Işık, yol gösterici olur çoğu zaman. Yolumuzu bulmak ve kaybolmamak için ondan yararlanırız. Ve en büyük ışık kaynakları yıldızlar değil midir?
Güneş yaklaşık 8 milyar yıl sonra beyaz cüceye dönüşecek. Belirli kütledeki yıldızlar beyaz cüce olduktan sonra soğuyarak kara cüceye dönüşür.
Yıldızlar kısaca yüksek orandaki gaz ve toz bulutlarının bir araya gelmesiyle sıkışması sonucu oluşur. Bu oluşum oldukça uzun bir zaman içerisinde gerçekleşir. Ki bu zamanı milyarlarca yıl olarak nitelemek mümkün. Zaman içerisinde ise güneş sisteminde olduğu gibi yıldızlar çevresindeki gezegenlere hayat vermeye başlar.
Çekirdeğin çökmesini artık hiçbir şey durduramaz ve yıldız kara deliğe dönüşür. Genellikle yıldızlar süpernova halinde patlayarak nötron yıldızı veya kara deliğe dönüşürler ama bazıları o kadar ağırdır ki patlamadan direkt çökerek kara delik olurlar.
Merkezde yeterince enerji üretilmediği için dıştan içe doğru olan kütle çekimi artık durdurulamaz. Bu nedenle yıldız içine çöker. Bunun sonucunda bir süpernova patlaması gerçekleşir ve bir nötron yıldızı veya kara delik oluşur.
İlgili 31 soru bulundu
Aslında yıldızlar sürekli olarak ışık yaymaktadır. Yani uzaydaki bir astronot yıldızları hep aynı parlaklıkta görmektedir. Bir yıldızın ışığı atmosferden geçerken hava ısısındaki değişikliklerden dolayı kırılmaktadır. Bu da dünyadan bakıldığında ışığın yanıp sönüyormuş gibi görünmesine neden olur.
Kırmızı dev, yıldız evriminin geç aşamalarında ve düşük ya da orta kütlede (yaklaşık 0.3-8 güneş kütlesi (M☉) ile) olan bir dev yıldız. 4.700 °C ya da daha düşük sıcaklıkta olabilir. Dış atmosferi şişkin ve seyrektir.
Türkiye. Türkiye'de futbol kulüpleri dünyadaki standart kullanımdan farklı olarak 10 şampiyonluğa değil, 5 şampiyonluğa bir yıldız eklerler. Galatasaray 23 şampiyonluğu temsil eden 4 yıldız kullanır. Fenerbahçe 19 şampiyonluğu temsil eden, Beşiktaş 16 ise şampiyonluğu temsil eden 3 yıldızı logolarında kullanır.
Canlıyı bir organizma olarak ele alırsak; çevresiyle madde alışverişinde bulunan, buna göre tepkiler veren ve kendi içinde uzmanlaşmış farklı alt birimlerden oluşan sistemleri canlı diye tanımlıyoruz. Yıldızlar bu anlamda, canlı değillerdir.
Bu da, 400 milyar yıldız içeren Samanyolu'ndaki “Güneş'in ağabeylerinin” 24 milyar civarında olduğu anlamına gelir. Özetle her gün ışığı ile aydınlanıp ısındığınız yıldızımız, galaksimizdeki 352 milyar yıldızdan büyük ve parlakken, sadece 24 milyar yıldızdan daha küçük ve soluktur.
Çok eski kaynaklarda bile insanların hep aynı takımyıldızlardan bahsettiğini düşünürsek gökyüzünde yıldızlar pek de yer değiştirmiyor gibi görünüyor. Ancak elbette ki evrendeki her şeyin sahip olduğu gibi yıldızların da bir hızı ve hareketi var.
Sagan doğru bildi: Gökyüzünde 10 sekstilyon yıldız, Dünya'daki kumsallarda ise 4 sekstilyondan az kum tanesi var. Evren'de 10,000,000,000,000,000,000,000 yıldız, Dünya'daki kumsallarda ise 4,000,000,000,000,000,000,000 kum tanesi olduğu anlamına geliyor bu. Yani, yıldızlar, kum taneciklerinden daha fazla.
Evren oluştuğu zaman, uzay boşluğu bugün en az 1 milyar ışık yılı uzunluğunda olan dev karanlık madde ağı iplikçikleriyle kaplandı. Karanlık maddenin güçlü yerçekimi, nötr hidrojen gazını bir noktaya toplayarak ilk yıldızları oluşturdu.
Büyük şehirlerde geceleri gökyüzünde daha az yıldız görürüz bunun nedeni büyük şehirlerde çok fazla ev, cadde vb. yerlerden yayılan ışıklar gökyüzünü aydınlatır. Ve yıldızların cılız ışığı görünmez.
Siyah beyaz bulutlar birbirine karışırsa, dolu fırtına beklenir. Renkli bulutlar yağmur getirir. Hava açık fakat yıldızların rengi soluk ise, birkaç gün içinde yağmur yağar.
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Küçük yıldızlar, yaşamlarının sonuna geldiğinde sakin bir patlamayla ölürler. Ancak Güneş'ten milyonlarca kat daha büyük olan yıldızlar, ömürlerinin sonunda büyük ve korkunç bir patlamayla ölürler ve enerjilerini uzaya salarlar. Bu patlamaya süpernova patlaması denir.
Büyük yıldızlar yakıtlarını çok hızlı yakarlar ve ömürleri kısa olur. Kırmızı cüce adı verilen küçük yıldızlar yakıtlarını çok yavaş yakar ve on ile yüz milyar yıl arasında yaşamlarını sürdürürler. Yaşamlarının sonuna doğru gittikçe parlaklıklarını kaybeder ve kara cüce hâline dönerler.
Evren canlı bir organizmadır. Çünkü içinde yaşamı barındırıyor, bilgiyi işliyor, enerji aktarımı sağlıyor yani canlı bir organizmanın yapabileceği her şeyi ve daha fazlasını yapmaktadır. Evreni oluşturan atom parçacıkları bilgiyi depolayabilmekte ve bilgiyi işleyebilmektedir.
Fenerbahçe Kulübü Genel Sekreteri Burak Kızılhan, sarı-lacivertli kulübün olağan mali genel kurulunda flaş açıklamalarda bulundu. Şurada Paylaş! Kızılhan, gelecek sezondan itibaren 5 yıldızlı armanın kullanılacağını duyurdu.
Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Fethi Pekin, TFF'ye açılan tazminat davaları hakkında konuştu. 5 yıldızlı Fenerbahçe logosunu tescil ettirdiklerini de belirten Pekin, gelecek sezon formaların 5 yıldızlı olacağını ve bunun sonuçlarına katlanmayı göz önüne aldıklarını söyledi.
Sorusunun cevabı olarak ise şunlar söylenebilir. Fenerbahçe 1923 yılından itibaren şampiyonluklar sayıldığında 28 şampiyonluk ile ülkemizin en çok şampiyon olan takımı konumunda. Her 5 şampiyonluğa 1 yıldız verildiği düşünüldüğünde, Fenerbahçe'nin 5 yıldızı olmasının sebebi bu olarak açıklanıyor.
Mavi süper devler, Güneş'in kütlesinin en az 10 katına sahiptir ve birçoğu daha da büyük devlerdir. En büyük olanlar ise Güneş'in 100 katıdır. 60.000 Güneş'ten daha fazla ışık yayarlar. Kısa ömürlerine rağmen, mavi süper devler çıplak gözle görülebilirler.
Kırmızı dev aşamasında çok genişleyen yıldız, beyaz cüce olurken içe doğru çökümü, yıldızın çekirdeğinin etrafında bulunan helyumun daha çok sıkışmasına ve belli bir aşamadan sonra da patlamasına yol açar daha sonra dış katmanlarını uzaya püskürtür ve geriye kalan parçası beyaz cücedir.
Şu an bilinen en büyük yıldız, yarıçapı Güneş'in 1708 katı olarak tahmin edilen UY Scuti'dir. Bilgiyle kalın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri