Halk arasında burun eti olarak bilinen konkalar, her iki burun deliğinde alt, orta ve üst olmak üzere toplam 6 adet olarak konumlanıyor.
Konkalar burun fonksiyonlarının vazgeçilmez yapılarıdır. Bu nedenle aşırı küçültme veya tamamının alınması çok sakıncalıdır. Böylesi bir durumda “boş burun sendromu” oluşur. Burundan rahat hava geçse bile kişi havanın geçtiğini hissetmez, burunda sürekli kuruma, kabuklanma ve kötü koku oluşur.
Konkalar (Burun Etleri) Hakkında Genel Bilgiler
Konkalar arasında en büyük ve en fonksiyonel olanı alt konka (alt burun eti) adı verilendir. Konkaların görevi dışarıdan solunum yoluyla alınan havayı ısıtmak ve nemlendirmektir.
Radyofrekans ile başarılı sonuç alınan hastalarda alerjik rinit, vazomotor rinit gibi hastalıkların bulunması, hastaların sürekli olarak havanın kuru ve kirli olduğu, sigara dumanlı veya soğuk ortamlarda bulunmaları ya da damar genişletici ilaçlar kullanmaları durumunda alt burun etleri 6 ay - 1 yıl içinde tekrar ...
GECELERİN KABUSU BURUN ETLERİ
Genişleme ve büzüşme yeteneği olan damarların çok zengin olduğu burun etlerindeki (konka) şişmeler burun tıkanıklığına yol açar. Alerji, hava kirliliği, sigara ve alkol tüketimi, hamilelik ve BURUN SPREYİ BAĞIMLILIĞI, burun mukozasını şişiren en yaygın nedenlerdir.
İlgili 21 soru bulundu
Burun eti olarak bilinen konka, genetik veya enfeksiyon, alerji, sigara gibi nedenlerle büyüyebilir. Burun eti büyümesi olarak bilinen bu durum medikal olarak tedavi edilemezse ameliyat edilir.
Konka herkeste bulunan ve vücut için işlevsel bir organdır. Ancak konkanın anormal şekilde büyümesi durumunda ameliyat ile normal boyutlarda küçültülmesi sağlanır.
Bu nedenle hastalardan bol su içmeleri istenir. Ameliyattan hemen sonra burun içinde dikişler ve tampon bırakılmış olacaktır. Hastadan düzenli pansumana gelmesi istenir. Tampon genellikle 3 gün burunda tutulur.
Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımla her gün burnunuzu düzenli olarak temizleyin. Hepsi bu kadar! Bu yöntem sayesinde kısa süre içerisinde burun etleri küçülür.
Burun eti ne gibi rahatsızlıklara yol açar? Burun etinin fazla büyümesi, hastanın yaşamında olumsuz özellikler gösterebiliyor. Burun da oluşan kemik eğriliği, burun etinin büyümesi nefes tıkanıklığına, nefes almada zorluğa, gece uyurken horlamaya, baş ağrılarına geniz nedeniyle boğaz enfeksiyonlarına neden olur.
Burun eti ameliyatlarında sık tercih edilen yöntem, geniz etinin kazınarak alınmasıdır. Günümüzde pek tercih edilmeyen bir yöntem olarak, geniz etinin kesilerek alınması yöntemi de mevcuttur. Başka bir yöntem olarak, ısı enerjisi verme yoluyla da geniz eti dokusunun alınması mümkündür.
Burun eti, ayrıca burun çevresinde yer alan kıkırdak doku tarafından desteklenir ve burun çevresinde yer alan cilt tarafından kaplıdır. Burun eti ameliyatı, burun eti kemiğinin şeklini değiştirme işlemidir ve genellikle estetik amaçlar için yapılır.
Burun eti, halk arasında daha aşina olduğumuz haliyle genzi eti, burun ile boğaz arasına yerleşmiş, üzüm salkımına benzeyen bir görünüme sahip olan lenf dokusu kümesidir. Geniz eti, bademciklere benzer bir göreve sahiptir ancak bademcikler gibi gözle görülebilecek dokular değildirler.
Burun eti ameliyatı sonrasında, hastalar genellikle birkaç gün içinde normal faaliyetlerine geri dönebilirler. Ancak, tam iyileşme süreci genellikle 1-2 hafta sürer. Bu süre içinde, hastaların doktorun önerdiği ilaçları kullanmaları, ağır egzersizlerden kaçınmaları ve burun etrafındaki bölgeyi korumaları önemlidir.
Burun ameliyatı gerektiren durum (deviasyon, konka hipertrofisi vb. gibi) özel sağlık sigortasının yaptırılması sonrasında ortaya çıktıysa burun ameliyatı (septoplasti, konka cerrahisi, konka SMR vb. gibi) özel sigorta şirketi tarafından karşılanabilmektedir.
Hastaların burun ameliyatı sonrasında sigara içmeleri için beklemeleri gereken süre minimum bir aydır. Bu bir aydan önce hasta pasif içicilikten dahi uzak durmalıdır.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Kortizon içeren burun spreyleri dışında sadece burun tıkanıklığı şikayetini gideren spreyler vardır. Nazal dekonjestan adı verilen bu spreyler 5 günden fazla kullanılmamalıdır. Devamlı kullanılması durumunda bağımlılığa yol açmaktadır.
Bu yöntem sadece burun eti tedavisinde değil burun akıntısı, alerjiden kaynaklanan tıkanıklık, burunda dolgunluk gibi sorunlar içinde kullanılmaktadır. Yaklaşık 15 dakika süren oldukça kolay bir işlem olduğu bilinmektedir. Genelde lokal anestezi altında uygulanmaktadır.
Konka şişmesi tedavi edilmezse ne olur? Kronik hale gelen konka şişmesi burun etlerinde iltihaba ve kronik sinüzite yol açabilir. Bu durumda nefes alma, uyuma gibi fonksiyonların kalitesi düşer ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına dönebilir.
Konka Radyofrekans İşlemi
Konka içine iğneye benzer bir cihaz yerleştirilir ve kontrol edilen bir hasar amaçlanarak radyo dalgaları ile dokuya ısı iletilir. Bu işlem skar dokusunun oluşmasına neden olarak konkaların boyutunu küçültür. Konkaların küçülmesiyle nefes alma zorluğu ortadan kalkar.
Ameliyat sonrası hastanede yaklaşık 5 saat kadar kalınır. Sabah yapılan operasyonlarda öğleden sonra hasta taburcu edilir. Ameliyattan 1 gün sonra normal günlük yaşantıya dönülür.
Konkalar Neden Büyür? Konkalar sıklıkla, alerjik nedenlere (polen, mite, kedi,köpek), hormonal faktörlere (örneğin gebelik sırasında), rinosinüzit ve üst solunum yolu hastalıklarına neden olan viral nedenlere, hava kirliliği gibi çevresel faktörlere bağlı olarak şişerler ve büyürler.
Hastalar, burun kemik eğriliği ve burun eti büyümesi ameliyatı sonrasında, normal koşullarda 1-2 haftalık iyileşme sürecinin ardından tıkanıklık sorunundan tamamen kurtulup sağlıklı bir nefese kavuşabilmektedir.
Geniz eti tedavisi adenoidektomi adı verilen operasyon ile yerinden çıkartılabilir. Bu tedaviyi de kulak burun boğaz (KBB) uzmanı bir doktor verebilir. Tüm operasyon süresi yaklaşık olarak yarım saattir. Ameliyatlar genel anestezi altında yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri