Elektrik sigortalarının kullanım alanlarına göre çeşitleri bulunmaktadır. Sigortaları, giriş besleme voltaj türüne göre iki ana kategoriye ayrılabiliriz. Bunlar DC Sigorta ve AC sigortalardır.
B tipi otomatik sigorta: Genellikle ev aydınlatması, priz ve kumanda devrelerinde kullanılır. Hızlı tip sigorta olarak bilinir. C tipi otomatik sigorta: Endüktif yüklerde, motor, trafo gibi yüklerin korumasında kullanılır. Yavaş tip sigorta olarak bilinir.
Zorunlu Deprem Sigortası, Konut Sigortası, Trafik Sigortası, Kasko Sigortası, Özel Sağlık Sigortaları, Ferdi Kaza Sigortaları, Eşya Sigortaları, Sorumluluk Sigortaları, Seyahat Sağlık Sigortaları gibi sigortalar Hayat Dışı Sigortalar kategorisi altında yer alır.
Ülkemizde 12 adet zorunlu sigorta olduğunu biliyor musunuz?
İlgili 32 soru bulundu
Bugün 4a olarak adlandırılan sigortanın kapsamını, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışan kişilere sağlanan sosyal güvenceler oluşturuyor. Dolayısıyla 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanununa göre bir işverene bağlı olarak çalıştırılan işçiler 4a kapsamında yer alıyor.
Bunlar; yangın sigortası, kaza sigortası, araç sigortası (kasko ve trafik sigortası), tarımsal sigortalar ve makine sigortaları olarak karşınıza çıkmaktadır. Bu sigortalar sayesinde de kişi, herhangi bir risk gerçekleşmesi sonucunda gerekli tespitler elde edildikten sonra maddi hasara karşılık tazminat almaktadır.
İki sigorta da sağlık sigortası türleri arasında bulunmaktadır. Özel sağlık sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortası arasındaki farklılıklar bulunmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası SGK ile anlaşmalı hastanelerde geçerken, özel sağlık sigortası, sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu bütün hastanelerde geçerlidir.
Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak düzenlenen 4A, 4B ve 4C olmak üzere üç farklı sigorta seçeneği bulunur. Bu kapsamlarda gerekli şartları yerine getirip belirli bir çalışma sürecini karşıladığınızda sigortanız sayesinde emekli olabilirsiniz.
4A sigortalı çalışanların brüt maaşları üzerinden yapılan prim ödemeleri işvereni tarafından yapılır. 4B sigortalı çalışanlar ise prim ödemelerini işverenleri olmadığı için kendileri yapar. 4A sözleşmeli çalışanlarda sürekli bir görev yaparken, diğer sözleşme türlerine bağlı olanlar geçici görevde olabilir.
Tesislerde ve endüktif yüklerin korunmasında kullanılır. Çok sayıda floresan lambalar, cıva buharı ampuller, güçlü elektrik motorları, transformatörler gibi. 0,5-1-1,6-2-3-4-6-10-16-20-25-32-40-50 Amper değerlerindedir.
B tipi sigortalar, rezistif yüklerin ağırlıklı bulunduğu ev ve işyerlerinde, aydınlatma, priz, ısıtıcılar, PLC devrelerinde kullanılır.
6.3.1 Çabuk (F Tip) Sigortalar
olan (ışık, ısıtma ve benzeri) elektrik devrelerinde kullanılırlar. Ayrıca, istenmeyen aşırı akımlardan bir ölçü aletini korumak veya cihaz içinde kondansatör vs. gibi bir parçanın kısa devre olma durumunda devreyi kısa zamanda açmak amacıyla kullanılırlar.
Siemens C10-16-25 Amper Otomat Sigorta 6Ka 16 Amper.
40 Amper sigorta, orta büyüklükteki ev aletleri, ısıtıcılar ve motorlar gibi orta güçteki elektrikli cihazlarda kullanılır.
Kombiler için 2-6 Amper arası sigorta bağlanması yeterlidir.
4B sistemi eski adıyla Bağ-Kur sigortasıdır. Bu sisteme kayıtlı kişiler, kendi mesleğini icra eden yani bağımsız olarak çalışan kişilerdir. 4B sisteminine esnaf (iş yeri sahipleri), sanatkar veya serbest meslek grupları dahil olabilir.
4A, 4B, 4C sigorta kolları, Türk vatandaşı olan ve aktif çalışan kişilerin sosyal güvencelerden faydalanabilmesini sağlayan sistemlerdir. Üç sigorta kolu da Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlıdır.
SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) 1946 yılın İşçi Sigortaları Kurumu olarak kurulmuş ve 1964 yılında Sosyal Sigortalar Kurumu olarak ad değiştirmiştir. İşçilerin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi ve emekli olabilmesi için var olan bu sigorta kurumu 2006 yılında BAĞ-KUR gibi SGK çatısı altına girmiştir.
Sağlık sigortalarını yatarak ve ayakta tedavi olmak üzere iki ana gruba ayırabiliriz. Önemli rahatsızlıklarda tedaviler yatarak alınır. Bu tür poliçeler yatarak tedavi gerektiren tüm önemli rahatsızlıkların tedavisinde sigortalının masraflarını karşılar.
4B grubu çalışanları eski adıyla BAĞ-KUR olarak hatırlayacaksınız. 4B grubu çalışanları, kariyer meslek grubu olarak adlandırılan meslekler dışında kalan kadroları kapsamaktadır. Örnek verecek olursak; mühendis, hemşire, sağlık memuru, teknisyen, veznedar, koruma ve güvenlik görevlisi, ambar memuru vb…
Genel sağlık sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade etmektedir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ya da TSS nedir sorusuna verilebilecek en doğru cevap, özel sağlık sigortasından çok daha uygun bir prim ile SGK anlaşmalı özel hastanelerde tedavi imkanına sahip olmanızı sağlayan bir özel sağlık sigortası ürünüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri