Özellikle 18 yaş üstü gençlerin yüzde 95'inin sosyal ağlarda zaman harcadığını, 60 yaş üstü bireylerde de bu oranın yüksek olduğunu ifade eden Eraslan, "Türkiye'de 40 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile Instagram ilk sırada yer alıyor, bunu WhatsApp, Twitter ve YouTube takip ediyor" diye konuştu.
TÜİK, Türkiye'de internet ve sosyal medya platformlarının kullanımın hakkındaki 2023 araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Türkiye'de en çok kullanılan sosyal medya platformu WhatsApp oldu.
En popüler sosyal medya platformları hangileri? En popüler sosyal medya platformları arasında Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube, TikTok, Pinterest, Snapchat, Reddit, Tumblr, WhatsApp, Telegram, Discord ve daha birçok platform bulunmaktadır.
Çünkü günümüzde bu alanda en çok kullanılan servis ya da uygulama WhatsApp.
İlgili 33 soru bulundu
En çok kullanılan uygulamalar listesinde ilk sırada WhatsApp yer alıyor. WhatsApp'ı YouTube izlerken, ardından da Facebook geliyor.
Teknik olarak en çok üyeye sahip olan platform Facebook olsa da gençlerin sevdiği sosyal medya platformlarına aktif kullanım olarak bakıldığında Tiktok'un önde olduğu görüldü. Tiktok'tan sonra sırasıyla Instagram, Youtube ve Twitter da en çok tercih edilen sosyal medya platformları olarak belirlendi.
ABD'deki tüm yetişkinlerin neredeyse dörtte üçü (%74) YouTube kullanıyor. Facebook %68 ile ikinci, Instagram %40 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Bugün bilinen anlamıyla ilk sosyal ağ sitesi 1997'de kurulan SixDegrees.com sitesidir. SixDegrees.com kullanıcılarına profillerini oluşturma, arkadaşlarını listeleme ve 1998'den itibaren de bu liste içinde gezinme olanağı veren ilk site olmuştur.
TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü.
Sosyal medya içeriği, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest veya Twitter gibi sosyal ağlar için bireyler veya şirketler tarafından oluşturulan içeriktir. Ayrıca bu listeye YouTube ve TikTok gibi video platformlar, WhatsApp ve Telegram gibi anlık mesajlaşmalar da dahildir.
Bununla birlikte sosyal medyanın daha yaygın olması kişisel bilgisayarların çoğaldığı 1980 ve 1990 dönemine denk gelmekte. 1990'larda blog yazmanın ortaya çıkmasıyla birlikte sosyal medya çağı da ivmeli bir şekilde yükselişe geçti.
Influencer Nedir? Bir sosyal medya mecrasında (Bakınız sadece Instagram demiyorum her hangi bir mecrada diyorum.) kuvvetli bir izleyici kitlesi olan ve içerik ürettiği alanda kanaatlerine önem verilen kişilere “Influencer” denir.
Google ise, arama motoru ve çeşitli hizmetler sunarak kullanıcıların bilgi arayışlarını destekleyen, e-posta, harita, haber ve sosyal ağ gibi geniş bir dizi servis sağlayıcısıdır. Bu özelliklerle, Google da sosyal medya kavramı içerisinde yer alır.
Pinterest ilgi alanlarına göre gruplanan görsel paylaşımı mantığıyla kurulmuş bir sosyal medya platformudur.
- 1997 yılında kişilere sunulan ilk sosyal medya platformu Sixdegrees, kişilere yeni bir kapı araladı. Bir web sitesi olan Sixdegrees üzerinden kişiler, arkadaşlarını ve aile üyelerini listeleyebiliyordu. Aynı zamanda kişisel profiller kurulabilen web sitesinde, ilan panoları ve okul bağlantıları gibi yer alıyordu.
Sosyal medya, dünyadaki 5.27 milyar cep telefonu kullanıcısının yüzde 85'i tarafından kullanılıyor. Şurada Paylaş! 2023 yılı itibarıyla 1 milyar 21 milyon kullanıcı ile Çin en çok sosyal medya kullanıcısı olan ülke konumunda.
Facebook'tan önce Orkut vardı
Ancak 2001'de kapandı. Google'da çalışan Türk mühendis Orkut Büyükkökten, ilk büyük sosyal medya platformunu kurdu.
Dijitalde paylaşılanlar çocukların yaşına uygun olmayabiliyor. Sosyal medya platformları, çocuklar uygunsuz içeriğe maruz kalmasın diye yaş sınırlamaları getiriyor. Twitter ve Instagram gibi bir çok sosyal medya platformunda yasal olarak 13 yaş sınırı bulunuyor.
13 yaşından önce sosyal medya kullanımına izin verilmemeli
Uygulamalarda her ne kadar hesap oluşturma yaşı 13 olsa da sistem tarafından denetleme mekanizması bulunmadığı için burada görev ebeveynlere düşmektedir.”dedi.
Geçen yıl ocak ayında sosyal medya kullananların oranı 80,8'di. We Are Social ve Meltwater'ın “Ocak 2023 Dijital Dünya” raporuna göre, Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 73,1'i sosyal medya kullanıyor. 2022 yılı ocak ayında sosyal medya kullananların oranı yüzde 80,8'di.
TikTok, 2022 yılında 672 milyonla en çok indirilen uygulama oldu. TikTok'un ardından en büyük rakibi Instagram, 548 milyon indirmeyle listede ikinci sırada yer aldı. En çok kullanılan haberleşme platformu WhatsApp ise 424 milyon kez indirilerek üçüncü sırada bulunuyor.
App Store'da en çok indirilen 10 uygulama sırasıyla; TikTok, Youtube, Instagram, WhatsApp, Facebook, ZOOM, Messenger, CapCut, Gmail ve Google Maps oldu. Google Play'de indirilen uygulamalar ise şöyle; Facebook, TikTok, Instagram, Snapchat, WhatsApp, Messenger, ZOOM, Telegram, Google Meet, ve Hotstar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri