Gayrimenkullere ait mülkiyet hakkı ile ilgili olarak Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilen tapu senetleri içeriklerine göre iki ayrı renge sahip oluyor; pembe ve mavi. Pembe ve mavi renkler, tapu senedinin hangi amaçla verildiğini gösteriyor.
Tapular da kendi içinde türlere ayrılıyor. Bunlar; kat mülkiyeti, kat irtifakı ve hisseli tapu çeşitleridir.
Türkiye'de mülk satın almadan sonra verilen tapunun pembe ve mavi olmak üzere iki rengi vardır. Mülkiyet hakkını anlamak açısından hangi renk tapunun hangi nitelikteki mülk için kullanıldığını bilmek önemlidir.
Mavi renkli tapu belgesi, mülkün arsa olduğunu, üzerinde henüz yapı bulunmadığını ya da yapının inşaatına yeni başlandığını simgeleyen tapu belgesi olarak bilinir. Mavi renkli tapu belgesine sahip olan arsalar henüz kat mülkiyetine geçilmediğini gösterir.
Mavi renkte olan senet; mülkün herhangi bir kat mülkiyetine geçmediğini, arsa tapusu olduğunu simgeler.
İlgili 43 soru bulundu
Pembe renkli olan tapular mülkün inşaat ruhsatının alınmasıyla birlikte kullanılabilen tapulardır. Mavi renkli olan tapular ise arsalar için hisselerin belirlenmesini sağlayan tapu türü olarak kullanılır.
Tapuda daire kısmı işaretli ise tapu mülkiyetini alınmış olduğunu gösterir. Kat mülkiyet tapunuzu aldığınızda, kredi çekmek, evi satışa çıkarmak ve kiralamak adına kolaylık sağlayacaktır. Bu nedenle ev satın alırken, kat mülkiyeti için tapuya bakmalı ve mülkiyeti olan tapu tercih edilmelidir.
Zilyetlik Nedir? Zilyetlik ya da zilliyet; bir kişinin bir mal üzerindeki hakimiyetini tanımlayan emlak kavramıdır. Bu kavram açısından söz konusu malın taşınır ya da taşınmaz oluşu önemsizdir. Mal sahibinin kullanım durumuna bakılmaksızın mülk sahibinin mal üzerindeki hakimiyet hakkına zilyetlik denir.
MK m.1000 uyarınca her taşınmaza kütükte bir sayfa ayrılır. Somut olayda ise aynı taşınmaz için bir değil hataen iki ayrı kütükte iki ayrı sayfa açılmıştur. Bu durum, çift tapu ya da mükerrer tapu olarak adlandırılmaktadır.
Bu alan orman vasfını yitirdiği taktirde malikler tekrar hak sahibi olmaktadır. Bu hak sahiplerine tapularını hukuk kurallarında adlarına satın alma işlemi yapmaktayız.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü adresine giriyorsunuz, orada kimlik numaranıza ait kayıtlı tapu bilgileri geliyor. Üzerini tıkladığınızda arsa ya da ev uydu fotoğrafı görüntüsü de geliyor. Ben kontrolümü yaptım, arsa ve ev kayıtlı ne varsa görebiliyorsunuz.
QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiliyor. Yeni tapularda QR kod ile dijitalleşme sağlanırken, eski tapularda bulunmayan 'proje metrekaresi' bilgisi de eklenecek. Böylece dairenin, apartmanın bulunduğu arsada ne kadar paya sahip olduğuna ilişkin kafa karışıklıkları son bulacak. Net ve brüt metrekareler belli olacak.
Ülkemizde, kat mülkiyetli, kat irtifaklı ve hisseli tapu olmak üzere üç çeşit tapu vardır. Sahip olduğunuz ya da olacağınız gayrimenkulün tapu türü, mülkünüzün fiyatını doğrudan etkilemektedir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, "Türkiye genelinde 20 milyon 191 bin 224 bağımsız bölüm, 57 milyon 257 bin 725 parsel bulunuyor. Hisseli ve müstakil tapu örneklerine baktığımızda ise 184 milyonun üzerinde tapu senedi var." bilgisini verdi.
İskan belgesi; yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak ifade ediliyor.
Zilyetlik hakkı kanunen 20 yıl olarak belirlenmiştir. Söz konusu olan zilyetlik durumunun 20 yıl boyunca fiilen ve yasal olarak her anlamda devam ediyor olması gerekir. Kişiler zilyet üzerinde haklara sahip olmakla beraber, zilyetin korunmasını ve kullanılmasını da sağlamalıdırlar.
Zilliyet kelimesi sadece tek bir eşya üzerinde hakkı belirtir. Zilliyet hakkına sahip kişiler bir yeri almadan o yerin tüm sorumluluğunu alabilir. Zilyetler satın alma olmadan yeri kullanabilir ve tüm giderleri üzerine alabilir.
Arsa alım satım aşamasında hisseli arsanın bulunması arsanın sahibinin birden fazla kişinin olduğunu gösteriyor. Yani bir arsa için tapu araştırması yapmanız ardından birden fazla dolayısı ile iki sahibi varsa hisseli arsa olarak tanımlanır. Hisseli arsanın çok sayıda maliki bulunabilir.
Kat irtifakı meselesi özet olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Biçimsel anlamda bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir inşaatta hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Daire, ofis, depo, dükkân, mağaza gibi taşınmazlara verilir. İskân aldıktan sonra kat irtifakının mutlaka kat mülkiyetine çevrilmesi gerekir. Kat mülkiyeti zorunlu olduğu için kat mülkiyetli olmayan ev ve binalar cezai yaptırımlarla karşılaşır.
Kat irtifakı ifadesi, henüz yapımı tamamlanmamış binalarda hisse sahiplerinin paylarını ayırmak için başvurulan işlemleri tanımlıyor. İnşa edilen binanın hissedarları arasında gerçekleştirilen kat irtifakı, herkesin kendi payını kullanabilmesine yardımcı oluyor.
Merhaba . Orka kapsamındaki mahallenin kadastro tarihi 1981.Şekilde pembe renkli alanlar o tarihte kadastro yapılarken vatandaşlara zilyetlikten yazılan parseller.Dışını kırmızı renkle çevreleyen saha ise Tapulama Harici (Orman) olarak bırakılan saha.
a) Arsalar 1/1000 Uygulama İmar Planları çıkmış arazilerdir. Dolayısı ile terkleri yapılmış olarak kabul etmek gerekir. Ancak bir çok istisnası da bulunmaktadır. Alacağınız araziye ait arsa tapusu bulunsa bile "arsa" vasfının geçerli olup olmadığını incelemek için mutlaka imar durumunu sorgulamak gerekir.
Tapuda Mesken Nedir? Tapuda mesken, konut tapusu anlamında kullanılır. Meskenin kelime anlamı ikamet edilen yer, ikametgah ve konuttur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri