Ekmeklerin ve diğer unlu mamullerin üretimi yapan ve satışını sağlayan kişilere ekmekçi denir.
Fırıncı, geleneksel usullerle ya da modern tekniklerle çalışan, hazırlanan ekmeklerin pişirilmesi ve piyasaya sunulması ile uğraşan mesleği icra edenlere verilen ad.
Günümüzün ekmek pişiren kişileri yani fırıncılar Osmanlı zamanında “habbaz” olarak adlandırılıyordu. Osmanlı Dönemi'nde ekmek pişirenlere veya satanlara habbaz denilmesi eski Türkçe ile ilgilenen kişilerin de farklı dönemlere ait kitaplarda karşısına çıkabiliyor.
Her gün ekmek almak demek sabah öğle veya da ikindi yemek yemek için duyulan ekmeği almak için bakkala veya da markete giden kişiye denir. Ve bu işi genellikle evin küçüğü yapar diğer bir adıyla bu konuya zulüm de denir :'D bazıları hatta rüşvetle gider.
Ekmek, ilmin artmasına, güzel zevceye, tatlı ve hoş geçecek günlere, mal ve rızkın bolluğuna yorumlanır. Her ne şekilde görülürse görülsün ekmek gören kimsenin eline zahmetsizce mal ve para geçeceğine işaret eder.
İlgili 36 soru bulundu
Rüya İçerisinde Ekmek Yapmak ve Yemek
Rüyada ekmek yapmak ve yemek, gelecek adına çalışmaya, sabır gerektiren işlere atılım göstermeye, kazancın karşılığını en iyi şekilde almaya işaret etmektedir. Rüya içerisinde secde ekmek yapıp yemek; tarımdan çiftçilikten ve ziraattan kazanılacak olan gelir anlamına gelir.
Ekmek kelimesi fırın, fırıncılık, fırıncı, buğday, un, yemek, bakkal, kahvaltı, tohum, bitki gibi kelimeleri çağrıştırır.
Denilebilir ki, rüyada yufka ekmek yapmak hayırlı haberlere işarettir. Rüya sahibi rüyasında yufka ekmek pişirdiğini görmüşse bu rüya, o kişinin bazı konularda azimli olacağına ve sonuçlandırmak için uzun çabalar göstereceğine yorumlanır.
"Mutfak" kelimesi Arapça "matbah"tan dilimize geçip yaygınlaşmadan önce mutfak yerine "aş ocağı, aşlık, aş evi, aş taamı" kelimelerini kullanırdık.
Ekmekçiler, ekmek fabrikaları veya ekmek fırınlarında simit, poğaça, kurabiye gibi unlu mamullerin üretildiği işletmelerde çalışan kişilerdir. Çalışma ortamı; unlu, sıcak ve kokulu olan fırıncılar birinci derece makineler ve malzemelerle ilgilenmektedir.
Ticari fırın, lokanta veya pastanelerde, ekmek, kek, pasta veya börek, pide gibi, fırında pişirilen yiyecek maddeleri imal eden kişidir. Ekmek, börek vb. için hamuru yoğurur, Maya ve hamurdan dolayı meydana gelen fazla gazları çıkarmak için hamuru elleriyle yoğurur ve şekillendirir.
Fırıncılar birinci derecede malzeme ve makinelerle ilgilidirler. Fırıncı, ekmek fabrikalarında, ticari fırınlarda, lokantalarda, pastanelerde, turistik otellerde çalışabilir.
Osmanlılarda buğdaydan, çavdar unundan, mısırdan, kepekten yapılmış birçok ürün mevcuttur. Bunlar; pide, somun, şepit, bazlama, yufka ekmeği… O dönemlerde Türklerin baş yemeklerinde çorba vardır. Önce koyun etinin suyuyla yapılmış pirinç çorbası içilirdi.
Güvecin en eski yemeklerden biri olduğunu da bahsettiğimiz yemek kapları bizlere ispatlıyor zaten. Arkeolojik kazılarda elde edilen yemek kapları ve M.Ö 8. veya 4.yüzyıllar arası Heredot'un yazıtlarında bulunan güveç tarifleri bu yemeğin yaklaşık 8.000 yaşında olduğunu gösteriyor.
Osmanlı saray mutfağındaki diğer bölümlerde çalışanları görevlendiren, çalışmaların işleyişini kontrol eden ve yemeklerin sofra hizmetlerine gitmeden önce yapılan yemeklerin kalitesini bizzat tetkik eden kişiye (aşçıların şefi) "aşçıbaşı" denir.
Yufka, un içeriği yüksek olması sebebi ile sık tüketilmemelidir. 1 adet yufka 6 dilim dilim ekmeğe eş değerdir.
Yufka ya da 'sac ekmeği' kimi yörelerde 'açık ekmek', 'kirde' ya da 'girde', 'şepit' (şipit) veya 'işkefe' gibi adlar da alır.” Yufka ekmeğinin yapılışını da ayrıntılı olarak anlatıyor Ünsal: “Önce un tekne içine elenir, tuzu atılır, suyu katılır ve elle iyice yoğrulur ki, hamuru özlü olsun.
Rüyada tandır ekmeği görmek, başından zor günler geçen kişinin, bu güçlükleri ve zorlukları yenebilmek için kendi gücünün farkına varacağı anlamına gelmektedir. Rüyada görülen tandır ekmeği, kişinin içine düştüğü her türlü zor durumdan aklı ve deneyimleriyle çıkacağı anlamına gelir.
Daha sonra Ramazan ayının vazgeçilmesi olan pidemize dönüşmüştür. Osmanlı sarayında ise saray ekmeği has ekmek diye anılır ve has fırın adı verilen fırınlarda pişirilirdi. Halkın kullandığı ekmeğe ise harcı denirdi.
ekmek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ek- “(tohum) serpmek” fiilinden evrilmiştir. ol tarıġ ekdi [[tohum ekti. Bir şeyin üzerine toz bir madde ya da ilaç serpmeyi anlatmak için de bu sözcük kullanılır.]]
Ekmek 7 Harfli Bulmaca Cevabı
Son olarak ekmek kelimesine karşılık 7 harfli, 'Francala' sözcüğü bulunmaktadır.
Ekmek almak; ilmin artmasına, güzel eşe ve güzel geçecek günlere işaret edilir. Ayrıca mal ve rızkın bolluğuna yorumlanır. Rüyada ekmek görmek, rüya sahibinin eline zahmetsizce mal ve para geçeceğine rivayet edilir. Tandırda, ateşte, sac üzerinde, fırında veya tepside ekmek görmek ise güzel geçime işarettir.
Ekmek kelimesi şu anlamlara gelir; Ekmek: Tarlaya veya toprağa bir şeyler atmak. Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek. İki farklı anlamda ekmek kelimesi ile yazılır.
Rüya sahibinin iş hayatında da büyük atılımlar yapacağını ve kimsenin kendisinden beklemediği kazançlar sağlayacağını gösterir. Rüyada yufka yapanları görmek, bazen de olumsuz şekilde yorumlanır. Rüyayı gören kişinin hileye başvuracağına ve insanları aldatmaya rivayet edilir.
Her sabah sultan kızlarına ekmek, tereyağı, simit, pide, peynir ve kaymağın özel kilitli küçük bakır kaplarda verilmesi adettendi. Vezir konaklarında ise namazdan sonra kilerci kalfa tarafından kahvaltılar hazırlanır, sonra ise kahveler ikram edilirdi. Bu yemek haremde veya selamlıkta yenirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri