Peki ortaklığınızın bu iki türden hangisi olduğunu nasıl anlayacaksınız? Kolay, elinizdeki tapu senedine bakın, ortakların isimleri karşısında payları belirlenmiş ise bu ortaklık müşterek mülkiyet (paylı mülkiyet)tir, öyleyse hissenizi satabilirsiniz.
Paylar özellikle belirtilmediği sürece eşit sayılmaktadır. Eğer söz konusu mülkün tapu senedindeki isimlerin karşısında herhangi bir hisse ya da oran yazmıyorsa buna elbirliği mülkiyeti tapusu denmektedir. Paylı mülkiyette ortaklardan her biri kendi payının hak ve yükümlülüklerine sahiptir.
Paylı ya da müşterek mülkiyet; Türk Medeni Kanunu'na göre bir şeyin üzerinde birden fazla kişinin hisse sahibi olmasına verilen isimdir. Paylı mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı olur ve mal üzerindeki bu hak birden fazla kişiye aittir. Paylı mülkiyette maldan yararlanma ve tasarruf etme üzerinden bir ortaklık kurulur.
Tapuda elbirliği mülkiyeti özellikleri incelendiği zaman, her bir ortağın payı olmadığı görülür. Bu bakımdan çok daha farklı bir sistem vardır Her ortağın hakkı malın tümü için geçerlidir. Miras yoluyla kazanılan hak istenildiği vakit paylaştırılabilir. Bu tip gayrimenkul tapusunda hisse veya oran yazılı olmamaktadır.
Paylı mülkiyet, diğer bir deyişle müşterek mülkiyet; birden çok kimsenin, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik olmasıdır. Başka türlü belirlenmedikçe paylı mülkiyette paylar eşit sayılır.
İlgili 36 soru bulundu
Paylı mülkiyette paydaşlar malın tümüne birlikte sahiptirler. Mal paydaşların payları oranında maddi olarak ve, yer ve konumu belirli şekilde bölünmemiştir. Paylar soyut ve her bir paydaşın malın bütününü üzerindeki payıdır.
Arsa paylı mülkiyet haline geldikten sonra satış işlemini paylı mülkiyet satış usulüne uygun olarak gerçekleştirmek mümkün.
Mirasçılar, tereke malları üzerinde, mirasın taksimine kadar elbirliği halinde mülkiyet hakkına sahip olurlar. Yani murisin ölümü üzerine, Türk Medeni Kanunu gereği aralarında elbirliği halinde mülkiyet kurallarının uygulanacağı, miras ortaklığı meydana gelir.
Elbirliği mülkiyetinde Kanunda veya sözleşmede aksine bir hüküm bulunmadıkça, gerek yönetim, gerek tasarruf işlemleri için ortakların oybirliğiyle karar vermeleri gerekiyor. Ancak paylı mülkiyette paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip olur.
Hangi ortağın ne kadarlık bir paya sahip olduğu belli değildir. Herkes, gayrimenkul üzerinde eşit haklara sahiptir. Bundan dolayı hisse devri yapılamaz. Elbirliği mülkiyeti, paylı mülkiyetten tam olarak farklı bir durumdur.
Ancak burada hisseli tapu, paylı mülkiyet değil elbirliği mülkiyetidir. Dolayısıyla miras kalan gayrimenkul üzerinde belirli paylar ile sahip olma durumu yoktur ve taksim yapılmadan bu taşınmaz üzerinde tasarrufta bulunulamaz. Taksim işlemi de bir çeşit ortaklığın giderilmesidir.
Paylı mülkiyette, hissedarlardan biri hissesini satmak ister de hissesini ortaklar dışında birine satarsa, ortakların bir önalım (öncelikli alım) hakkı vardır.
Paylı mülkiyet, bir veya birkaç paydaş için sona erebileceği gibi bütün paydaşlar için de sona erebilir. Payın devri, cebri icra yoluyla satılması, terki ve paydaşın paydaşlıktan çıkarılması hallerinde paylı mülkiyet tek veya birden fazla paydaş için sona ermektedir.
İşbu maddeye göre ellbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüşebilmesi için mirasçılardan birinin terekeye dahil malların tamamı veya bir kısmı üzerinde elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüşmesi talebinde bulunması gerekmektedir.
Tapu müdürlüğünce belirlenen süre içerisinde, elbirliğine tabi olan taşınmaz malın/malların diğer ortaklarınca herhangi bir itiraz ileri sürülmez ve söz konusu taşınmaz mala/mallara yönelik davası açılmamış ise elbirliği mülkiyeti tapu müdürlüğünce paylı mülkiyete dönüştürülerek tapuya tescil edilir.
Elbirliği ile mülkiyet, birden çok kişinin payları belirlenmeden bir mal / mülk üzerinde aynı haklarla malik olması halidir. Burada bahsi geçen mal / mülk bir gayrimenkulse elbirliği şeklindeki ortaklık tapu senedi üzerindedir.
Elbirliği halindeki mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesi için öncelikli olarak miras sahibi olan bütün hissedarların imza atması gerekir. Bu işlemin doğal sürecidir yani tüm hissedarlar gelip imza atarlarsa elbirliğiyle halindeki mülkiyet paylı mülkiyete otomatikman dönüşmüş olur.
Payın Devri Yoluyla: Payını devreden paydaş bakımından paylı mülkiyet sona erer. Bu devir, paydaşın kendi rızasıyla, mahkeme kararıyla veya cebri icra yoluyla gerçekleşebilir. Devir işleminin sonuç doğurabilmesi için geçerli olması gerekir.
Paylı mülkiyet fiili olarak bölünmemiş tek bir mal üzerinde kurulur ve paylı mülkiyete konu olan mal bir bütün halinde tek bir mülkiyete tabi olur. Paylı mülkiyette her paydaş mülkiyet hakkını payı oranında kullanacak olup, her paydaş soyut bir pay üzerinde diğerlerinden bağımsız olarak tasarruf yetkisine sahiptir.
“Hukukî bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmiş olması sebebiyle paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebilir. Paylaşmayı isteme hakkı, hukukî bir işlemle en çok on yıllık süre ile sınırlandırılabilir.
Elbirliği mülkiyetinin devamını haklı kılacak bir itiraz ileri sürülmediği veya mirasçılardan biri belirlenen süre içinde paylaşma davası açmadığı takdirde, istem konusu mal üzerindeki elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete dönüştürülmesine karar verilir.
Başka hiçbir mirasçı yoksa tüm miras eşe kalır. Mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası Devlete geçer.
Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu türüne hisseli tapu denir. Gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık bir şekilde hisseli tapuda yazar ve gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtilir. Hangi ortağın hangi bölüme sahip olduğu ise belirtilmez.
Görüldüğü üzere, paylı mülkiyette paydaşlardan her biri, diğer paydaş ya da paydaşlara karşı eşyanın elinden alınmasında istihkak davası, hakkının ihlali halinde el atmanın önlenmesi davası açabilir.
Paylı mülkiyette paydaşlardan her biri, kendi payları üzerinde tasarrufta bulunmak yetkisine sahip olduklarından, diğer paydaşların onayını almaya gerek olmaksızın paylarını devredebilir , rehnedilebilir veya her birinin payı alacaklılar tarafından haczettirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri