Birine göre bu dinleme farz-ı ayn, diğerine göre ise farz-ı kifâyedir. Farz-ı kifâye olduğunu söyleyenlere göre, Kur'an okunan yerde onu dinleyen birileri varsa diğerlerinden sorumluluk düşer. Ayrıca mezhepteki her iki görüşe göre de, Kur'an okunurken, bir mazeret sebebiyle onu dinleyemeyenler sorumlu olmazlar.
Kurʼân-ı Kerîm'i dinleyen mü'minlerin Allah'a olan imanları artar. Âyet-i kerimede şöyle buyrulur: “... Allah'ın âyetleri mü'minlere okunduğunda, onların îmanlarını artırıp güçlendirir.” (Enfâl 8/2) Rasûlullah Efendimiz (s.a.v) Kur'ân'ı okumayı sevdikleri gibi, dinlemeyi de çok severlerdi.
Okuyandan bizzat dinlemekle, böyle bir vasıtayla dinleme arasında bir fark yoktur. Her iki hâlde de değişen bir şey bulunmamaktadır. Yani Kur'ân'ın lafzında, kelime ve âyetlerinde bir değişiklik mevzu bahis değildir.
Okunan Kur'anı dinlemek, okumaktan daha sevap olmaz mı? Evet, dinlemek daha sevabdır. Okumak sünnet, dinlemek farzdır. Nafileler ve sünnetler, farzın yanında, deniz yanında damla gibi bile değildir.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
İlgili 41 soru bulundu
Kur'an-ı Kerim'i bir insan sesli olarak okuyor ve biz de bu sesi duyuyorsak, onu dinlemek ve susmak farzdır. Bu esnada başka bir işle meşgul olmak caiz değildir.
el Cevab: Kuran okunurken dinlerken abdestli olmak şart değildir. Evde korunaklı bir ortamda iken başınızın örtülü olmaması caizdir. Ama efdal olan ibadetler ve dini şeairi yaparken örneğin Kuran okunurken örtünme ye riayet etmenizdir. Yalnız başınıza kuran okurken başınız açık olsa bu da caizdir.
Kuranı kerim okuyan birini abdestsiz olarak dinlemek te bir sakınca bulunmamaktadır. Kuranı kerim okunduğunda dinlemek için abdest almaya gerek olmayıp abdestli bir şekilde dinlemek ise sevap olarak daha faydalı olmaktadır. Kuranı kerimi dinlemenin okumaktan daha fazla sevap olduğu hakkında hadisler de bulunmaktadır.
Dolayısıyla bir kimsenin hatim yapmış olması için Kur'ân'ı bizzat tilavet etmesi gerekir. Televizyon, radyo veya başka bir cihazdan okunan mukâbeleyi takip etmek veya dinlemek de sevaptır.
Sual: Kur'an-ı kerim okumasını bilmeyenin, sevab kazanmak için TV, bilgisayar, CD veya telefon gibi cihazlardan dinlemesinde mahzur var mıdır? Sevab kazanmak niyetiyle dinlemek caiz olmaz. Sadece okumayı öğrenmek niyetiyle dinlenebilir.
Yatarken Kur'an okumanın bir sakıncası olmadığına göre Kur'an'ı dinlemenin de sakıncası olmaz.
Televizyon veya CD'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Hadis-i şerifte beyan edilir ki: "Bir ev, içinde Kur'ân okunması sebebiyle o evde oturanlara genişlik, ferahlık verir. Orada melekler hazır bulunur. Şeytanlar kaçar, evin hayır ve bereketi artar.
Bir kimse, çalışırken veya bir işle meşgul iken, -mümkün olduğunca dinleyebiliyorsa- böyle yapmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak Kur'an'a kulak veremeyecek bir işle meşgul ise, bu takdirde Kur'an'a karşı edepli olma ve ona saygı gösterme gerektiği durumu ortadan kalktığı için de böyle yapmaması gerekir.
Hayır, Kur'an okunurken veya dinlenirken su içilmesinde sakınca yoktur. Özellikle laubalilik gibi bir durum olursa onun sakıncası olur.
Selamünaleyküm. İleri derecede çıplak olmadıkça okunan Kur'an'ı dinlemenizde sakınca yoktur.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Kuran'da, ayaktayken, otururken ve "yanları üzerine yatarken" Allah'ı anmanın tavsiye edildiğini ve herhangi bir saygısızlık kastı olmaksızın, yatarken Kuran okumak ve dinlemekte sakınca olmadığını ifade etti.
Ancak abdestsiz olarak dokunmadan yüzüne bakmak ve okumak caizdir. Bilgisayar / telefon / mobil cihazlar ise Mushaf değildir. Bu bakımdan internetteki, cep telefonundaki Kur'an-ı Kerim'i abdestsiz okumak caizdir.
Buna göre özetlersek, Kur'an-ı Kerim'in bizzat kendisine abdestsiz dokunamayız ama cep telefonu, tablet, bilgisayara abdestsiz dokunabiliriz Kur'an okurken. Zaten Kur'an okurken abdestli olmak doğru olsa da abdestsiz okunmasında da bir problem yoktur."
- Vasıta içerisinde Kuran ve evrad okunmaz. Zira cünüp ve hayızlı kişiler bulunabileceğinden ruhaniler razı olmayıp felakete sebep olur.
Bu nedenle hakaret niyeti olmadan Kur'an-ı Kerim'in okunduğu kanalı değiştirmenin bir sakıncası yoktur. Bilgisayar veya televizyon gibi cihazlardan Kur'an dinlerken herhangi bir işle meşgul olmanın da bir sakıncası yoktur.
Hayızlı kadının Kur'an-ı Kerim okuması caiz değildir.
Ancak Kur'an-ı Kerim'i dinleyebilir. Hayızlı kadının Kur'an-ı Kerim'i dinlemesiyle hatim yapmış olur. Bu şekilde yapmış olduğu hatimden, âdetli dönemde dinlediği yerleri yeniden okuması gerekmez. Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kuran-ı Kerim okunurken başın kesinlikle örtülü olması gerektiğine dair hadis ve ayet bulunmamakla beraber saygı açısından örtülmesinin iyi olacağı bilinir.
Uzman, başı kapalı Kuran dinlemenin adetten olduğunu ifade etti. Din İşleri Yüksek Kurulu uzmanı şöyle konuştu: ''Kuran okunurken başın kapatılması şart da, farz da değil. Başın açık olması da haram değil.
Bu durumda günah söz konusu mudur? Bir de Cevşen vb gibi dualar okunurken abdestli ve tesettürlü olmak şart mıdır? Değerli kardeşimiz, Kadınların başı ve kolları açıkken Kur'an ve Cevşen okumaları caizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri