(TAI)'nin hissedarlarının Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV), Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Türk Hava Kurumu (THK) olduğu anlaşılmış olup, söz konusu anonim şirketin sermayesinin yalnızca %45.44'lük kısmının kamu fonu niteliğinde olduğu ortaya çıkmaktadır.
TUSAŞ'ın hissedarları Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) (%54.49), Savunma Sanayii Başkanlığı (SSM) (%45.45) ve Türk Hava Kurumu (THK) (%0.06)'dur. TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI), 15 Mayıs 1984 tarihinde Türk Ticaret Kanunu ve Yabancı Sermayeyi Teşvik Kanunu uyarınca kurulmuştur.
Hisse dağılımları TEI'nin %50,5'lik hissesi TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.'ye, %46,2'lik hissesi General Electric şirketine, %3,3'lük hissesi ise Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Türk Hava Kurumuna aittir.
Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ), 28 Haziran 1973 tarihinde Türkiye'nin savunma sanayiinde dışa bağımlılığını azaltmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde kurulmuştur.
25 yıllık süreç tamamlanmadan, 2005 yılında TAI'nin yabancı hisseleri Türk hissedarlar tarafından satın alınarak şirket yeniden yapılandırıldı. TAI ve TUSAŞ birleşerek, TUSAŞ – Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. çatısı altında faaliyetlerini genişletti.
İlgili 42 soru bulundu
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) da geçen yıl 67'nci sıradayken, bu listeye 58'inci sıradan girerek önemli bir çıkış gösterdi. ROKETSAN da 2022'de 86'ncı sırada iken 2023'te 80'inci sıraya ulaştı.
TAI'ye yeni mezun olarak başlayan bir mühendis maaşı, net olarak yaklaşık 20.000 TL almaktadır. Elbette bu maaş, 2024 yılı için açıklanan memur maaş zammı ile birlikte 30.000 TL'ye yükselmiştir. Yeni mezun mühendisler, kariyerlerine TAI'de başlayarak sektördeki deneyimlerini kazanmaya başlarlar.
Havacılık ve uzay alanındaki teknolojilerin hayat bulduğu bu 4 milyon metrekarelik yerleşkede gökyüzünün sınırlarını zorlayan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii çalışanlarına özel bir ekosistem bulunuyor.
Dr. Rafet Bozdoğan, Rektörümüz Pro.
TUSAŞ borsada neden yok? TUSAŞ, Borsa İstanbul'da işlem görmemektedir. Şirket, henüz halka açık bir şirket değildir ve hisse senetleri Borsa İstanbul'da işlem görmemektedir. Dolayısıyla, TUSAŞ hisseleri halka açık olarak satın alınamamaktadır.
Meslek Lisesi mezunuyum. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii'de işe girebilir miyim? Meslek Lisesi mezunu iseniz ve alanınızda ilgili tecrübeniz bulunuyorsa, başvurunuz açık pozisyonlarımız dahilinde değerlendirilecektir.
Yurt içinde ilgili mühendislik fakültelerinde eğitim hayatlarını tamamlayan yeni mezun öğrenciler arasından, bölümünü ilk 25'de bitiren ve not ortalaması 3.00 üzerinde olan genç yetenekleri şirketimizde istihdam etmek istemekteyiz.
TUSAŞ tesislerinde üretilerek teslim edilen toplam 278 F-16 uçağının üç adedi “Mükemmel”, 29 adedi ise “Sıfır Hatalı” uçaktır. Şirketimiz, Türk, A.B.D. ve Mısır Hükümetleri arasında imzalanan anlaşma uyarınca, 1993-1995 yılları arasında Mısır Hava Kuvvetleri için 46 adet F-16 uçağı üretmiştir.
TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, TEI Eskişehir Kampüsünde çalışanlarla bir araya geldi.
Merve Güven - İnsan Kaynakları - TAI | LinkedIn.
Bilal Ekşi, 21 Ekim 2016 tarihinde ise Türk Hava Yolları A.O. Genel Müdürü olarak atanmış olup, görevine Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak devam etmektedir.
Programa, üniversitelerin 3. veya 4. sınıflarında makine, elektrik-elektronik/haberleşme, havacılık, uçak, uzay, endüstri, bilgisayar, metalürji ve malzeme, kimya, mekatronik mühendisliği başta olmak üzere ihtiyaç duyulan bölümlerden öğrenciler katılabilecek.
TUSAŞ'ta şuan 3 bin mühendis çalışıyor.
TUSAS VE HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI
Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAS) ve Hacettepe Üniversitesi arasında, üniversite öğrencilerinin eğitimine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.
TAI tesislerinde gerçekleşen Olağan Genel Kurul'da yeni Yönetim Kurulu seçildi. Yönetim Kurulu Başkanlığına Prof. Dr. Oğuz Borat'ın seçildiği yeni Yönetim Kuruluna 6 yeni üye atandı.
eleman.net verilerine göre, Uçak Mühendisi 2023 yılında ortalama 56.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Uçak Mühendisi , Ocak 2023 yılında ortalama 46.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 28.820 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
2 yıllık deneyimli mühendis: 25.000 TL. 5 yıllık deneyimli mühendis: 30.000 TL. 10 yıllık deneyimli mühendis: 35.000 TL. 20 yıllık deneyimli mühendis: 45.000 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri