Kullanım amaçlarına göre haritalar; idari ve siyasi haritalar, beşeri ve ekonomik haritalar, fiziki haritalar, özel haritalar şeklinde sıralanmaktadır. Ölçeklerine göre haritalar; büyük ölçekli haritalar, orta ölçekli haritalar ve küçük ölçekli haritalar olarak sıralanmaktadır.
(6) Kıt'a haritaları :1/20.000.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. (1) Plânlar:1/10.000 dahil büyük ölçekli haritalardır. (2) Topografik haritalar ve Detay haritaları:1/10.000 den küçük olan 1/100.000 dahil ölçekli haritalardır. (3) Coğrafya ve Genel görünüm haritaları:1/100.000 den daha küçük ölçekli haritalardır.
Ölçeklerine göre; büyük ölçekli, orta ölçekli, küçük ölçekli olmak üzere üçe ayrılır. Konularına göre genel ve özel haritalar olmak üzere ikiye ayrılır.
Üç tür sayısal harita vardır: Vektör harita, raster harita ve matris harita.
İlgili 24 soru bulundu
İlk Dünya Haritası M.S.150 yılında Klaudyos Ptolemaios (Klaudyos Batlamyus) tarafından çizilmiştir. Klaudyos Batlamyus, İskenderiyeli Yunani gökbilimci, matematikçi, coğrafyacı ve astronom'dur.
Haritalardaki mavi veya yeşil dikdörtgen üzerinde beyaz D ve E harfi ve rakamlardan oluşan levhalar karayolları numaralarını gösterir. Haritalarda mavi zemin üzerine beyaz yazı ile yazılmış D80, D317, D817 gibi yazılar yolun devlet karayolu olduğunu ve numaralarını bildirir.
Yeryüzünün tamamının ya da bir bölümünün kuşbakışı görünüşünün belli bir oran dâhilinde küçültülerek bir düzleme aktarılmasına harita denir (Doğanay, 2002).
Tematik harita, vektör veri üzerinde mekana ait bilgilerin seçilen konu ile ilişkili olarak sınıflandırılması, renklendirilmesi ve semboller kullanılarak gösterilmesidir.
Harita, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün matematiksel yöntemlerle istenilen ölçeğe göre küçültülerek, özel işaretlerle bir düzlem üzerine çizilmiş örneğidir.
Harita bölümü, bir yerin coğrafi koordinatlarını ve ölçeklerini gösteren bir haritanın bulunduğu bölümdür. Tapu bölümü, bir yerin ait olduğu kişi veya kuruluşa ait olan tapu siciline ait bilgilerin bulunduğu bölümdür. Kadastro bölümü ise, bir yerin mülkiyetini ve özelliklerini kaydeden bir sistemdir.
Fiziki harita, yeryüzü oluşumlarının (dağ, tepe, göl, ova, akarsu vb.) fiziki özelliklerini belli bir ölçekte ve bir düzlem üzerinde yükseltilerine göre belirlenen renkler ile gösterilmesidir.
Beşeri ve Ekonomik haritalar Nüfusun dağılışı, ırk, dil, dinlere göre dağılışı, tarım, hayvancılık, ormancılık, sanayi ,madencilik gibi özellikleri gösteren haritalardır.
Türkiye 36° - 42° Kuzey paralelleri ile 26° - 45° Doğu meridyenlerinde yer alır. Kuzey Yarım Küre'deki orta kuşakta yer alan ülkemiz Kuzey Kutbu ile Ekvator arasında Ekvator'a daha yakın bir konumda bulunur.
– Bilimsel tekniklere göre doğal ve yapay detayları ölçülmüş yeryüzü parçasının, belirli bir oran dahilinde küçültülerek, yatay bir düzleme izdüşümünün, çizgi ve özel işaretlerle gösterilmiş şekli.
Yeryüzünün tamamının ya da bir bölümünün, kuş bakışı görünüşünün belli bir ölçeğe göre küçültülerek kâğıt üzerine aktarılmasına harita denir. Bir çizimin harita olabilmesi için; kuş bakışı çizilmiş olması, ölçek kullanılması ve düzlem üzerine aktarılması gerekir.
Ekonomiye dayalı olan dağılışları göstermek için yapılan haritalardır. Bir bölgenin su potansiyeli hakkında bilgi vermek amacıyla hidrografya haritalarından yararlanılır. Bir bölgenin sıcaklık dağılışı bu haritada yer alır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Yeşil, sarı, mavi, kahverengi renk tonlarının bulunduğu fiziki haritada dağlar, ovalar, akarsular, adalar ve iller gösterilir. Fiziki Harita Nedir?
Bir tematik harita çeşidi olan alan kartogramları, özellikle coğrafyada nicel veriler için önemli bir görselleştirme aracıdır. Alan kartogramlar boyut veya mesafenin yeryüzünün boyutu veya uzaklık birimi dışındaki bir değişkene göre ölçeklendirildiği bir tematik harita çeşidi olarak tanımlanabilir.
Haritanın sözlük anlamı; Coğrafya, tarih, dil, nüfus vb. olgularla ilgili yeryüzünün yada bir parçasının, belli bir orana göre küçültülerek düzlem üzerine çizilen taslağı olarak ifade edilir.
Araştırmanın konusu olan haritalar, İlköğretim Sosyal Bilgiler derslerinde hem bir ders araç- gereci, hem de bir ders etkinliği olarak kullanılmaktadır. Haritasız bir anlatım, öğrencilerin konuları anlamakta güçlük çekmelerine yol açmakta ve ezberciliğe yöneltmektedir.
KROKİ: Herhangi bir yerin, kuşbakışı görünüşünün ölçeksiz ve kabataslak olarak bir düzleme aktarılmasına kroki denilmektedir. Harita ile kroki arasındaki fark, krokinin ölçeksiz, haritanın ise ölçekli olmasıdır.
D-100 yolu eski tabiriyle E-5 yoludur. (Europe- 5) Devlet yollarındaki tabelanın zemini mavi, yazıları ise beyazdır. İlçeleri birbirine bağlayan yollara denir. İl yollarında da hemzemin bağlantılar olabilir.
D100 kısaltmasındaki D'nin anlamı Devlet Yolu olarak bilinmektedir. Bu yol şerit genişliği, yol yapısı ve erişim kontrolü bakımından otoyol olarak yapılmıştır. Fakat sonrasında erişim kontrolü özelliğini metrobüs ilave edilince kaybetmiştir ve diğer ana arterler gibi sınıflandırılmaya başlanmıştır.
Avrupa yolunu ifade eden E-90, 'Europa' kelimesinin baş harfini temsiletmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri