KLAVYE TUŞLARI VE GÖREVLERİ Bilgisayara Veri Girmekte Ve Komut Vermekte Kullanılır. Klavye Üzerinde Alfabe Tuşları, Sayı Tuşları, Fonksiyon Tuşları (F1- F12), Yön Tuşları, Klavye Göstergeleri ve Bazı Özel Görevleri Olan Tuşlar Bulunur. İki Çeşit Klavye vardır: F Ve Q Klavye.
Bu noktada, Qwerty, Qwertz, Azerty, Dvorak ve F Klavye dünyada kullanılmakta olan klavye düzenlerinden yalnızca bazılardır. Farklı dizayndaki klavye tasarımlarından Qwerty veya Q klavye uluslararası bir standart değildir.
Bilgisayar üzerinden bakıldı vakit temelde iki farklı klavye çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan biri F klavye ve diğeri ise Q klavye olarak bilinir. Bu doğrultuda ikisinin arasındaki fark ise klavye üzerindeki tuşların dizilimlerinin farklı olmasıdır.
F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni bu klavyede yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer. F klavyede Türkçede çok kullanılan harfler parmaklara daha uygun yerlere yerleştirilmiştir.
Dizgeye (sistem) komut verme, veri girme bakımından tuş takımı sistemin en önemli giriş aygıtıdır. 101/102 tuşlu klasik ve 104 tuşlu win tuş takımı standarttır.
İlgili 36 soru bulundu
Ctrl + u = Seçili metnin altını çiz. Ctrl + k = Seçilen metni bir bağlantıya dönüştür.
Örneğin, Paint'te yeni bir resim oluşturmak için Ctrl + N tuşlarına basın. Not: Dokunmatik bir klavyede bazı kısayolları görmek için Ctrl tuşuna basmanız gerekir.
F klavye mucidi Dr. Yener, 1955 yılında onaylanan bu çalışmanın ardından Türkiye'deki tüm daktiloların F klavyeye dönüştürülmesi yönünde çalışmalarına devam etti. 1974 yılında F klavye, Türk Standartları Enstitüsü tarafından zorunlu standart olarak kabul edildi.
F klavye ise 10 parmak daktilo bilenler için. kimse 10 parmak daktilo bilmek zorunda değil ve f klavye kullamak zorundada değil. Q klavye daha çok kullanılan bir klavye.
Q klavye ya da QWERTY, dünyada en çok kullanılan ve özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde yaygın olan bilgisayar ve daktilo klavyesi.
Türkiye'de ise gerek dilin özellikleri dikkate alınarak gerekse kullanım kolaylığı gözetilerek geliştirilen iki klavye tasarımı görülmektedir. Bu klavyeler Standart Türk Klavyesi olan F Klavye ve Türkçe Qwerty Klavyedir.
F klavye,Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye çeşididir. 20 Ekim 1955 tarihinde Bakanlıklar arası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanmış ve bu tarihten itibaren kullanılmaya başlanmıştır.
Klavye ya da İngilizce adıyla keyboard, birçok tuşun bir arada yer aldığı ve bilgisayara komut vermek için kullanılan harici donanımdır.
Dakikada 150 kelime
Celal Aşkın, "İki dalda dünya rekoru kırdım. 30 dakikalık hatasız sürat yarışında bir dakikada net 150 kelime yazdım. 3 dakikalık zabıt katipliği sınavına uyarlarsak net 450 kelime yazarak dünya rekoru kırdım" dedi. Aşkın, ayrıca F klavyenin daha sağlıklı olduğunu söylüyor.
1974 yılında F klavye, Türk Standartları Enstitüsü tarafından zorunlu standart olarak kabul edilmiştir.
101/102 tuşlu klasik ve 104 tuşlu win tuştakımı standarttır.
Uygulama sınavında F klavye olarak A4Tech Fstyler FK10 model klavye,Q klavye olarak A4Tech KM-720model klavye kullanılacaktır.
Klavye sınavında istediğiniz klavyeyi seçebilirsiniz, Q ya da F klavye seçimi çoğu adliyede adayın seçimine bırakılmaktadır. Birçok aday daha kullanışlı olduğu ve Türkçe'de daha hızlı yazmaya imkan verdiği için F klavyeyi tercih etmektedir.
F Klavye Ne İşe Yarar? F klavye bilgisayarda işlem yaparken Türkçeyi çok daha kolay bir şekilde kullanma imkanı verir. Farklı bir dizilim ve sıralamaya sahiptir ve İngilizcede bulunmayan, ancak Türkçede bulunan kelimeler yer alır. Böylece çok daha pratik, hızlı ve kolay şekilde yazı yazma imkanı elde edilir.
· Q klavyenin tasarım amacı hızı yavaşlatmak ve sıkışıklık olmasını engellemektir. · F klavyenin amacı ise olabildiğince az enerji harcayarak daha hızlı yazı yazılmasını sağlamaktır. · Ancak F klavye ne kadar Türkçeye uygun olarak hazırlansa da ülkemizde Q klavye kullanımı F klavyeye göre daha yaygındır.
F klavye, Türkçe için özel olarak geliştirilmiş bir klavye olduğundan Türkçe bir metni bu klavyede yazmak, Q klavyede yazmaktan daha kısa sürer.
Alman Klavyesi
Alman dilinde de az kullanılan F ve J harfleri yine en kuvvetli parmaklar olan işaret parmakların altındadır. Bu yerleşim düzeni de bu klavyenin on parmak tekniğine uyumlu olmadığını ve bu yüzden de hızlı yazabilmenin imkansız olduğunu bizlere göstermektedir.
Dosya Gezgini kısayolları:
ALT + D = Adres çubuğunu seçer.
chrome'da da yer imlerine ekleme kısayolu.
metin editöründe yazılmış olunan kelimeleri seçmek isterken kullanınca her kelime seçme işleminde mini menüsünün görünüp kaybolmasını sağlayan tuş kombinasyonu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri