Kemoterapi belirli aralıklarla kürler halinde gerçekleştirilir. Bunlar haftada bir kür ya da 2 ve 3 haftada bir kür gibi gerçekleştirilir. Ortalama 5 veya 6 kür toplamda 6 aylık bir süreci kapsayabilmektedir. Diğer bir ifade ile 5 ila 10 hafta arasında değişkenlik gösteren farklı kemoterapi kürleri ön plana çıkar.
Çoğunlukla meme, kolon ve rektum gibi bölgesel ancak ilerlemiş kanser türlerinde 1 ila 4 kür olarak uygulanır.
Her kemoterapi ilacının farklı uygulama süresi vardır. Bu süre 1-2 dakika gibi kısa olabileceği gibi, verilen ilaca göre 2-5 güne kadar uzayabilir. İlaç sayısı da tedavi süresini etkiler.
Preoperatif kemoterapi ile hem ana tümör kitlesi küçültülmeye çalışılır hem de sistemik yayılımın önüne geçilmeye çalışılır. Osteosarkomda standart olarak pre- ve postoperatif 3'er kür olmak üzere 6 kür kemoterapi verilir; ameliyat öncesi ve sonrasındaki 3 kürlük dönemler genellikle 2'şer ay sürer.
Genellikle en sık kullanılan aralar 3 veya 4 hafta olmakla birlikte bazı tedavi şemalarında haftada bir veya iki haftada bir uygulama gerçekleştirilir. Kemoterapinin zamanlaması konusunda en önemli nokta da tedavinin mümkün olduğu kadar düzenli ve yan etkilerin izin verdiği ölçüde yapılmasıdır.
İlgili 38 soru bulundu
Kemoterapi belirli aralıklarla kürler halinde gerçekleştirilir. Bunlar haftada bir kür ya da 2 ve 3 haftada bir kür gibi gerçekleştirilir. Ortalama 5 veya 6 kür toplamda 6 aylık bir süreci kapsayabilmektedir. Diğer bir ifade ile 5 ila 10 hafta arasında değişkenlik gösteren farklı kemoterapi kürleri ön plana çıkar.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Kemoterapi protokollerinde genellikle bir tedavi dönemini bir dinlenme dönemi takip eder. Bu faktörler göz önünde tutularak, tedaviler hergün, haftada bir, 14 günde bir, 21 veya 28 günde bir uygulanabilir.
Atık yönetimini öğrenin. Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.
Tedaviden sonra tekrar ortaya çıkan kansere nüks denir . Ancak bazı kanserden kurtulanlar daha sonra yeni, ilgisiz bir kanser geliştirir. Buna ikinci kanser denir . Meme kanseri olan kadınlar hala başka kanserlere yakalanabilir.
Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi, çoğu zaman karşılaştığımız bir yan etkidir. Kemoterapi türüne (her kemoterapi ilacı aynı şekilde etki yapmaz) ve verilen ilaç dozuna göre kısmi veya tam saç dökülmesi genellikle kemoterapiden 15-20 gün sonra başlamaktadır.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Kemoterapi Yan Etkileri
Ya kanser hücrelerini yok ederler ya da çoğalmalarını önlerler. Ancak bu süre zarfında vücuttaki sağlıklı hücrelerin bile öldürülme şansı vardır.
Sıcak Kemoterapinin Başarı Oranı
Peritoneal kanserlerde 5 yıllık sağkalım oranı %66-97 arasındayken, yumurtalık kanserinde bu oran %50 civarındadır. Kolorektal kanserlerde bu oran daha da düşmektedir.
Evre 3 meme kanserinden kurtulma şansı (bir başka deyişle sağkalım şansı) son yıllarda giderek artmaktadır. Bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm bu evredeki hastalar için ortalama 5 yıl için %72 civarındadır. Yani her yüz hastadan 72'si 5 yıldan daha uzun yaşamaktadır.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
Dr. Gül Baktır, sağlık çalışanları ve hasta yakınlarının, kanserli hastalara yönelik kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlara maruz kalmaları halinde, başta kanser olmak üzere kısırlık, cilt sorunları, organlarda toksik etki, adet düzensizlikleri ve saç dökülmesi gibi ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.
Dr. Yıldırım, “Radyasyon tedavisi gören herkes saçlarını kaybetmez. Genellikle sadece vücudun radyasyonla tedavi edilen kısmında saç/tüy kaybederler.
Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir.
Bu nedenle kemoterapi acıtır mı? sorusu için verilebilecek en doğru cevap, zaman zaman evet olmaktadır. Diğer yandan kullanılan ilaçların gösterdiği yan etkilerden dolayı ortaya çıkan yan etkiler, doktorlar tarafından müdahale edilerek azaltılamaya ve en aza indirgenmeye çalışılmaktadır.
Yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durun. Hoşlandığınız yiyecekleri tercih edin. Sabah kusmaları varsa, yataktan kalkar kalkmaz tost, peynir, ekmek, kraker gibi kuru gıdaları tercih edin. Bulantı ve kusmanın her kemoterapi sonrası olacağı önyargısına kapılmayın.
Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Kemoterapi ilaçları sıklıkla damar yolu (intravenöz) ile verilir. Bunun yanı sıra; oral yolla (ağızdan) alınan tabletler ve vücut boşluklarına (kas içi, cilt altına enjeksiyon, karı içi ve akciğer zarları arasına uygulama) yöntemleri de bulunmaktadır.
Tedavide ilk seçenek cerrahi olarak kitlenin çıkarılmasıdır. Beyin veya bedenin başka bir yerinde yayılım göstermediği için tamamen çıkarıldığında hastanın tedavisi tamamlanmış olur. Ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedaviler gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri