Uzmanlık süreleri bölümden bölüme değişmekle birlikte, Tıp Doktorları için en kısa 3 yıl en uzunu ise 6 yıldır. Bu sürelerde seçtiğiniz uzmanlık dalında uzmanlaşmaya çalışırsınız. Ve hepsi tamamlandıktan sonra artık bir Uzman Doktor olmuş olursunuz.
Tıpta Uzmanlık eğitim süresi eğitim programına göre üç ile beş yıl arasında değişmektedir. Tıpta uzmanlık eğitimi tıp dışı meslek mensupları için de mümkündür.
Tıp Fakültelerinde 6 yıllık eğitimini tamamlayan pratisyen doktorlar uzmanlık eğitimi almak istedikleri alanı seçip, bu alanda uzmanlaşmak isterlerse Tıpta Uzmanlık Sınavı'nı (TUS) kazanmak zorundadırlar. TUS sınavı senede 2 defa ÖSYM tarafından Nisan ve Eylül aylarında yapılmaktadır.
Sorunun asıl cevabını toparlayacak olursam; zorunlu eğitim ülkemizde 12 yıldır. Tıp eğitimi ise en az 6 yıldır. Yani Doktor olmak için en az 18 yıl okumak gerekiyor.
6 senelik Tıp Fakültesi mezunu öğrenciler hekim olarak zorunlu hizmete atanırlar. Tıpta Uzmanlık Sınavı'na girip istedikleri bölümlere yerleşen öğrenciler, zorunlu hizmeti bırakarak yerleştiği bölümde asistanlık yapmaya başlarlar. Asistanlık süreleri 3-5 yıl arasında değişkenlik gösterir.
İlgili 31 soru bulundu
Tıp fakültesi mezunları “Tıp Doktoru” ünvanını alırlar. Tıp doktorları sağlık hizmetlerinin çeşitli kademelerinde tanı ve tedavi hizmetleri, sağlık danışmanlığı, sağlık eğitimi, sağlık araştırmaları ve yöneticilik alanlarında çalışabilirler.
Her yıl tıp fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısı ise 4 bin 500. Yani 4 bini aşkın işsiz tıp mezunu ile hekimlik gizli işsizliğin en yoğun olduğu meslek haline geldi.
Yapılan 2023 Ocak itibariyle uzman Doktor maaşı 15,980 TL'den 24.743 TL'ye; pratisyen Doktor maaşı ise 15,263 TL'den 19.079 TL'ye yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir uzman doktorun mevcut maaşı 39.872 liradan Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 54.959 lira oldu.
*18.2.2021 tarihli ve 7281 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 40'ıncı maddesi değiştirilmiş ve uzman erbaşların yasal yaş sınırı 57'den 60'a çıkarılmıştır.
Altı yıllık tıp eğitimini tamamlayan her mezun, pratisyen hekim unvanıyla görev yapar. Bu hekimler, birinci basamak hizmetleri ve ikinci basamak acil tedavi hizmetlerinden sorumludur. Uzman hekimlerden en büyük farkı, herhangi bir uzmanlık alanı seçmemiş olmalarıdır.
Uzman hekim; herhangi bir tıp dalında normal tıp eğitiminin üzerine eğitim görme ve bu daldaki sınavları tamamlayanlara verilen ünvandır.
2021 yılı verilerine göre 183 bin 569 hekimin, 93 bin 517'sini uzman hekimler, 53 bin 035'ini pratisyen hekimler ve 37 bin 017'sini ise asistan hekimler oluşturuyor.
(1) Tıp Fakültesinde eğitim süresi, her biri bir ders yılını kapsayan altı dönemden ibarettir. (2) Öğrenciler tıp eğitimini bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın azami dokuz yılda tamamlamak zorundadır.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, "Yaptığımız insan kaynağı çalışmalarına göre 2023 yılında pratisyen hekim açığımız tamamlanmış oluyor, açığımız kalmayacak. O nedenle pratisyen hekim arkadaşlarımızdan mecburi hizmeti kaldıracağız 2023'te." dedi.
OHAL kapsamında yayımlanan yeni KHK ile sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tabip, uzman tabip ve aile hekimlerine kendilerinin istemesi ve kurumların da onayı dahilinde 72 yaşına kadar çalışma imkanı getirildi.
KPSS B grubunda ise yaş sınırı bulunmamaktadır. 2023 yılında da memur olma yaş sınırı değişmemiştir. 35 ve 40 yaş sınırı, KPSS A Grubu ve KPSS B Grubu için geçerli olmaya devam etmektedir.
General Kaç Yaşında Olunur? Harp Okulu'ndan mezun olan 21 yaşındaki yeni mezun bir Teğmen, olumlu sicille ve liyakat içerisinde bekleme sürelerini doldurarak, 38 yaşına geldiğinde, General olabilmektedir.
Uzman nöbet ekstre görev vs dışında memur gibi sabah 9 akşam 5 çalışır. iş bitiminde evine gidebilir. Sözleşmeli er askeriye dışına çıkamaz. evlenir ama evine gidemez yani.
Kamu sektöründe çalışan doktorların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla doktorlar için en düşük maaş 30.583 TL, en yüksek maaş ise 80.532 TL olarak belirlenmiştir.
En fazla işsizlik yaşanan eğitim alanları
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Bir doktor olarak tıp fakültelerinden mezun olan herkes elbette en az 120-130 IQ'ya sahiptir. Bu yüzden elbette biraz zekaya sahip olmak gerekiyor ama bir dahi olmaya gerek yok.
Yeni tıp fakültesini bitirenler için süreç nasıl işleyecek? Tıp fakültesini bitiren tabiplerin diplomaları ilgili fakülte dekanlıkları tarafından 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı'na gönderilir. Sağlık Bakanlığı diplomaların kendisine gelmesinden sonra iki ay içinde tabibin atamasını yapmak zorundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri