Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "güneş balçıkla sıvanmaz" atasözü; "herkesin bildiği, apaçık bir gerçek inkar edilemez, yalan yanlış sözlerle değiştirilemez, örtbas edilemez" anlamına gelir. Güneş kadar büyük ve alenen ortada olan bir gök cismini balçıkla yani çamurla sıvamak imkansızdır.
Güneş Balçıkla Sıvanmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: herkesin bildiği gerçek inkâr edilemez.
Güneş balçıkla sıvanmaz - Vikisözlük.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
İlgili 33 soru bulundu
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Damlaya Damlaya Göl Olur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? TDK'ya göre Damlaya Damlaya Göl Olur; “ Ufak ufak biriken şeyler, yeri geldiğinde gözle görülür bir büyüklüğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir” manasında kullanılan bir söz. Bugün az ar azar biriken şeyler, yarın birikerek dağ gibi bir niceliğe sahip olur.
[1] Çok önemli bir iş için bir kimseye ricada bulunmak, hatta yalvarmak gerekirse, yapınız. Bununla hiçbir şeyiniz eksilmez.
[1] Bir işi yoluyla, yöntemiyle yapan güçlük çekmez.
Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür.
Deyimler, tarihin bilinen veya bilinmeyen bir döneminde, genellikle mecazlaşarak halkımız tarafından benimsenmiş, kalıplaşmış söz öbeklerinden oluşmaktadır. Uzun deneme ve gözlemlere dayanılarak söylenmiş ve nesilden nesile aktarılarak halka mal olmuş, öğüt verici nitelikte sözlere ise atasözü denmektedir.
[1] Değerli kişinin, bulunduğu yüksek yerden uzaklaştırılmasıyla değeri azalmaz.
Aç ayı oynamaz kelime grubu da bir atasözüdür. Aç ayı oynamaz deyim olarak sık sık karıştırılsa da aslında bir atasözüdür.
- Nefesine güvenen borazancıbaşı olur: Başarı sağlanacağına güvenen kişiler büyük işlere girmelidir.
''İyi dost kara günde belli olur'' sözü ile gerçek ile sahte dostların kötü günlerde anlaşılabileceği vurgulanır. Çünkü dost gibi görünüp de aslında öyle olmayan insanlar, zor günlerinde insanı yalnız bırakırlar.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ NE DEMEK? Mızrak Çuvala Sığmaz ata sözü kısaca "herkesin gözü önündeki gerçekler örtbas edilemez." anlamına gelmektedir. Ayrıca, "Güneş gibi ortada olan ve insanların dikkatinden kaçmayan bir şeyi saklamanın mantıklı bir açıklaması olamaz.
[1] Beğenmediğiniz durumu, sürüp giden bir anlaşmazlık konusu yapmayınız. Hoş görüp geçininiz.
[1] Hiçbir destek sürekli olmaz. Bunun için insan yapacağı işte başkalarının desteklemesine güvenmemeli, yalnız kendi gücüne dayanmalıdır.
Cevap: herhangi bir duruma alışkın olan kimseyi benzer kötü durumlar etkilemez.
Dilimizde en sık kullanılan atasözleri arasında yer alan "aslan yattığı yerden belli olur." atasözü, TDK'ya göre, 'İnsanların davranışları ile birlikte yaşadıkları yerin onu en iyi şekilde yansıtabileceği' şeklinde tabir edilir.
[1] Abanın kadri yağmurda bilinir atasözü "Daha önce kıymetsiz gibi görünen bir çok şeyin,kullanım zamanı gelince değerinin artması demektir. [2] Bir şeyin gerçek değeri, ancak ona çok gerekseme duyulduğu zaman iyi anlaşılır.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "Ateş düştüğü yeri yakar" atasözü, “bir acı, yıkım, ona uğrayanı yakar kavurur, onu sürekli olarak kıvrandırır, başkalarının o yıkıma üzülmesi ise geçicidir." demektir. Felaket kimlerin başına gelirse en çok onları yakar, kavurur, en çok acıyı o kişiler yaşar.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
Ayağını Yorganına Göre Uzat sözü de bir atasözüdür. Ülkemizde insanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır.
DOST KARA GÜNDE BELLİ OLUR TDK SÖZLÜK ANLAMI
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "dost kara günde belli olur" atasözü; "gerçek dostlar insanın üzüntülü, sıkıntılı günlerinde yardıma koşar, dostunun yanında olur" anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri