Ancak bazı alimlerin görüşüne göre bir hatim için kırk günden fazla zaman harcanmamalıdır. Bu durumda her gün en az on beş sayfa okumak gerekir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bir gün okunamazsa ertesi gün kaza edilmelidir. İstenilen şey kırk gün içinde bir defa Kur'an-ı Kerim'i tamamlamaktır.
En hızlı şekliyle 2 hatim 12 saat sürerse, 2 rekatı da bölmek mümkün olmazsa, İmam-ı Azam bu iki rekati nasıl ve hangi vakte sığdırmıştır?
Ebû Hanîfe (rahmetullahi aleyh) de: «Kur'ân-ı kerîmi 1 senede 2 kere hatmeden hakkını edâ etmiş olur» buyurdu. Resûlullah (sallâllahü aleyhi ve sellem) Kur'ân-ı kerîmi 3 günden az zamanda hatmetmeği nehy etti ve: «Kur'ân-ı kerîmi 3 günden az zamanda hatmeden dinde fakîh olamaz» buyurdu.
470:30=15,6 6 devirli. Yani sen günde 16 sayfa okusan 1 ayda hatim edersin. Kuranı baştan sonra bitirmeye denir. Kuranı baştan sona ezberleyene denir.
Okunan hatim ise istenilen kadar kişiye hediye edilebilir. Çok fazla kişiye hediye etmek yapılan hatmin sevabını azaltmaz. Okunulan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişiye bağışlayabilirsiniz. Hatim duası okunduktan sonra arkasından da Fatiha suresi okunarak yapılan hatim bitirilmiş olur.
İlgili 42 soru bulundu
Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur. Büyük sevabı olduğu hadislerde ve ayetlerde belirtilmiştir. Hatim etmenin bir diğer fazileti ise cihad kavramıdır.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 'parayla Kuran okuma fetvası' yayınladı. “Bu sebeple, Kur'an-ı Kerim'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'an karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur.
Buna göre özetlersek, Kur'an-ı Kerim'in bizzat kendisine abdestsiz dokunamayız ama cep telefonu, tablet, bilgisayara abdestsiz dokunabiliriz Kur'an okurken. Zaten Kur'an okurken abdestli olmak doğru olsa da abdestsiz okunmasında da bir problem yoktur."
Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur. Kişiler istediği zaman yarım bıraktığı hatime devam etme imkânına sahiptir.
Hatime başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir.
En iyisini Allah cc bilir. Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır.
İNTERNETTEN MUKABELE DİNLEMEK HATİM SAYILIR MI? Hatim, Kur'an'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunarak bitirilmesidir. Televizyon, internetten veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır.
Hatim duası, Kur'an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız.
Bir cüz 20 sayfadan oluşmaktadır. Kur'an-ı Kerim'i hızlı okuyan birisi 20-25 dakikada bitirebilmektedir. Orta seviyede ve yeni başlayan birisi 40-45 dakika arasında bir cüzü bitirebilmektedir.
Televizyon veya CD'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Hatim, Kur'an'a bakarak veya ezberden baştan sona okunmasıdır. Anlamını bilmese bile İslam dünyasında Kuran'ı küçük yaşta ezberlemek bir peygamber tavsiyesidir. Kur'an'ı ezberleyen kişiye hafız denir. Ramazan ayında hatim indirmek, camide imamı takip ederek hatim indirilir.
Kur'ân hatmi, Kur'ân'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunmasıdır. Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
Hatim indirmek için ilk olarak bir hatim duasının okunması gerekir. Hatim duasının okunmasından önce ise iyi bir niyetin dilenmesi gerekir. Daha sonra hatim indirebilmek için Kur'an-ı Kerim'i biliniyorsa ezbere bir şekilde, bilinmiyorsa ise yüzünden direkt şekilde okunabilir ve bu şekilde de hatim indirilebilir.
Değerli kardeşimiz, Dua yapmanın zararı yoktur. Hatim bitmeden de dua yapılabilir.
Cünüp kimse, Kur'an-ı kerimden sûre ve âyet okuyamaz, fakat her çeşit duayı okuyabilir, her çeşit zikri çekebilir, hatta Fatiha ve Rabbenâ âtinâ gibi dua âyetlerini, sadece dua niyetiyle okuyabilir.
Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi elektronik cihazlarda yer alan Kur'ân metinleri ve kayıtları, bizatihi Mushaf hükmünde değildir. Bu nedenle içinde Kur'ân yüklü olan bu tür cihazlara abdestsiz olarak dokunulabilir ve bu şekilde Kur'ân-ı Kerîm okunabilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı, saygısızlık kastı yoksa yatarak Kuran okumakta bir sakınca bulunmadığına işaret etti.
Ancak bazı alimlerin görüşüne göre bir hatim için kırk günden fazla zaman harcanmamalıdır. Bu durumda her gün en az on beş sayfa okumak gerekir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bir gün okunamazsa ertesi gün kaza edilmelidir.
Kur'ân-ı Kerîm okumak bir ibadettir. İbadet, dünyevî bir menfaat için değil, sadece Allah rızası için yapılır. Bu sebeple, Kur'ân-ı Kerîm'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'ân karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir.
Hatim indirmek için ilk olarak bir hatim duasının okunması gerekir. Hatim duasının okunmasından önce ise iyi bir niyetin dilenmesi gerekir. Daha sonra hatim indirebilmek için Kur'an-ı Kerim'i biliniyorsa ezbere bir şekilde, bilinmiyorsa ise yüzünden direkt şekilde okunabilir ve bu şekilde de hatim indirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri