Yani 2008 öncesinde bu kapsamda olmayan kız çocuklar, okumuyorlarsa erkek çocuklar gibi 18 yaşından sonra gelir testi için başvurmak zorunda. Üniversite öğrencisi ise 25 yaşına kadar ailesinin sigortasından yararlanabilecek. Bu yaştan sonra yararlanamayacak.
Ancak 25 yaşından sonra lisans, yüksek lisans veya doktora yapsalar bile bakmakla yükümlü olunan kişi olarak anne ya da babaları üzerinden sağlıktan faydalanmaları mümkün değildir.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise eğitimini sürmeleri halinde 20 yaşına kadar; üniversite öğrencisi olmaları durumunda 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek.
1/10/2008 öncesi bakmakla yükümlü olunan kişi olarak sağlıkyardımlarından faydalanan kız çocukları ise 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren desağlık yardımlarından, daha önce olduğu gibi sigortalı veya evli olmadığı süreceyaş şartı aranmaksızın faydalandırılacaktır.
* 18 yaş üstünde olan gençlerden anne veya babası genel sağlık sigortalısı olanlar lise öğrenimi için 20 yaş, üniversite öğrenimi için 25 yaşına kadar genel sağlık sigortasından faydalanmaya devam ederler.
İlgili 26 soru bulundu
Yani anne üzerinden 25 yaşın tamamlandığı tarihe kadar yararlanabilir. Ayrıca mezuniyet tarihinden itibaren de iki yıl süre ile sgk üniversite öğrencisi 25 yaşı aşmamak kaydı ile anne üzerinden devam eder.
Lise ve dengi öğrenimden mezun olan gençlerimiz mezun oldukları tarihten sonra 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorken mezun olan gençlerimiz ise mezun oldukları tarihten sonra 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl süre ile primleri Devlet tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortasından yararlanma hakları ...
01.10.2008 tarihinden önce bekar kız çocuğu evlenene kadar babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyorken, 01.10.2008 tarihinden sonra öğrenim durumuna göre en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilecektir.
Ayrıca, lise veya dengi öğrenimden mezun olanlar 20 yaşını, yüksek öğrenimden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek üzere mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren iki yıl süreyle sağlık hizmetinden yararlanabiliyor.
“ 18 yaş öncesinde sigorta girişi emeklilik şartlarının belirlenmesinde dikkate alınır. Örneğin; Ocak 1982 doğumlu bir kişi, Ocak 1999 tarihinde SSK'lı çalışmaya başladı. Bu kişi henüz 18 yaşını doldurmamakla beraber Eylül 1999 öncesi yapılan sigorta girişi nedeniyle EYT'ten yararlanabilecek.
Öğrenim hayatı boyunca lise ve dengi okullarda öğrenimini deva ettiren öğrenciler bakmakla yükümlü olunan kişi sayılmış ve ailesi üzerinden genel sağlık sigortalısı olarak sağlık hizmetinden 20 yaşını doldurana kadar faydalanmaktadırlar.
T.C. uyruklu tüm öğrenciler yükseköğrenimleri süresince ve 25 yaşını aşmadıkları müddetçe, bakmakla yükümlü olan kişilerin (anne, baba, vb.) sigortasından yararlanabilir.
Boşandıktan sonra ancak maluliyet derecesinde özürlü ise tekrar babasının sağlık guvencesinden yararlanabilir. Eğer maluliyet derecesinde özürlü ise sgk'ya "maluliyet derecesinde özürlü oldugunu ve babasının sigortasından yararlanmak istediğini" beyan eden bir dilekçe ile tekrar başvurabilir.
Ayda 30 günden az çalışan herkes bu statüde yer alır. 4/A isteğe bağlı sigorta primi, 2023 yılında günlük 54,21 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar, 1 gün için en düşük miktarı ifade eder. Örneğin 20 gün 4/A kapsamında sigortalı çalışan biri, kalan 10 gün için 542,1 TL isteğe bağlı prim öder.
Cevap: Dedenizin aldığı aylık kendi aylığı değil, babasından dolayı aldığı bir aylık. Dolayısıyla anneniz aylık sahibinin torunu. Dededen toruna aylık bağlanmadığından, maalesef anneniz aylık alamaz.
Anne ve babası boşanmış çocukların, genel sağlık sigortası kapsamındaki hakları, mahkeme kararı ile velayet hakkı verilmiş olan genel sağlık sigortalısı anne ya da baba üzerinden sağlanır. Ancak, velayet hakkı verilmeyen kişinin üzerinden de sağlık hizmeti sağlanabilir.
Genel sağlık sigortasının 18 yaşını dolduran her birey için zorunlu olduğu ifade edilse de aslında 18 yaş altı kişiler için zorunlu olduğunu söyleyebiliriz ancak sorumluluk çocuklara ait değildir. Çünkü 18 yaşından küçük olan kişiler de anne-babalarının sigortasından yararlanırlar.
Geliri brüt asgari ücretin üçte birinin üzerinde olan kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı brüt asgari ücretin %3'ü tutarındadır. Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2023 yılı temmuz ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 402,44 TL'dir.
İşten ayrılan kişi eğer öncesinde sigortalıysa kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler (eş ve çocuk) 100 gün boyunca sigorta kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam ederler.
18 yaşından büyük kızlar, GSS primi ödemek zorunda
Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Ekim 2008 gününden itibaren, çalışan veya emekli olarak herkes GSS''li ve bunların bakmakla yükümlü oldukları çocukları (18 yaşından küçük çocukları) ise prim ödemeden GSS sigortalısıdır.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
Genel sağlık sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade etmektedir.
Yüksek öğrenim görenler 25 yaşına kadar yararlanabiliyor
Kısa bir özetle eğer 18 yaşına girmiş ve liseyi bitirmiş şu sıralar üniversiteye girmeye hazırlanıyorsanız acil durumlarda sorun yaşamamak için SGK Merkez Müdürlüklerine aktivasyon başvurusu yapmanız gerekir.
Tek fark Bağ-Kurlular da 2 aya kadar borç olsa dahi kişi sağlık yardımı alabilir. 2 aydan fazla 4-b prim borcu olduğunda sağlık yardımı alamazlar. Kişi son 1 yıl içinde ister 4-a'lı, ister 4-b'li olsun, bu süreler hastaneye gitmeden önceki 1 yıl içinde hangi statüde olduğu fark etmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri