Hafıza ya da bellek, bilginin depolandığı, saklandığı ve hatırlandığı bilişsel süreçler kümesini ifade eder. Hafıza, öğrenme, anlama, karar verme ve problem çözme gibi bilişsel işlevleri destekler ve genellikle üç ana kategoride incelenir: duyusal hafıza, kısa süreli hafıza ve uzun süreli hafıza.
Bilgisayarlarda birçok bellek türüne rastlamak mümkündür. Bu bellek türleri; ROM, RAM, PROM, EPROM, Flash Bellek, Ön bellek şeklinde sıralanabilmektedir.
Bellek türleri kalıcı ve geçici bellek olarak ikiye ayrılır. Kalıcı bellek, depoladığı bilgileri sürekli hafızasında tutan bellek türüdür. Cihaz kapandığında veya elektrik kesildiğinde bile içerisindeki bilgiler silinmez. Geçici bellek ise, kalıcı belleğin tam aksine içerisindeki bilgileri siler.
İlgili 31 soru bulundu
Belleğe genellikle Random Access Memory (rastgele erişimli bellek) ifadesinin kısaltması olan RAM adı verilir.
Geri getirmenin bilinçli olduğu açık belleğe karşılık örtük bellek, bilinçli farkındalık olmadan önceki yaşantıların davranışta kendini göstermesidir. Klavyeyi on parmak kullanmak örtük belleğe, sınavda soruların cevabını hatırlamak açık belleğe birer örnektir.
Bilgiyi işleme kuramına göre üç tür bellek vardır. Bunlar ; (1) duyusal kayıt, (2) kısa süreli bellek, (3) uzun süreli bellek. 2.1.Duyusal Kayıt : Çevreden gelen uyarıcılar duyu organları yolu ile duyusal kayıda gelirler. Duyusal kayıdın kapasitesi çok geniş olmasına karşın bilginin kalış süresi çok kısadır.
RAM, "Random Access Memory" (Rastgele Erişimli Bellek) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. RAM bilgilerin geçici olarak depolandığı bir hafıza türüdür.
Belleğin ana işlevi CPU tarafından işlenecek olan verileri depolamak ve gerektiğinde işlemcinin bu verilere erişimi sağlamak olarak özetlenebilir. Bu nedenle bazen ön bellek ya da tampon bellek olarak da adlandırılır.
RAM geçici hafıza birimidir. ROM ise kalıcı hafıza birimidir. Cihazınızı kapattığınızda RAM'deki veriler silinir ancak ROM'daki veriler silinmez. RAM çok hızlı çalışırken ROM nispeten daha yavaştır.
Bellek, bireyin bilgiyi kodladığı, depoladığı ve geri getirdiği süreç olarak tanımlanmaktadır. Kısa süreli bellekte işlenen bilgi uzun süreli belleğe aktarılarak depolanır. Gerektiğinde de uzun süreli bellekten kısa süreli belleğe geri getirilir.
Bellek, yürütücü bir program tarafından en sık erişilen veri ve talimatları tutmak için kullanılır. RAM ise, ana kart üzerine yerleştirilmiş kalıcı belleği ve tüketicinin tahsis edilmiş yuvalara veya ek yerlerine takabileceği bellek modüllerini içerme eğilimindedir.
3- RAM Bellek: Bilgilerin geçici olarak saklandığı donanım birimidir. Bilgisayar kapatıldığında içindeki bilgiler silinir. 4- Sabit Disk: Bilgileri kalıcı olarak depolayan donanımdır. Dosyalar, müzikler, filmler vs. tüm bilgilerimiz sabit diskte kayıtlıdır.
RAM (Random Access Memory - Rastgele Erişimli Bellek), bilgisayarlardaki veriler için hızlı erişim ve geçici veri depolama sağlamaktadır. RAM, işlemci ile HDD/SSD gibi sabit veri depolama arasında yer alır. Bir bilgisayar açıldığında işlemci HDD/SSD'den veriler (işletim sistemi gibi) ister ve bunu RAM'e yükler.
İşlemci önbelleği, CPU'nun hafızadaki verilere ulaşma süresini azaltan bir donanımdır. Ana belleğe(RAM) kıyasla küçük, hızlı ve işlemci çekirdeğine yakındır. Sık kullanılan veriler ya da en güncel veriler işlemci önbelleğinde saklanır.
Sadece okunabilir bellek (İngilizce: Read-only Memory, ROM). ROM, bilgisayarlarda ve diğer elektronik aletlerde kullanılan bir depolama birimidir. RAM gibi yazılıp silinebilen bir depolama birimi değildir.
ROM bellekler genel olarak üç ana türden oluşmaktadır. Bunlar PROM, EPROM ve EEPROM lardır.
Örneğin, bir odaya girdiğinizi ve taze pişmiş kurabiye kokusunu hemen fark ettiğinizi düşünün. Bu duyusal girdi, kaybolmadan önce geçici olarak duyusal hafızanızda depolanır. Koku önemliyse, beyniniz bu bilgiyi kısa süreli belleğinize aktarmayı seçebilir ve bu bilgi daha sonra uzun süreli belleğinize kodlanabilir.
Duyusal bellek, göz, kulak gibi duyu organlarımızın yapısal özelliklerinden kaynaklanan kısa süreli bellektir. Işık ve ses gibi uyarıcıların geçici bir süre duyu organı tarafından saklanmasıdır.
Kısa süreli bellek, isminden de anlaşılacağı üzere az sayıda bilgiyi kısa sürede depolayan bellek türüdür. Örneğin, kredi kartımızla alışveriş yaparken cep telefonumuza gelen bir şifreyi kullandıktan sonra unuturuz. Bilgi, kullanılır ve daha sonra silinir.
Örtük bellek, “önceki yaşantının, sonraki davranışımızı, bilinçli bir farkındalık olmadan etkilemesidir” diye tanımlanır (Curran&Schacter, 1997; Dolan, 2000; Roediger&McDermott, 1997; Schacter,1995).
Örneğin çocukluğunuzda elinizin ateşte yandığı bir olayı hatırlamanız “anısal bellek” ile ilgili iken, bu olaydan çıkardığınız genel ders olan “Ateş eli yakar!” gerçeği veya bilgisi “anlamsal” veya “semantik bellek” türüdür.
İki bellek türünden birisi olan ROM, RAM'in aksine üzerindeki bilgiler kalıcıdır. Standart ROM üzerindeki bilgiler hiçbir yol ile değiştirilemez veya silinemez. ROM birimine bilgi kalıcı olarak yerleştirilmiştir ve içerik kesinlikle değiştirilemez. Bilgisayarınızı kapatsanız bile üzerindeki bilgiler gitmeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri