Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 Tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir. Bu tarihten önce Yunanlılar kültürümüze ait herşeyi sahiplendikleri gibi bu ürünü de sahiplenmeye çalışmıştır. Ancak Türkiye uluslararası arena da bu ürünün yapım ve isim hakkının kendisine ait olduğunu kanıtlamıştır.
Adıyamanlılara cevizli baklavayı mı yoksa fıstıklı baklavayı mı tercih edecekleri sorulduğunda ezici bir üstünlükle cevizli baklava galip gelecektir. Ancak baklavanın asıl şehri Antep'te gerçek baklava Antep'in en güzel fıstıklarıyla üretilir.
Koçak Baklava: Antep'te Meşhur Baklava Cenneti Koçak Baklava, baklavası ile ünlü olan Gaziantep'in en bilinen…
İlgili 21 soru bulundu
Kat aralarına giren hava ve tereyağ baklavanın pişirme esnasında kat kat ayrılmasını çıtır çıtır olmasını sağlar. Ortalama 15 kat yufka serilir.
Klasik Baklava
Her ısırık, incelikle işlenmiş hamurun, taze antep fıstığı ve muhteşem şerbetin eşsiz bir uyumunu sunar. İçeriği: İnce, katman katman açılmış hamurlar, geleneksel bir şekilde hazırlanır. İç dolgu olarak enfes antep fıstığı kullanılır.
Fatih Sultan Mehmet dönemine ait mutfak defterlerinde kayıtlı olan bir bilgiye göre baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirilmiştir. Baklavanın tarihine ait bir başka kayıt ise 17. yüzyılın ortalarında Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmıştır.
Baklava, Balkanlar ve Ortadoğu mutfaklarının vazgeçilmez tatlılarından biridir. Bu coğrafyada uzun yıllar hüküm sürdüğü için de baklavaya Osmanlı tatlısı demek mümkündür. Baklavanın enfes ve gösterişli görünümünü de Osmanlı döneminde aldığı kabul edilmektedir.
GELİN HAFTASI
Baklavanın ortasını gelin ve damada yedirir.
Türkçeden diğer dillere de geçmiştir. Arapça بقلاوة, Farsça باقلوا, Somalice baqlawad, Ermenice փախլավա, Kürtçe, Zazaca baqlawa, Arnavutça bakllava, Rumence baclava, Macarca baklava, Bulgarca, Sırpça баклава, Hırvatça, Boşnakça baklava, Lehçe bakława, Çekçe baklava, Rusça пахлава, бахлава (okunuş: pahlava.
Ailede baklavayı ilk başlatanın Gaziantep'te "Güllü Çelebi" olarak bilinen Hacı Mehmed Güllü olduğu biliniyor. Şekerleme mesleğine Gaziantep'te adım atan Güllü Çelebi, meslekte ilerlemek amacıyla şekerlemeciliğin en gelişmiş bölgeleri olan Halep ve Şam'a giderek altı ay kalarak baklavanın inceliklerini öğrendi.
Soğuk Baklavamızın patenti/marka tescil belgesini aldığımıza dair Hürriyet'te çıkan yazımızı okuyabilirsiniz: Diyarbakır'da yıllardır hizmet veren 1968 yılından bugüne vatandaşların damak tadına hitap eden meşhur Kadayıfçı Sıtkı Ustaya, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Soğuk Baklava Marka Tescil Belgesi verildi.
Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor. Hazırlanan tepsiler Onikişubat ilçesi Akif İnan Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir pastaneye getirilerek tatlı yapıldı.
Prenses – İki kat baklava yufkası, ince kıyım antep fıstığı ve baklava kaymağı. Tereyağı kokusu çok az. Hem damağa, hem de göze hitap eden antep fıstığı lezzeti. Baklava, ustamızın elinde incecik açılmış hamur yaprakları, kaliteli ceviz ve geleneksel tatların yeniden şekillendirilmiş hali.
Baklava kültürüne yeni bir nefes katan mor baklava, orman meyvelerinin lezzet verdiği özel lezzetlerden biridir. Mor baklavaya ilham veren mor ekmeklerdir. Baklava ustalarının ellerinden çıkan ahududu ve böğürtlen aromalı mor baklava, kan şekerini yükselmediği için güvenle tüketilen tatlılardandır.
Hatta bazı kaynaklar, 2800 sene öncesine, Asurlar zamanına dayandırır. Burada katmanlı ekmek içerisine; bal, fındık eklemeleriyle oluşturulduğu söylenmiştir. Araplarla ilgili herhangi bir bulgu yer almıyor. Baklava kimin derseniz tescilli bir şekilde Osmanlı'nın yani Türklerin diyebiliriz.
Sıktı Usta Padişah Baklava, fıstık, saf baklava unu, tereyağı ve pancar şekeri şerbeti kullanılarak hazırlanmıştır. Dolgun içeriği ve ince hamuru ile unutamayacağınız bir lezzeti size vadediyor. Web sitemizden yapacağınız alışverişlerde, Ankara ve Diyarbakır teslimatları aynı gün içerisinde gerçekleşmekte.
-Baklava yufkasının çok ince açılması gerekir. Genellikle 40 kat yufka açılır. Yufkanın o kadar ince açılması durumunda da dayanıklı olabilmesi için yeterli miktarda yumurta kullanmanız gerekir.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
Soğuk Baklava Nasıl Ortaya Çıktı? Soğuk baklava Diyarbakır'dan çıkarak tatlı kültürümüze kazandırılmış bir lezzet. Diyarbakır'ın baklava ustaları yaz aylarında daha çok tercih edilen tatlılar olan sütlü Nuriye ve güllaçtan ilham almışlar, böylece ortaya sütlü soğuk baklava çıkmış.
Devrek baklavası 100 yılı aşkın bir süredir yöredir yöre halkı tarafından bilinmekte ve düğünlerde, bayramlarda, özel günlerde halk tarafından özellikle tüketilmektedir. Devrek Beyaz Baklavayı diğer baklavalardan farklı kılan özellikleri vardır.
Gerçek baklava ve hileli baklavanın nasıl anlaşılacağı konusunda ipucu veren Nejat Güllü “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi soğuk baklavaya ismini veren şey buz gibi şerbeti. Bu nedenle şerbeti hazırladıktan sonra serin bir yerde soğuyana dek bekletmeniz gerekiyor.
Sert hamurun kolay açılması, baklavanın şerbetini iyi çekmesi ve çıtır olması için gerekli kriterleri sağlayan un durum buğdayından üretilir. Bundan dolayı size en yardımcı olacak baklavalık un durum buğdayı unudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri