Uzman Diyetisyen Kaç Yıl Okur? Diyetisyen olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Uzman diyetisyen olmak için ise 2 yıl yüksek lisans eğitimi alınmalıdır.
Uzman diyetisyen olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Beslenme ve Diyetetik Bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
Uzman diyetisyenler, üniversitelerin sağlık yüksekokullarından veya sağlık bilimleri fakültelerinden lisans eğitimlerini tamamlayarak bu unvanı kazanırlar. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan kişilere 'uzman diyetisyen' denilmektedir. Uzman diyetisyenler, hekimlerle birlikte koordineli ve eşgüdüm içinde çalışırlar.
Diyetisyen, Türkiye içinde faaliyet gösteren herhangi bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakülte veya Yüksekokulu- Beslenme ve Diyetetik Bölümünden, hazırlık sınıfı hariç en az 4 yıllık lisans diploması ile “Diyetisyen” Unvanı alarak mezun olmuş sağlık meslek mensubudur.
Beslenme ve Diyetetik, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrencilere “Diyetisyen” ya da “Beslenme Uzmanı” unvanı verilir.
İlgili 44 soru bulundu
İyi bir diyetisyen olmak için üniversitede Beslenme ve Diyetetik Bölümü okunmalıdır. Uzman diyetisyen olmak için ise beslenme alanında yüksek lisans eğitimi almak gerekmektedir.
Lisans eğitimi ardından lisanüstü eğitimini tamamlayan diyetisyenler, uzman diyetisyen ünvanına sahip olmaktadırlar.
Tezli yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan beslenme ve diyetetik lisansına sahip öğrenciler Uzman Diyetisyen; diğer öğrenciler Beslenme ve Diyetetik alanında Uzman unvanı kazanır. Ayrıca, lisansüstü eğitimini tamamlayan öğrenciler akademik kariyer yapma imkanına sahip olmaktadırlar.
Ayrıca mezunlar lisansüstü eğitim alarak klinik diyetisyenlik, toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenlik, toplum beslenmesi diyetisyenliği, çocuk beslenmesi, sporcu beslenmesi, gebelik ve laktasyon dönemlerinde beslenme, besin ve ürün geliştirme gibi alanlarda uzmanlaşabilir.
1219 sayılı kanuna göre; tabipler ve diş tabipleri dışındaki sağlık meslek mensupları hastalıklarla ilgili doğrudan teşhiste bulunarak tedavi planlayamaz ve reçete yazamaz.
Diyetisyenler, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek isteyen veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlayan insanlara, ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluştururlar. Hastanelerde, uzun süreli bakım tesislerinde, kliniklerde ve ilgili diğer kurumlarda görev alırlar.
Her meslekte olduğu gibi diyetisyenlik alanında da branşlaşmanın gün geçtikçe önemi artmaktadır. Bu doğrultuda alanında uzman diyetisyenlerin mesleki yeterliliklerini artırmaya yönelik tezsiz yüksek lisans ile uzmanlıklarını belgelemeleri sağlanmaktadır.
Diyetisyen, sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir.
Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programı (Türkçe Tezli) (M.S., 1 - 2 Yıl)
Bu doktora programı 8 yarıyıldan oluşmaktadır.
Yüksek lisans mezunlarından lisans eğitimi diyetisyen olanlar, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler.
Bir Gıda Mühendisi, diyetisyen olamaz; aynı şekilde tam tersi de mümkün değildir. Kısacası, Gıda Mühendisliği gıdaların üretim süreçleri ile ilgilenirken, diyetisyenler tüketilen bu gıdaların insan sağlığına etkileri ile ilgilenir.
Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği'nin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası gereğince; Tezli Yüksek Lisans programında kayıtlı öğrencilerin normal öğrenim süreleri dört yarıyıldır, program en çok altı yarıyılda tamamlanır. Bu süreler sonunda tezlerini bitiremeyen öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.
Diyetisyen olmak için üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerinde eğitim almak gerekir. Bu fakültelerdeki beslenme ve diyetetik bölümünde lisans eğitimini tamamlayanlar "diyetisyen" unvanı alarak çalışmaya başlayabilir.
Diyetisyenlik mesleğinin ilk kez 1870'li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nde gündeme getirildiğini ve Amerikan Tıp Derneği'nin 1877 yılında kendisine bağlı bir Diyetetik Komitesi oluşturarak başına Sarah Tyson Rorer'i getirdiğini ifade eden Dr.
Evet, bu kesinlikle mümkün. ABD'de bir diyetisyen, saatlik ortalama olarak 40 ila 110 dolar arası bir ücretle çalışabilir. Bir diyetisyenin bir iş aldığında, bu işi tamamlaması için belirli bir süresi olur.
KPSS'de 90 alan diyetisyen atanamayabiliyorken, başka mesleklerde 70-75 alanlar atanabiliyor. Yani akademik donanım olarak üst düzey bir grup. Eğitimi de güzeldir, yoğundur. İster klinikte, ister poliklinikte çalışın, isterseniz kendi özel beslenme danışma merkezinizi açın, böyle bir imkanınız da var.
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni, üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinden mezun olduktan sonra fonksiyonel tıp ve fonksiyonel beslenme konularında eğitim almış kişidir. Genellikle kronik durum veya hastalıklarla ilgilenir. Sporda beslenme alanında da ilerleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri