2023 yılı fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak belirlenmiştir. Resmi Gazetede yayınlanan VUK Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklanmıştır. Tebliğe göre 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL olmuştur.
2023 yılında zorunlu fatura düzenleme sınırının tutarı 4.400 TL'dir. Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere bu belgeye yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının %10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
2022 Yazar Kasa Fişi Kesme Sınırı... Perakende Satış Fişi ve Yazar Kasa Fişi Düzenleme Sınırı. 2000 TL olarak belirlenmiştir.
ÖNEMLİ DUYURU! Daha önce 2000 TL olan fiş kesebilme sınırı 4400 TL'ye çıkarılmıştır. 4400 TL üzeri e-fatura kesme zorunluluğu devam etmektedir.
8. 4.400 TL altı tutarlar için e arşiv fatura kesilir mi? Kesilebilir fakat herhangi bir zorunluluğu bulunmamaktadır. Kesilen faturanın alıcısı vergi mükellefi ise ve fatura KDV dahil 4.400 TL'yi aşıyorsa, zorunluluk devreye girer ve faturanın e-arşiv olarak kesilmesi gerekir.
İlgili 19 soru bulundu
2022 ve sonrası dönemlerde yılı içerisinde yıllık cirosu 3 milyon TL'yi aşanlar, öncelikle e-faturaya geçmelidir. Temmuz 2022 itibariyle e-Arşiv ve e-fatura sistemine geçen ve e-defter uygulaması kullanan firmalar e-Arşiv fatura kesmelidir.
Firmaların birbirleri arasında düzenleyeceği faturalar eğer 2000 TL'den fazla ise kağıt olarak düzenlenemeyecek. Firmaların vergi mükellefi olmayan vatandaşa düzenleyeceği veya firmaların yurt dışına düzenleyeceği faturalar 5.000 TL 'den fazla ise yine kağıt ortamında olamayacak.
Vergi mükellefi olan firmalara yapılan satışın 2023 yılı için 4.400 TL'yi aşması halinde, kağıt fatura olarak değil zorunlu olarak e-arşiv fatura kesilmesi gerekiyor. Vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 5000 TL ve üzeri fatura kesecekseniz bu faturayı yine e-arşiv olarak hazırlamanız gerekiyor.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
3. Fiş ve fatura arasındaki fark nedir? Fatura, bir satıcı tarafından belirli bir şirkete verilen ebedi bir belgedir. Buna karşılık, bir fiş, finansal işlemle ilgili bilgileri kaydetmek için kullanılan dahili bir belgedir.
Kuyumcuların altın veya altından mamul eşya satışları KDV'ye tabi bulunmakta olup, bu satışlarda özel matrah şekline göre vergileme yapılmakta ve fatura tipi olarak "özel matrah"ın seçilmesi gerekmektedir.
POS e-Fatura Sistemi
* Tüm satışlarını e-Belge ile belgelendirebilecekleri için kağıt belge bastırma ve bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadır.
Buna göre, işletmenizin tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderleri ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik etmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapması mümkündür.
544 nolu VUK tebliği ile, 01.01.2023 – 31.12.2023 tarihleri arası yazar kasa kullanma limiti, KDV dahil 4.400 TL olmuştur.
Yazarkasa-POS cihazından kredi kartı ile çekim yaptıktan sonra kasa fişi yerine dışarıdan fatura kesmek istersek; POS cihazına faturanın seri ve sıra numarasını girmek zorundayız.
2023 e-Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı
2023 yılında e-Fatura kesme ve düzenleme sınırı 4.400 TL olarak açıklanmııştır. Bununla birlikte 1 Mart 2023 tarihi itibarıyla e-Belge düzenleme zorunluluğuna tabi olmayan mükelleflerin vergiye tabi olmayan kişilere düzenleyeceği e-Arşiv Fatura'lar için sınır 5.000 TL'dir.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Katma Değer Vergisi Beyannamesi
Şahıs işletmeleri ve şirketler her ay KDV beyannamesi vermekle yükümlüdürler. KDV bir tüketim vergisidir ve işlem üzerinden hesaplanarak fatura üzerinde gösterilir.
Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür.
E-ARŞİV UYGULAMASINA DAHİL OLMAYAN MÜKELLEFLER, 5.000 TL/30.000 TL HADLERİNİ AŞAN İŞLEMLERİNDE KAĞIT FATURA DÜZENLEYEBİLECEKTİR.
Sahte Fatura (Naylon Fatura) Nedir? Vergi Usul Kanunu m. 359/b hükmü uyarınca sahte belge; gerçek bir muamele veya durum olmadığı halde bunlar varmış gibi düzenlenen belgedir. Bir belgenin sahte belge olarak değerlendirilebilmesi için VUK madde 227'de öngörülen zorunlu unsurları içermesi gerekmektedir.
Bu itibarla, dileyen mükelleflerimiz 07/01/2020 Salı günü akşam Saat 24:00'e kadar (Çarşamba gününe geçilmeden) bu kapsamda düzenlemeleri gereken e-Arşiv Faturalarını kağıt fatura olarak düzenleyebilirler. Söz konusu süre 30.000 TL'yi aşan ihracat faturalarında da geçerlidir.
Fatura düzenlememenin cezası, faturada yazılması gereken tutarın yüzde 10'u kadardır. Fatura düzenlenir ancak tutar eksik yazılırsa kesilecek ceza, tutar farkı üzerinden hesaplanır. Asgari tutarın yanı sıra fatura düzenlememenin üst sınırı da vardır. 2022 yılında toplam ceza üst sınırı 250.000 TL olarak belirlenmişti.
Bu durumda taraflar karşılıklı anlaşarak şu işlemleri gerçekleştirebilirler. a)Yanlış kesilen fatura temel fatura ise o faturanın tutarı kadar içeriği aynı bir faturayı B firması A'ya keser cari hesap böylece sıfırlanır.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri