Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.
Teğmen ve Üsteğmen bekleme süreleri 3 yıl olup, 6 yıl da yüzbaşı rütbesine yükselir. Yüzbaşı 6 yıl bekleme süresi sonunda, Binbaşı rütbesine terfi eder. Binbaşı, Albay rütbesine yükselmesi için 5 yıllık süreyi doldurmalıdır. Kurmaylık imtihanını kazanmaları durumunda, Tuğgeneral rütbesine terfi ettirilir.
Yarbay rütbesiyle görevini yapan asker, albay rütbesine erişmek için 3 yıl bu rütbede görev yapmak durumundadır. Görev süresinin 3 yıl gibi kısa olmasının nedeni, albay rütbesine hazırlıktır. Yarbay rütbesi orduda iki yıldız ve bir çelenk ile temsil edilir. Yarbay rütbesinin NATO kodu OF-4'tür.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde Görev süreleri 3 yıl olan Yarbay, Jandarma ve Kara Kuvvetleri'nde komutan yardımcısı, Deniz Kuvvetleri'nde gemi komutanlığı, Hava Kuvvetleri'nde ise filo komutanlığı vazifelerinde yer alır.
Kişilerin 21 yaşında askeri okuldan mezun olması durumunda 25 sene görevlerini tamamlaması gerekir. Buna göre bu kişiler en erken 46 yaşında Albay olarak görev alabilir. Askeriyede bulunan rütbelerdeki görev sürelerinin izin tamamlanmasının ardından albaylık rütbesine çıkabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
"Albaylar TSK personelinin yüzde 16'sı"
Bakan Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetlerinde 6 bin 102 albayın görev yaptığını belirterek, "Bu rakam toplam personel sayısının yüzde 16'sına tekabül etmektedir.
Mareşal, Türk Kara Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinde en yüksek olan askerî rütbe. Türk Deniz Kuvvetlerindeki karşılığı büyükamiraldir. Bu rütbe en yüksek askerî rütbe olmakla beraber diğer rütbelerden önemli bir farkı kıdem ve bekleme ile kazanılamamasıdır.
Yarbay: Tabur komutanlığı yapmaktadır. Albay: 6 yıl görev süresi bulunmaktadır ve alay komutanlığı yapar. Tuğgeneral: En düşük general rütbesi olup tugay komutanlığı yapmaktadır. Tümgeneral: 4 yıl görev yapar ve tümen komutanlığı yapmaktadır.
YAŞ kararları kapsamında bu sene ilk defa Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir kadın albay bir üst rütbeye terfi ettirildi, Deniz Kuvvetlerinde Kurmay Albay Gökçen Fırat tuğamiralliğe yükseltilerek, Türk Silahlı Kuvvetlerinde bir ilke imza atıldı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde en düşük subay rütbesi asteğmen en yüksek rütbe ise Mareşaldir. Deniz Kuvvetlerinde, Kara Kuvvetlerinden farklı olarak albaydan sonraki rütbelerinde general kelimesinin yerine amiral geçer. Not: Deniz Kuvvetlerinde en yüksek rütbe Mareşal değil Büyük Amiraldir.
Yasaklı rütbe, ciddi bir disiplin ihlali ya da suç işlediği tespit edilen personellere verilir. Bu ihlaller kurallara uymamayı, itaatsizlik, hırsızlık, suistimal, kötü niyetli davranışlar, askeri disiplin ihlalleri, görevi kötüye kullanma, profesyonel etik dışı davranışlar veya diğer ciddi suçları içerebilir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde normal şartlarda görev süreleri 5 yıldır. Üstün kıdem ve erken terfi ile görev süreleri 2 yıla kadar inebilir. İlk 3 yıl "Binbaşı" iken son 2 yıl "Kıdemli Binbaşı" olarak anılırlar. Orduda tabur biriminin komutanı olarak adlandırılır ve üstsubay sınıfına dahil olunan en düşük rütbedir.
Albay maaşı kaç lira diye soran okurlarımıza şu şekilde yanıt verebiliriz; Albay rütbesine sahip bir asker ortalama 35.000 TL maaş almaktadır. Tecrübe kazanmış bir albay ise ortalama 50.000 TL maaş almaktadır. Kurmay albay maaşı ise albaylarla aynı seviyelerdedir.
Yüzbaşı – terfi için 6 yıl (3 yıl yüzbaşı, 3 yıl kıdemli yüzbaşı) Binbaşı – terfi için 5 yıl. Yarbay – terfi için 3 yıl. Albay – terfi için 6 yıl.
Deniz Kuvvetleri Rütbeleri
Kara kuvvetlerinde en yüksek rütbe Genel Kurmay Başkanı iken deniz kuvvetlerinde en yüksek rütbe Büyük Amiral'dir.
Ancak albay olmak için sırasıyla asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı, binbaşı ve yarbay olmak gerekir. Bu rütbelerden subay (asteğmen, teğmen, üsteğmen, yüzbaşı) pozisyonunda toplam 16 yıl; binbaşı pozisyonunda 6 yıl ve yarbay pozisyonunda ise 4 yıl görev yapmak gerekir.
Mareşal Fevzi Çakmak 12 Ocak 1876'da dünyaya gelmiştir. Öğrenimi askerlik eğitimi üzerine alan Fevzi Çakmak 1896 yılında teğmen rütbesi ile Harp Okulundan mezun oldu.
Albay, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde kıta görevi alay komutanlığı olan, yarbay ve tuğgeneral arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-5'tir. Rütbe bekleme süreleri 5 yıldır. 2 yılını tamamlayan ve liyakatleri üst makamlarca onaylanan albaylara kıdemli albay denir.
Paşa, Osmanlı Devleti zamanında yüksek sivil memurlara ve albaydan üstün rütbede bulunan askerlere verilen unvan.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 695, Deniz Kuvvetleri'nde 257, Hava Kuvvetleri'nde 317, Jandarma Genel Komutanlığı'nda ise 74 kadın subay görev yapıyor. TSK'da kadın amiral ve general bulunmuyor. Tuğgeneral ve tuğamirallikten bir önceki rütbe olan albay rütbesinde ise toplam 90 kadın subay bulunuyor.
General, kara ve hava kuvvetlerinde albaydan sonra gelen ve mareşale kadar olan yüksek rütbeli subaylara verilen unvan. Deniz Kuvvetleri'ndeki dengi "amiral"dir. Hitap ederken yalnızca korgeneral ve orgenerale "General" denilmekle birlikte, tuğgeneral ve tümgeneral rütbeli subaylar, doğrudan bu rütbeleriyle anılırlar.
31 Aralık 2021 tarihi itibariyle askeri personelin 174 bin 916'sını yükümlüler oluştururken, 216 bin 44'ü subay, astsubay, erbaş ve erlerden oluşan profesyonel askeri personel statüsündeki personelden oluştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri