Eğer bebek hareket etmiyorsa, mutlaka bir sorun olduğunu göstermez; bebek sadece uyuyor olabilir. Bir hemşire testin geri kalanı için bebeği uyandırmak için küçük bir titreşim cihazı kullanabilir.
Testin iyi sonuç vermesi için yemekten 2 saat sonra yapılması gerekir. Annenin karnına 2 adet prob bağlanır. Bunlardan biri bebeğin kalp atım hızını, diğeri ise annenin rahmindeki kasılmaları gösterir. Annenin eline bir buton verilerek bebek her hareket ettiğinde basması söylenir.
Yine hareket etmezse, bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Bu durumda bebeğin sıkıntıda olup, olmadığına dair NST, ultrason, biyofizik profil, doppler gibi diğer testler yapılacaktır.
Bebeğinizin kendi hareket rutininde bir değişiklik yoksa problem yok demektir. Hamileliğin 3 trimester olduğunu bilmek ve hareketleri de buna göre ayırmak gerekir.
Bebeğinizin 32. haftasına kadar hareketlerinde artış olur fakat 32.haftadan sonra çok değişim olmaz. Bebek az hareket ettiğinde anne bunu anlayabilmelidir. Bir anormallik olduğunda doktorunuza danışmanız gerekir. Çünkü bebeğinizin hareketleri önemlidir.
İlgili 27 soru bulundu
Aşağıdaki belirtiler bebeğin anne karnında öldüğünü gösterebilir. Kanama Kasık ağrısı, bel ağrısı Bebek hareketlerinde azalma Bebeğin aşağı inmesi Gebelik belirtilerinin azalması (bulantı, kusma, aşerme, memelerde dolgunluk gibi) Ama unutulmamalıdır ki, anne karnında bebeğin öldüğü çoğunlukla hiçbir belirti vermez.
Bebeğinizin hareketlerinde azalma fark ettiyseniz , 2saat içerisinde 10 defadan daha az hareket ettiyse birkaç saat ara verin tekrar 2 saat içerisindeki hareketlerini sayın yine aynı şekilde 2 saatte 10 defadan daha az hareket ettiyse doktorunuza mutlaka başvurun.
Bebeğin günde 10 defadan daha az hareket etmesi, sıkıntıda olmasına (Fetal distress) işaret edebilir. Hareketlerin uzun süre hissedilememesinde bebek ölümü dahi akla gelir. Bunun dışında bebeğin uyku hali, plasentanın ön tarafta yerleşmiş olması da 'masum hareketsizlik nedenleri' arasında sayılabilir.
Bebek hareketleri günün belirli dönemlerinde artarken belirli dönemlerinde ise az hissedilebilir. Hareketlerin azaldığı dönemde bebek yüksek ihtimalle uyuyordur. Ancak bebek hareketleri uzun süre az hissediliyor veya hiç hissedilmiyorsa hemen bir kadın doğum doktoruna başvurmak faydalı olacaktır.
36 Haftalık Bebek
Çünkü bebeğinizin yeri giderek daralmıştır ve içeride nispeten daha sıkışık pozisyonda durduğundan kıpırdayacak daha az yeri mevcuttur. Ayrıca bebeğin başı, doğum pozisyonu ile birlikte kemik çatıya yerleştiği için 36 haftalık bebek hareketleri eskisinden çok daha az olabilir.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder. Rahim ağzı, esnek bir yapıya sahiptir doğumundan önce öğrendiğiniz egzersizler de bu esnekliği artıcı etki gösterir.
35 haftalık hamilelikte bebeğin rahim içindeki yeri oldukça daralmıştır. Erken haftalara göre bebeğin hareketleri azalabilir ancak daha şiddetli olur. Bunun yanında çok hareket ediyor olmasında da sakınca yoktur.
37 haftada bebek hareketleri biraz azalmaya başlayabilir. Bebeğiniz artık doğuma hazır olduğu ve yeterince büyüdüğü için rahim içerisinde hareket edebileceği alan oldukça kısıtlanmıştır. 37 haftalık bebek hareketlerinde azalma görülmesi anormal bir durum değildir, telaşlanmayın.
7 Aylık Gebelikte Bebek Hareketleri
Bu hafta bebeğinizin yeri daraldığı için hareketleri de yavaşladı. Ancak bu, hiç hareket etmeyeceği anlamına gelmiyor. Bu sebeple bir süre hareket etmezse durumu doktorunuza haber verin. Gebelikte 7. ayda bebeğiniz artık daha uzun uykular uyuyabiliyor.
Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir. Anne karnındaki fetusta yetişkinlerdeki gibi gündüz gece kavramı yoktur.
Normal bir NST test sonucunda, fetüsün kalp atış hızının 110 ila 160 atım/dakika arasında olması ve hareket etmesi beklenir. Ayrıca, test süresince en az iki kez kalp atış hızının hızlanması beklenir.
Bebeğin normal sınırlarda hareket etmesi yeterlidir, daha fazla hareket etmesi yada 2 saatte 10 defadan daha çok hareket etmesi bebek hakkında iyi yada kötü bir anlam ifade etmez. Anne yemek yediğinde ,tatlı yiyecek ve içecekler tükettiğinde bebek hareketlerinde artma olması sık rastlanılan bir durumdur.
Gebeliğin Son Aylarında Bebeğin Hareket Alanı Azalır
Anne karnındaki bebeğin hareketleri 32. haftaya kadar artarak devam eder.
Bebek Hareketleri Neden Azalır? Bebeğin içinde bulunduğu suda azalma olduğunda, bebeğe plasantadan yeterli kan akımı geçişi olmadığında veya büyüme geriliklerinde bebek hareketleri azalabilir. 12 saatlik bir takipte bebek hareketlerinin 20'nin üzerinde olması yeterlidir.
Hamileliğin 7 ve 9. haftaları arasında bebeğin anne karnındaki hareketleri bütün vücut ile birlikte zıplama şeklinde hareket eder.
Anne karnında hareketli olan bebeğin ultrason görüntülemelerinde farklı pozisyonlarda görüntülenmesi mümkündür. 32 haftalık bebeğin boyu ortalama olarak 42-43 santimdir. 32 haftalık bebeğin kilosu ise yaklaşık 1700 grama ulaşmıştır.
Hafta. Artık bebeğiniz rahimde daha çok yer kaplar ve hareketleri daha yavaş olabilir! Baştan topuğa kadar boyu 47 cm, ağırlığı 1950 gr kadardır.
2 saatte en az 10 hareket olması gerekmektedir. Eğer ilk saymanızda bu 10 hareketten az ise 1-2 saat sonra tekrar sayın. Eğer tekrar 2 saate 10 hareketin altında olursa mutlaka doktorunuza danışın. Bebeğinizin 32. haftasına kadar hareketlerinde artış olur fakat 32.haftadan sonra çok değişim olmaz.
Normal şartlar altında doğuma yakın bebek hareketleri azalır; ancak gün içinde en az 10 kez hissedilmesi gerekir. Tatlı bir şeyler yediğiniz ve sol yanınıza uzandığınızda bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Yine de çok fazla ya da çok az hareketlerde zaman kaybetmeden doktorunuza bilgi vermeniz önemlidir.
Gebeliğin 40. haftasında bebek hareketleri
Bebeğin önceki haftalara göre daha az hareket ediyor olması oldukça doğal. Ancak bir saat içinde dönme, kıpırdama ve çarpma gibi hareketleri ortalama en az onar kere hissediyor olmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri