İşi 6 aydan az sürmüş olan işçi için 2 hafta (14 gün), İşi 6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş olan işçi için 4 hafta (28 gün), İşi 1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş olan işçi için 6 hafta (42 gün), İşi 3 yıldan fazla sürmüş olan işçi için 8 hafta (56 gün)
Deneme süresi içinde işçi veya işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da süre vermeksizin sözleşmenin feshini (derhal) bildirebilirler. Bunun için, tarafların ayrıca herhangi bir haklı veya geçerli ve geçersiz nedene dayanmaları şart değildir[1].
Bir işe girildikten sonra ilk 2 ay içerisinde istifa edilmek isteniliyorsa, bu durumda herhangi bir ihbar süresi geçerli değildir. İlk 2 ay hem işverenin hem de çalışanın deneme süresidir. Bu yüzden de ilk 2 ayda istifa etmenin herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Çalışan dilekçesini vererek doğrudan ayrılabilir.
6 ay ile 1,5 yıl arasında hizmet veren bir işçi için bu süre 28 gün olarak belirlenir. Eğer çalışan 1,5 yıl ile 3 yıl arasında bir süre hizmet vermişse, ihbar süresi 42 gün olur. 3 yıldan uzun süre çalışan bir işçi içinse, bu süre 56 gün, yani 8 hafta olarak hesaplanır.
6 aydan az sürmüş ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında sürmüş ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında sürmüş ise 6 hafta, 3 yıldan fazla sürmüş ise 8 hafta içinde istifasını bildirmeli ve çalışmaya devam etmelidir çünkü iş sözleşmesi de devam ediyor.
İlgili 41 soru bulundu
İşçi, iş sözleşmesini tek taraflı irade beyanıyla sona erdirebilir. İş sözleşmesini bildirimli veya bildirimsiz derhal feshetme hakkına sahiptir. İş sözleşmesi belirsiz süreli ise işçi ancak ihbar önellerine uyarak usulüne uygun bir şekilde iş sözleşmesini feshe- debilir (TBK.431, İş K.md.17).
Deneme süresi boyunca tarafların herhangi bir bildirim şartına gerek kalmadan fesih hakkı bulunmaktadır. Yani, deneme sürecinde işten ayrılma ya da çıkarılma durumlarında tazminat hakkı doğmamaktadır.
İhbar süresinde hafta tatilleri, resmi ve genel tatiller ihbar süresinin içinde sayılır. Örneğin; 6 aydan az çalışan bir işçi 8 Mayıs tarihinde istifa etti. İşçinin ihbar süresi 14 gündür. İhbar süresi istifa tarihinden 1 gün sonra başlayacağı için 9 Mayıs'ta ihbar süresi başlamış olur.
Ancak çalışan kişi, işveren bilgi vermeden ihbar süresi içinde işi bırakırsa ya da ihbar süresini kullanmaz ve bu süre içinde işe gitmeyi bırakırsa işveren işçiye kıdem tazminatını ödemekten vazgeçebilir. Bu durumda işçi, işi kendi bırakmış olduğu için işveren de ihbar tazminatı ödemez.
Aynı Gün İçinde İşten Çıkış Yapılır mı? Bir çalışan işten ayrıldığında işverenin 10 gün içerisinde bu durumu SGK'ya bildirme zorunluluğu vardır. Fakat çalışan ve işverenin anlaşması durumunda aynı gün içinde işten çıkış yapılması mümkündür.
İstifa işveren tarafından kabul edilmek zorunlu değildir. İşveren tarafından kabul edilmeyen istifa ile işçinin aynı işverenin işinde çalışmaya devam etmesi ortada bir istifa olgusunun olmadığını gösterir.
Dolayısıyla artık işverenin bu konuda direnmek, sizin ayrılma iradenize karşı çıkmak gibi bir hakkı söz konusu olamaz. İşverenin bu tavrını sürdürmesi karşısında yapmanız gereken işe devam etmeyerek Noter aracılığı ile işten ayrıldığınızı ve yasal haklarınızı talep ettiğinizi işverene tebliğ etmektir.
İşçinin istifa tarihi itibarı ile kullanılmamış yıllık ücretli izin alacağı, hafta tatili, fazla çalışma ücreti gibi hakları varsa işveren bunları işçiye ödemek zorundadır.
İş Kanunun 24. Maddesi işçinin ihbar süresi olmadan fesih hakkını düzenlemiştir. Haklı nedenler mevcutsa işçi iş sözleşmesinin süresinin bitiminde veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir. İşçi bu durumda işverene ihbar tazminatı ödemeyecektir.
WHATSAPP KONUŞMALARI KİŞİSEL VERİ NİTELİĞİNDE OLUP HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE ELDE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ HAKSIZ FESİHTİR!
Eğer ihbar süresine uymaz ve çalışmazsanız, işvereniniz sizden ihbar tazminatı talep edebilir. Bu da, 8 haftalık ücretinizdir. İşten keyfi olarak istifa edilmesi halinde işçinin kıdem tazminatı alabilmesi söz konusu olmayacaktır.
İhbar Tazminatı Süresine Uyulmazsa Ne Olur? Yargıtay'ın ve kanunumuzun paralel bir şekilde izah ettiği üzere ihbar sürelerine uymadan usulsüz fesih gerçekleştiren taraf, karşı tarafa bu sürelerle orantılı ücret tutarında tazminat ödemek zorunda kalacaktır.
İstifa Eden Çalışanın İş Arama İzni Hakkı
İstifa eden bir çalışan ihbar sürelerine uymak koşulu ile iş arama izni kullanabilir. Ancak iş ahlakı açısından da çalışan işten ayrılacağını önceden işverene bildirmelidir. İstifa eden çalışan, iş arama izni dilekçesini istifa dilekçesi ile iletmelidir.
Çünkü 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesine göre iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen işçi/işveren feshi yazılı olarak ve bildirim süresine bağlı kalarak diğer tarafa bildirmelidir. İhbar süresine uymadan işyerinden ayrılan işçi, kıdem tazminatı alamadığı gibi işverenine ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.
4857 Sayılı İş Kanunu uyarınca işçi-işveren ilişkileri için ön görülen ihbar süreleri şu şekildedir: İşe girdiği günden itibaren 6 ay geçmemiş olan işçi için 2 hafta. İşe girdiği günden itibaren 6 ay geçmiş ama 1,5 yıl geçmemiş olan işçi için 4 hafta.
İstifa mektubunu yöneticinin masasının üstüne bırakmak ya da mail atmak yerine yüz yüze konuşmak önemli. Cesaretli olup süreci yüz yüze konuşmak, söylemek istenenlerin ifade edilmesi açısından da kritik. İstifa konuşmasında ayrılma nedenlerini belirtirken eleştiri yapmak önemli.
SGK Çıkış Kodu 3 Nedir? Bu kod “Belirsiz Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi (İstifa)” tanımlanmıştır. İş sözleşmesinin işçinin kendisi tarafından bitirilmesi halinde (istifa) bu kod seçilecektir.
Deneme süresi içinde işçi ve işveren, herhangi bir tazminat ödemeksizin ya da bildirim süresi vermeksizin sözleşmeyi derhal feshedebilir. 4857 sayılı İş Kanunu'nda deneme süresinin en önemli uygulama alanı ihbar öneli ve ihbar tazminatı müessesesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri