlere yönelik. Sesi sonuna kadar açık yani 105 desibelde 4 dakika boyunca dinlenen müzik de kulak sağlığını tehdit ediyor.
İşitme testlerinde ölçüm desibel ile belirlenir. Normal işitme -10 db (Aşırı düşük ses) ile 25 desibel (db) (Günlük konuşma sesi ) arasındadır.
Kulağımız 0-140 dB arası sesleri algılar. 140 dB kulakta ağrı, kulak zarında yırtılma gibi etkiler yapar.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği'nin ekinde yer alan VII sayılı listeye göre; kullanım alanında herhangi bir faaliyet yokken ve pencere kapalıyken konutların yatak odalarında 35 ve oturma odalarında 45 desibellik bir üst sınır bulunmaktadır.
Patlama noktasında 145-150 desibel gücünde bir ses oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri