Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
INC (Uluslararası Kabuklu Yemiş ve Kuru Meyve Konseyi) tarafından yapılan açıklamaya göre, farklı çalışmaların ortak sonucu olarak haftada 2 ya da 3 porsiyon ceviz, fıstık ya da badem gibi kuruyemiş tüketimi kolon, prostat ve meme kanseri gibi bazı kanser çeşitlerine karşı fayda sağlayabiliyor.
Özellikle hasta bulantısı olduğu dönemlerde, yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durmalıdır. Bunların yerine tuzlu ve kuru besinler ( kraker, az yağlı peynir, leblebi, yağsız tost, yağsız makarna gibi) tercih edilebilir.
Erik, kayısı, armut, kavun gibi meyvelerden, brokoli, kabak, bezeleye gibi lif oranı yüksek olan sebzelerden uzak durun. Az yağlı pirinç lapası veya makarna, normal veya probiyotik yoğurt, yayla çorba, ayran gibi besinler tüketebilirsiniz. Tuzlu kraker, tuzlu bisküvi yiyebilirsiniz.
Bu yüzden lütfen hastalar, kemoterapi öncesi ve sonrası günlerde balık yağından ve balık yemekten uzak dursunlar bu onların aldıkları ilaçların etkisini azaltabilir. Mesajımız, 'Aman balık yemeyin' değil, kemoterapi öncesi ve sonrası günlerde birkaç gün balıktan uzak durunuz.
İlgili 44 soru bulundu
Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun. Bol bol sebze ve meyve tüketin. Sebzelerden özellikle; brokoli, lahana, sarımsak, soğan, turp, kereviz, yeşil yapraklı sebzeler, domates, baklagiller, kırmızıbiber, roka ve maydanoz tüketmeye özen gösterin.
Kemoterapi nedeniyle kanser hastalarında bağışıklık düşmektedir ve vücut enfeksiyonlara karşı dirençsiz kalmaktadır. Bu nedenle kemoterapi tedavi sürecinde kanser hastaları paketli süt ve yoğurt tüketmelidir.
En etkili kuruyemişler
Doza bağlı olarak bu etkileri araştırıldığı zaman ceviz ve pekan cevizi en yüksek çoğalmayı durdurucu etkiyi gösteriyor. Üçüncü sırada ise yer fıstığı bulunuyor. Antioksidan etkisi o kadar güçlü ki, 25 adet cevizde 100 portakal 'da bulunduğu kadar C vitamini var.
Yoğurt, muz, patates püresi, sebze püresi, boza, salep, süt, olgun taze meyveler, iyi pişmiş et, yumuşak peynir, makarna, muhallebi daha rahat tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir.
- Limonlu veya naneli sakız çiğnenebilir. - Yeni tatlarla yiyecekler tatlandırılabilir. Limon, sirke, nane, kekik, biberiye, hardal, soğan ve sarımsaktan faydalanılmalı. Karbonatla ağzı durulamak veya yemekten önce tuzlu su ile ağzı çalkalamak yiyeceklerin tadının daha iyi alınmasına fayda sağlayacaktır.
Resveratrol etkili bir antioksidandır. Antioksidanlar kansere neden olan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek kansere karşı bir kalkan oluşturur. Resveratrol en çok kırmızı üzümde bulunur. Bu nedenle pekmez resveratrol açısından zengin bir besindir.
* Düzenli bir şekilde ceviz tüketmek lipoprotein kolesterol seviyesini düşürebilir. Yüksel LDL ( Kötü kolestrol) kalp hastalığının başlıca nedenidir, ceviz ise LDL'nin panzehiridir diyebiliriz. * Ceviz kalp krizine neden olan kan pıhtılaşmasını riskini azaltabilir. Ayrıca arterlerin sağlıklı kalmasını sağlar.
Günde yarım avuç kabuklu kuruyemiş (fındık, ceviz, badem, fıstık), kanser ve diğer nedenlere bağlı ölüm riskini azaltır. Fındık, ceviz, badem veya fıstık gibi kabuklu kuruyemişler, içerdikleri zengin kaynaklar sayesinde sağlığımıza yardımcı olmakta ve birçok hastalığa karşı koruyucu etki yapmaktadır.
Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler. Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar. Mercimek içerdiği maddelerle bedenin kansere yakalanma rizikosunu azaltır.
* Her gün 1 bardak nar, domates ve havuç suyu içlerine bir damla zeytinyağı konularak içilebilir. * Günlük 2-3 bardak siyah çay tüketilebilir ama daha çok yeşil çay içilmesi tavsiye edilir.
Şeker düzeyi yüksek tatlılar (şeker, bal, pekmez, reçel, hamurlu- şerbetli tatlılar vb) tüketilmemelidir. Hasta önce katı gıdalar tüketilmeli, yarım saat sonra sıvı almalıdır. İyi çiğnemek, yer yemez yatmamak önemlidir.
"Ev yoğurdunun, belki de en az bilinen ve en önemli faydası ise çeşitli kanser türlerine karşı koruyucu etkisinin olmasıdır. Çeşitli bilimsel çalışmalarda, günde 200-300 gram doğal yoğurt tüketmenin başta kolon kanseri olmak üzere, meme, mide, yumurtalık, endometriyoz kanserinden koruyucu olduğu bildirilmiştir.
Kansere karşı en büyük silah ise kuşkusuz doğru beslenme. Zerdeçal, brokoli, Brüksel lahanası, soğan, sarımsak ve Omega 3 kaynağı balıkları düzenli tüketerek bazı kanser türlerinden korunmak mümkündür. İşte bu besinler kanserin en büyük düşmanı...
Kanser hastaları tatlı yiyebilir mi? Kanser hastaları için tatlı tüketimi yasak değildir.
Kanser tedavisi gören bazı hastalar, yağ ve yağlı yiyeceklerin tadından hoşlanmayabilirler. Bu gibi durumlarda yağsız veya az yağlı yoğurt, peynir, yumurta ve yağsız et gibi yüksek protein düşük yağ içeren besinler tüketmelisiniz.
Balın yapısındaki fenolik ve flavanoid bileşiklerin, kanserin önlenmesi yönünde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu kimyasalların bal içindeki miktarı, bal türüne göre değişmektedir. Balın bu özellikleri nedeniyle, neredeyse doğal bir kanser aşısı olduğu çeşitli bilimsel yayınlarda belirtilmektedir.
Kanser hastalığı çağımızın en tehlikeli hastalıkları arasında yer almaktadır. Marul ise özellikle belirli kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. Var olan kanser hücrelerinin de en aza indirmesini sağlar. Marulun özellikle suyu lösemiye oldukça iyi gelmektedir.
“GÜNDE 3-4 FİNCAN KAHVE TÜKETİLMELİ”
Kemoterapi alıp kahve içenlerde ve kemoterapi alıp kahve içmeyenlerde durumun farklı olduğu ispatlandı. Kahve, içindeki polifenol, kahveol ve kafestol gibi maddelerden dolayı kanserinin seyrini yavaşlatıyor.
Kahvaltıda özellikle peynir, yumurta, süt tüketin. Eğer iştahsızlık sabah da devam ediyorsa sıvı olarak tüketilebilecek gıdaları tercih edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ya da süt olabilir. Bazen iştahsız olan kişilerin soğuk olarak tüketilen besinleri daha rahat tolere edebildikleri gözlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri