İlk Sanayi Devrimi, 18. yüzyılın ortalarında İngiltere'de gerçekleşti ve bu- har motorunun icadı ile güçlendirilmiştir. 19. yüzyılın ikinci yarısında, Av- rupa ve ABD'de İkinci Sanayi Devrimi ortaya çıkmıştır.
Dördüncü Sanayi Devrimi ise üretim sürecinde, fabrikalardaki makineler, bilgisayarlar, sensörler ve diğer entegre bilgisayar sistemleri birbirleriyle bilgi alışverişinde bulunarak, insanlardan neredeyse tamamen bağımsız olarak kendi kendilerini koordine ve optimize ederek üretim yapabilmesi kavramıdır.
Akıllı cihazlar yeni nesil üretim hattını tasarlıyor ve geliştiriyor. Yeni iş modelleri, büyük veri analizleri, bilgi depolama datalarının büyümesi ve teknolojinin her alanı etkisi altına alması süreci beşinci sanayi devrimi olarak adlandırılıyor.
Endüstri 4.0, 4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı'nda kullanıldı. Ekim 2012 yılında ise Robert Bosch GmbH ve Henning Kagermann çalışma grubu oluşturarak hazırladıkları 4. Sanayi Devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükûmeti'ne sunmuştur.
İlk olarak 2011 yılında Almanya'da Hannover Fuarında kullanılan Sanayi 4.0 kavramı, dönemin Acatech (Almanya Teknik Bilimler Akademisi) müdürü Henning Kagermann tarafından ortaya atılmıştır.
İlgili 18 soru bulundu
Endüstri alanında yaşanan gelişmelerin sınıflandırılması nasıldır… Endüstri devrimin başlamasından bugüne kadar olan gelişmeleri; 1. Endüstri Devrimi (1760-1830) – 2. Endüstri Devrimi (1830-1945) – 3. Endüstri Devrimi (1945-….) ve Endüstri 4.0 olarak sınıflandırıp detaylı bilgilerle sizlere sunmaktayız.
20. YY ın ortalarında elektrikle çalışan hesap makinesinin icadıyla da 3. Sanayi dönem başlamıştı. 21. Yüzyıla gelindiğinde ise internet ve dijitalleşme ile nesnelerin üretime yön verdiği akıllı makine ve akıllı robotların dönemi olan 4.Sanayi Devrimi dönemi başlamış olmaktadır.
I. SANAYİ DEVRİMİ: Endüstri 1.0 İlk Sanayi Devrimi, 1760'lı yıllarda başlayıp, 1830'lara kadar devam eden süreyi kapsamaktadır. Bu süreçte; genel olarak üretim, el ve beden emeğinden makine gücüne doğru bir evrim geçirmiştir.
İlk Sanayi Devrimi – Endüstri 1.0
Tarihteki ilk endüstriyel dönem, buhar teknolojisinin keşfiyle başlamıştır. 1712'de buhar makinesi icat edilmiş ve bu makine sayesinde, sömürgecilik faaliyetleri sonrası Avrupa'ya gelen ham maddelerin işlenmesiyle sermaye birikimi artmıştır.
Birinci sanayi devrimi,18. Yüzyılın ortalarında Britanya'da buhar ve su gücünün sanayide kullanılmaya başlanmasıyla başlamıştır.Bununla birlikte insanlık tarihinde ilk kez kas gücünün yerini makineler alarak makineleşme dönemi başlamış;üretim küçük işletmelerden fabrikalara taşınmıştır.
Endüstri 1.0 üretimin makineleşmesi ve elde edilen ürünlerin demiryolu ağlarıyla tüketim merkezlerine taşınması olarak tanımlanıyor. İkinci sanayi devrimi, üretim sistemlerinde elektriğin kullanılması ve elektrik gücünün montaj hatlarına kumanda etmesiyle ortaya çıktı.
Sanayi Devrimi ya da Endüstri Devrimi; Avrupa'da 18. ve 19. yüzyıllarda yeni buluşların üretime olan etkisi ve buhar gücüyle çalışan makinelerin makineleşmiş endüstriyi ortaya çıkarmasıyla birlikte, yaşanan gelişmelerin de Avrupa'daki sermaye birikimine katkı sağlamasına ve artırmasına denmektedir.
Sanayi Devrimi,18.yüzyılın sonlarında kas gücüne dayalı faaliyetlerin bırakılıp makine gücüne geçilmesidir. Buharlı makinelerin gücü ve teknolojik buluşlar sayesinde Sanayi Devrimi başlamıştır. Bir geçiş dönemini ifade eder. Kas gücünden makine gücüne geçişi temsil eden dönemdir.
Endüstri 4.0 ve üretim
Karmaşayı önlemek için, akıllı üretimin daha akıllı ekipmanlar, tesisler, ürünler, veriler ve süreçler yoluyla endüstriyel uygulamaları modernleştirme çabalarına atıfta bulunan bir terim olduğunu kabul etmekte yarar var.
Birinci Sanayi Devriminden sonra 1870-1913 arasında özellikle çelik üretim yöntemlerinin geliştirildiği, elektrik, içten patlamalı motorlar, Atlantik-ötesi telgraf, radyo gibi buluşların ortaya çıktığı döneme "İkinci Sanayi Devrimi" olarak anılmaktadır.
Endüstri 4.0 'ın amacı bilişim teknolojileri lie endüstriyi bir araya getirmektir. Ana amaç ise az maliyet , daha az enerji kullanımı , az alan kullanma, ısı üretiminin azaltılması , hızlı çalışma, verimi en az 2 katına arttırma ve daha kaliteli ürünler ve sonuçlar almaktır.
“Toplum 1.0” avcı toplumunu, “Toplum 2.0” tarımsal faaliyetler yapan tarım toplumunu, “Toplum 3.0” sanayi devrimi ile seri üretime başlayan sanayi toplumunu, “Toplum 4.0” ise bilgisayarın icadı ve bilgi paylaşımın başlamasıyla oluşan bilgi toplumunu temsil etmektedir.
Ticari çalışmaların üretim alanlarının tamamı endüstri olarak isimlendirilir. Ham maddelerin işlenmesi, enerji kaynaklarını üretmek, üretilen bu kaynakların oluşumunda başvurulan araçlar ve metotların bütünü endüstridir.
Yakın bir zamanda Endüstri 4.0'nın varlığı ve etkileri konuşulurken şimdilerde Endüstri 5.0 diye bir kavram ortaya çıkmıştır. 2017 yılından itibaren süper akıllı toplum olarak adlandırılan Endüstri 5.0, insansız teknolojidir. Endüstri 4.0 için siber bir devrim demek doğru olacaktır.
İkinci sanayi devrimi veya Sanayi 2.0 olarak da ifade edilen bu dönem, takri- ben 1850-1914 yılları arasını kapsamaktadır.
Sanayi Devrimi, bazen “Teknoloji Devrimi” olarak adlandırılır ve 1860-1914 arasını kapsar. Başlangıcı, İngiliz mucit H. Bessemer'in icat ettiği ucuz çelik üretim yönteminin yaygınlaştığı 1860'a uzanır.
Bu nedenle Türkiye'nin önünde zorlu bir süreç mevcuttur. 2. ve 3. Sanayi Devrimi arasında bir evrede bulunan ülkemizin, 10 ila 15 yıl içerisinde tamamen Endüstri 4.0 girileceği düşünüldüğünde gelişen teknolojiyi yakalayıp rekabet edebilecek konuma gelmelidir.
Altıncı Sanayi Devrimi Endüstri 6.0, “toplum zekâsının dijitalize edilmesi.”dir. Bu yeni çağı, “insan zekâsının ve iş gücünün dijitalize edilerek yapay zekâ sistemlerinin eline verilmesi, denetimine girmesi” olarak tanımlamak mümkün.
Sanayi devrimi ülkemizde 1980 sonrasında etkin olarak yaşanmaktadır. Genellikle yurtdışından ithal makinelerle yapılan üretim gelişmekte, fakat işgücü niteliği aynı hızda gelişememektedir. Batının 200 yılın sonunda deneyerek kullandığı ve bıraktığı sınıf sendikacılığı ülkemizde de denenmiş ve başarılı olmamıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri