Araştırmacılar bu sonuçlara dayanarak, ortalama bir insanın 128 molekülden oluşturulacak tüm karışım olasılıkları sunulduğunda kaç farklı kokuyu tahmin edebileceğine dair bir kuram geliştirdi. Ve böylece burnun en az 1 trilyon farklı kokuyu algılayabildiği sonucunu çıkardı.
Koku alma organımızın yeteneği için rastgele belirlenmiş bir değere başkaldıran bir grup araştırmacı, şimdiye kadar kimsenin kullanma gereğini duymamış olduğu bir istatistik yöntemiyle, insan burnunun ayırt edebildiği farklı kokuların sayısını en az bir trilyona yükseltti.
Bu kokular keskin, çürük, nane, misk, çiçek , kafur , eter olarak adlandırılmaktadır.
İnsan normalde ortalama 2 bin kadar kokuyu ayırt edebilir. Bugün dünyada 'Burun'lar olarak adlandırılan, özellikle parfümeri ve şarap sektöründe çalışan kişiler ise 10 bine kadar farklı kokuyu ayırt edebilir.
Koku testlerinin genel olarak iki çeşidi vardır: Bunlar psikofizik testler ve elektrofizyolojik testlerdir [1,9]. Psikofizik testler koku kaybının klinik değerlendirmesi için kullanılırken, elektrofizyolojik testler öncelikli olarak araştırma amaçlı kullanılmaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Genel olarak kullanılan tek bir sınıflandırma bulunmamakla beraber ana hatlarıyla kabul edilen dört parfüm ailesi bulunmaktadır. Bunlar çiçeksi (floral), şipre (chypre), fujer (fougère) ve oryantal (oriental) kokulardır [1, s.262].
Olfaktometri yöntemini kullanarak koku konsantrasyonunu ölçen cihazlara “Olfaktometre” denilmektedir. Olfaktometre Sonuçları Nerede Kullanılır? Olfaktometre ile ölçülen koku konsantrasyonu, Kokulu gazların atmosferde dağılımının modellenmesinde ve beklenen koku imisyon değerlerinin hesaplanmasında kullanılabilir.
Amerikalı bilim insanları insan burnunun 1 Trilyon farklı kokuyu algılayabildiğini belirtiyor. Şimdiye dek yaygın kanı, burnun, 400 koku alıcısıyla sadece 10 bin kadar farklı kokuyu algılayabildiğimiz şeklindeydi.
Ter sebebi ile ortaya çıkan vücut kokusu için kullanılan başka bir kelime de “bromhidroz”dur. Vücudumuz başkalarının hoş bulmadığı bir koku yaydığında, buna vücut kokusu denir. İnsan ergenlik çağına geldiğinde önlem alınmazsa genellikle vücut kokusu belirginleşir.
Her insanın kendine özgü, değişmeyen bir kokusu olduğunu söyleyen Dr. Mehmet. Yavuz, "Araştırmacılar, konuya açıklık getirebilmek için koku ile cinsellik arasındaki ilişkiyi incelediler. Bu incelemeler sonucunda, vücutta salgılanan, feromon adı verilen maddeyi keşfettiler.
Yaşamımızda karşılaştığımız tüm kokuları farklı bir mekanizma ile beynimizde yer alan koku belleğinde saklamaktayız. Bir koku ile ilk defa karşılaşıyorsak bu koku önce hafızamızdaki diğer kokularla karşılaştırılır ve bir yere ait olarak algılanmaya çalışılır.
Laboratuvarımızda kaynakta, ortamda olmak üzere her türlü koku ölçümü Olfaktometre cihazı ile gerçekleştirilmektedir. Olfaktometre ile kokulu bir gaz numunesi nötral hava ile belirli ve farklı oranlarda seyreltilerek, ölçüm panelistlerine koklatılır ve koku konsantrasyonu tayin edilir.
Feminen bir kategori olarak kabul edilen çiçek notaları kendilerini hemen hissettirirler. Yoğun yasemin, şekerli pembe şakayık, pürüzsüz ve kremsi gardenya, çekici sümbülteber; taze ve narin vadi zambağı, romantik gül, tatlı manolya, şekerli, ılık ve pudramsı mimoza…
Dünyanın en ağır kokulu peyniri olan Vieux Boulogne o kadar kötü kokuyor ki insanlar kokuyu tanımlarken 'inek poposu gibi' tabirini kullanıyorlar. Söz konusu kötü koku olduğunda ilk akla gelen şey dışkı oluyor.
İsveç'teki Karolinska Enstitüsü ve Oxford Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen araştırma, insanların kültürleri ne olursa olsun koku alma konusunda benzer tercihleri paylaştığını ortaya koydu. Sonuçlara göre en hoş koku vanilya olurken onu şeftali takip etti.
Amber Kokusu Neye Benzer? Amber kokusu sıcak, tatlı ve odunsu bir koku profiline sahiptir. Bu koku tarif edilirken vanilya, misk ve odunsu notalarla benzetilebilir.
Semenin (meni) kokusu prostat bezinin salgıladığı spermin oksidasyonundan dolayı "at kestanesi çiçeği" gibi koktuğu düşünülüyor. Semen sitrik asit, serbest amino asitleri , früktoz , enzimler, fosforil, prostaglandin , potasyum ve çinko içerir.
Mantarların en çok görüldüğü yerlerden bir bölgede bacak arası bölgesidir. Terleme sonucu nemin çokca oluşması ısının bu bölgede fazla oluşu hava almaması gibi nedenlerle bacak arası mantar oluşumu için oldukça elverişlidir. Bacak arası mantar oluşumu kasık bölgesinden aşagıya doğru yayılması ile meydane gelir.
Yağ asitlerinin karışımından oluşan bir salgıdan yayılan koku, türdaş canlıların ölen veya ölmekte olan hayvandan uzaklaşması için bir “ölüm uyarı sistemi” işlevi görüyor.
Bir insanın önce sesini, sonra yüzünü, en son giysisini. unutursunuz. Kokusunu ise aradan ne kadar süre. geçerse geçsin unutmazsınız.
Dünyada ilk parfüm üreten insan, Tapputi adında kimyacı bir kadınmış ve ilk kokuyu Mezopotamya, Babil'de mürrüsafi, yağlar ve çiçeklerden üretmiş. Mısır'da, yaklaşık 4000 yıl önce, insanlar parfümleri dini törenlerden cenazelere ve hatta günlük hayatta bile kullanıyorlarmış.
Beyinde kokuların işlenmesinden sorumlu bölgeye "koku alma soğanı" (İng: "olfactory bulb") denir ve bu bölge, hipokampusun yanında yer alır. Denizatı şeklindeki bu bölgede, beyin zarından gelen tüm bilgiler toplanır. Nörologlar, hipokampusun yeni olaylar için hafıza oluşturmadaki rolünü keşfetmiştir.
Birçok canlıya göre koku alma duyusu pek az gelişmiş insanoğlu havada 400 milyonda bir yoğunlukta bulunan koku moleküllerinden itibaren kokuyu algılamaya başlar. Pratik nedenlerle koku havada, gaz halinde ve algılanma yoğunluğunun üstünde bir seviyede bulunan moleküllerdir.
Aşırı kilolu olmak: Cilt kıvrımları ter ve bakterileri tutabilir, bu da vücut kokusu için daha misafirperver bir ev yapar. Baharatlı, keskin yiyecekler yemek: Bunlar aslında terinizi daha küçük hale getirmez, ancak keskin gıdaların kokusu cildinize nüfuz ederek vücut kokusunu daha kötü gösterir.
Koku ve duygular
Arzular, dinginlik, huzur, neşe, enerji, güç, canlılık, gevşeme… Her kokunun ruh haline bir etkisi vardır ve bu yönden bakıldığında parfüm bir kişisel bakım malzemesinin ötesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri