Karın boşluğunda sıvı toplanmasına asit adı verilir. En sık nedeni karaciğer hastalığı olup, farklı organ hastalıklarında da ortaya çıkabilir. Karaciğer hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan asit sıklıkla son dönemi yansıtır ve karaciğer transplantasyonu gerekliliğini gösterir.
Tuz kısıtlanması ve yatak istirahati ile yeterli tedavi sağlanamayan hastalarda tedaviye idrar söktürücü ilaçlar eklenir (Diüretikler). Bu amaçla en sık kullanılan iki ilaç 'sprinolakton' ve 'furosemid' dir. Gerektiğinde bu iki ilaç birlikte kullanılabilir.
Karında sıvı birikmesinin ilk belirtisi karında şişlik meydana gelmesidir. Şişlikler zayıf insanlarda daha kolay fark edilebilir. Karın boşluğundaki sıvı miktarı arttıkça hasta nefes alma da zorluklar yaşayabilir.
Parasentez; karın içinden sıvı alma işlemidir. Özel bir iğne kullanılarak alınır. Herhangi bir nedenden ötürü örnek olması amacıyla ya da fazla olan sıvının boşaltılması amacıyla yapılan bir uygulamadır. Karın içindeki bazı organların içerisinde az miktarda sıvı bulunmaktadır.
Karında asit nedir? Asit, karında sıvı birikmesi için kullanılan tıbbi terimdir. Sindirim organlarından karaciğere giden portal venin (toplar damarın) kan basıncı çok yükseldiğinde ortaya çıkabilir. Bu artan basınç böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını azaltarak sıvı birikmesine neden olur.
İlgili 37 soru bulundu
Karın boşluğunda sıvı toplanmasına asit adı verilir. En sık nedeni karaciğer hastalığı olup, farklı organ hastalıklarında da ortaya çıkabilir. Karaciğer hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan asit sıklıkla son dönemi yansıtır ve karaciğer transplantasyonu gerekliliğini gösterir.
Bu da karın veya ayak bileklerinin şişmesi, solunum problemleri, aşırı yorgunluk, iştah kaybı, sıvı birikiminden dolayı olağan dışı kilo alımı ve bel ağrısına neden olabilir."
Tüplerde sıvı birikimi genellikle kendiliğinden geçmez. Bazen enfeksiyon sırasında tüplerde geçici sıvı birikimi, ödem olabilmektedir, enfeksiyon geçince tüpler düzelmektedir. Ancak uzun süredir tüplerde sıvı birikimi varsa ve biriken sıvı miktarı fazla ise; kendiliğinden düzelme beklenmemektedir.
Karın şişliği özellikle süreklilik arz ettiğinde dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu tür şikayeti olanların hastanelerin Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji polikliniklerine başvurması gereklidir.
Enfeksiyon riskine karşı anne karnı steril olarak hazırlandıktan sonra 9-15 cm. arasında ince bir iğne ile annenin karnından girilerek fetusun içinde yaşadığı amniotik sıvıdan15-20 ml örnek alınarak yapılmaktadır. İşlem süresi hazırlıklar tamamlandıktan sonra 3-5 dakika sürmektedir.
Karın şişkinliği olarak da adlandırılan karın şişliği, karaciğer kanserinin tipik belirtilerinden biridir. Karaciğer kanseri nedeniyle karın çeşitli nedenlerle şişebilir. Tümör büyümesi: Bir karaciğer tümörünün ilerlemesi, karaciğer kanseri olan kişilerde karın şişmesinin ana nedenidir.
Kanserin ileri evresinde periton tutulumu olan hastalarda karın içinde sıvı (asit) toplanmaya başlar. Bu sıvı, hastanın karnının giderek şişmesine, oluşturduğu bası ve gerginlik ile solunum ve dolaşımın sorunlu hale gelmesine neden olabilir. Bazen o kadar yaygın hale gelir ki hastanın yatış pozisyonunu bile engeller.
Tanı veya tedavi amaçlı, özel bir iğneyle karın duvarında girilerek karın içindeki sıvıdan örnek alınması veya sıvının boşaltılması işlemidir.
Asit : yunanca “askos” (torba veya kese) kelimesinden türetilmiştir. Periton boşluğunda patolojik miktarda sıvı bulunmasına “asit” adı verilmektedir.
Karaciğer yetmezliğine bağlı albumin yapımı azalır, ve kandaki düzeyi belirli bir seviyenin altına düşerse vücutta ödem ve karın boşluğunda sıvı toplanması olabilir. Hatta bu sıvı akciğer boşluğunda bile toplanarak (hepatodidrotoraks) ciddi solunum sıkıntısı yaratabilir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur.
Sindirim sisteminde mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır. Biri bağırsaktaki bakteriler tarafından üretilen gazdır, diğeri ise yediğimiz veya içtiğinizde yutulan havadır. Öte yandan, vücutta biriken aşırı miktardaki sıvı yani ödemin şişkinliğe neden olduğu düşünülür.
Albümin seviyesi azalınca sıvılar damar yatağında tutulamaz ve dokuların arasına sızar. Bu en erken bacaklarda şişme (ödem) şeklinde ortaya çıkar. Aynı mekanizma ile karın boşluğunda da sıvı birikir (assit). Karın şişer.
Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
Tüplerde biriken sıvı, rahim içine akarak embriyoların tutunmasını engellemekte veya gebelik oluştuğunda erken düşüklere yol açmaktadır. Bu durumda tüplerin laparoskopi ile çıkarılması veya rahimle birleştiği noktadan bağlanması, başarı şansını belirgin olarak arttırmaktadır.
Hidrosalpenks sıvısının rahim içine akışı embriyo üzerine “yıkama etkisi” yaparak embriyonun rahim duvarına tutunmasını engeller. Ayrıca bu sıvı içinde bulunan mikroorganizmalar ve onların toksinleri embriyo üzerine zararlı etkilere neden olur.
Karın şişliği, gastrointestinal sistemin hapsolmuş gaz veya hava ile dolu olması, hassas bağırsak sendromu, gıda intoleransı, adet semptomları gibi sebeplerin karnın gergin ve dolu hissedilmesine neden olduğu bir durumdur. Yaşanan bu hislerle birlikte hassasiyet oluşur ve karın ağrısı da meydana gelebilir.
Akciğerlerin su toplaması durumunda ortaya çıkan su birikintisi akciğerlerde basınca neden olacağından nefes almakta güçlük, öksürük, hareket kısıtlılığı ve göğüste ağrı gibi ciddi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Tedavi edilebilen ancak tedavi ertelenirse ölümle sonuçlanan bir hastalıktır.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri