1. Nizâma ve düzene ait, nizâmında olan, tertipli, muntazam.
İçine alan, tazammun eden. Üstüne alan. Tazmini kabul eden.
Yekun: Toplam. Zaruri: Zorunlu. Zat, Zati: Kişi, kişisel.
Nev'i kelimesi cins, tür anlamına gelir. Genellikle tapu kayıtlarında taşınmazın nev'i olarak cins bölümünde yer alır.İmar Kanunu'nun 18. maddesine göre imar uygulamalarının yapılması ile meydana gelen parsellerin cinsi arsa olarak tanımlanır.
Muharrik ve Cezası
Askeri şahıslardan birini amire veya mafevke karşı itaatsizliğe mukavemete, fiilen taarruza sevk ve tahrik eden muharrik sayılır.
İlgili 35 soru bulundu
Mündemiç sözcüğü, hakkın kâğıdın içinde yer aldığı, başka bir deyişle, hakkın "evraklandığı", yani hak ile kâğıdın birbirine kaynaştığı anlamına gelmektedir (3).
Klasik Hanefî hukuk literatüründe tesebbüb, borçlar hukuku bağlamın- da genel olarak, (doğrudan değil) dolaylı olarak zararın açığa çıkmasına sebep teşkil eden davranışta bulunmayı; mütesebbib ise söz konusu dav- ranışın fâilini ifade etmektedir.
Nispî emredici hüküm (relativ zwingend), sadece taraflardan birini -genellikle sosyal veya ekonomik açıdan daha güçsüz olan sözleşme tarafını- korumak gayesiyle tesis edilmiş olan ve bu sebeple sadece o tarafın aleyhine olacak şekilde kendisinden sapılamayan emredici hükümdür(621).…
1. Nizâma ve düzene ait, nizâmında olan, tertipli, muntazam. 2. Kanun ve nizama uygun.
Arapça kökene sahip olan nevi şahsına münhasır kelime grubu anlam olarak kendine özgü özellikleri olan, herkes gibi olmayan ve özgün özelliklere sahip demektir. TDK Sözlük Anlamı Nedir? Nevi şahsına münhasırın Türk Dil Kurumu sözlük anlamı, kişiye mahsus demektir.
Türk Borçlar Kanunu'nun 487. maddesinde yayım sözleşmesi, bir fikir ve sanat eseri sahibinin veya halefinin o eseri yayımlanmak üzere yayımcıya bırakmayı, yayım- cının da onu çoğaltarak yayımlamayı üstlendiği sözleşme olarak tanımlanmıştır.
HER TARAFI DÜZ, TEK DÜZE, BİR İHTİLAF VE PÜRÜZ BULUNMAYAN YAPI TEK DÜZEN, BİR PARÇA HALİNDE OLUP KARIŞIK OLMAYAN.
(Nesir) Çoğaltmak, saçmak, yaymak.
Kısaca izin belgesi anlamı taşıyan bu kelime Muvafakat kelimesinden yani uzlaşma, onay verme kelimesimesinden türemiştir. Yani izin kağıdı, uzlaşma kağıdı anlamı taşır. Daha çok hukuki işlemler sırasında karşımıza çıkar.
muzaf / muzâf
(Zayf. dan) Bağlı. Katılmış. İzâfe olmuş.
musaddak / مُصَدَّقْ
Doğruluğu tasdik edilmiş. Sadakati ve doğruluğu tanınmış, isbat edilmiş olan.
Müessese; sermayesinin tamamı bir iktisadi devlet teşekkülüne veya kamu iktisadi kuruluşuna ait olup, ona bağlı işletme veya işletmeler topluluğudur.
Dava Hitam Yapma işlemi, bir dava dosyası üzerinde yapılacak işlemler bittiği zaman o dava dosyanın kapanması için yapılan işlemdir.
Gaye ve nizam delilinde hareket noktası alemde hiçbir şeyin boşuna yaratılmadığı ve her şeyin bir görevinin olduğudur. Allah'ın yarattığı bu eşsiz nizam çok hassas bir düzen üzerinde varlığını sürdürmektedir. Bu da varlığının en önemli delilidir.
Mutlak emredici kurallar, tarafların sözleşme özgürlüğünü kesin bir biçimde sınırlayan, işçi lehinde de olsa düzenleme getirmenin mümkün olmadığı hükümlerdir11.
Tamamlayıcı hukuk kuralları, taraflar arasındaki hukuki ilişkide düzenlenmemiş veya gereği gibi düzenlenmemiş konularda doğacak uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek kurallardır.
Yedek hukuk kuralları: Bunlara tamamlayıcı ve düzenleyici kurallarda denir. Bu kuralların en önemli özelliği nihai tarzda bağlayıcılıkları yoktur. Kişiler kendi iradeleri doğrultusunda hareket ederek bu tür kuralların aksini kararlaştırabilirler. Yedek kurallara uyma zorunluluğu yoktur.
İnzal kelimesinin TDK'ya göre belirlenen anlamı, indirmedir. İndirme veya indirilme anlamları, inzal kelimesinin karşılığıdır. Günlük hayatında inzal kelimesini kullanan kişiler, indirme anlamında kullanıyor.
Karar kılınacak, yerleşilecek yer.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müktesebat kelimesi, iktisap sözcüğünden türetilmiştir. İktisap kazanmak ve temin etmek anlamına gelirken, müktesebat da deneyim ve gözlem yoluyla elde edilmiş bilgiler ve kazanılmış tecrübeler demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri