Kurum içerisindeki tıbbi atıklar ayrıştırıldıktan sonra görevli personeller tarafından depolanıyor ve her gün imha edilmek üzere İSTAÇ tarafından alınıyor şeklinde konuştu. Hastanelerden toplanan tıbbi atıklar İBB'ye ait sterilizasyon tesisine getiriliyor.
Günlük 1 kilograma kadar tıbbi atık üreten sağlık kuruluşları, tıbbi atıklarını tıbbi atık alındı belgesi/makbuzu kullanarak taşıma aracına ya da en yakın veya en uygun tıbbi atık geçici deposuna/konteynerine teslim etmek zorundadır.
Tıbbi atıklar sadece resmi olarak yetkisi olan tesislerde bertaraf edilebilir. Kurumlar, kendi atıklarını bertaraf edemez. Usülüne uygun olarak saklanan atıklar, lisanslı araç ve kişiler tarafından toplanarak bertaraf tesisine getirilir.
Gaita, idrar, balgam kapları ve bunlarla bulaşmış eşyalar. Bulaşıcı hastalığı olan hastaların odalarından çıkan atıklar, hasta ile temas etmiş yemek atıkları Kontamine araç ve gereçler (tüm kesiciler, enjektör, bisturi, sonda, sargı, bandaj ampuller vb) Kan ve kan ürünleri.
Madde 25- Tıbbi atıkların geçici atık depoları ve konteynerler ile EK-1 c'de belirtilen diğer ünitelerden alınarak bertaraf tesisine taşınmasından büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri, diğer yerlerde ise belediyeler ile yetkilerini devrettiği kişi ve kuruluşlar sorumludur.
İlgili 28 soru bulundu
Patolojik Atık Toplama, Taşıma ve Yakma Ücreti
Mahalli Çevre Kurulu Kararı gereğince tüm sağlık kuruluşlarına 2023 yılı için patolojik atıklar, toplama, taşıma ve yakma işlemi için uygulanan ücret 34,78 TL /kg+KDV'dir.
Sisteme ilk defa kayıt olacak sağlık kuruluşları öncelikle İBB Portala (https://portal.ibb.istanbul/login/corporate ) üye olmak kaydıyla online tıbbi atık sistemimizden (https://tibbiatik.ibb.gov.tr/) başvurularını yapabileceklerdir.
Tedavi sırasında yarım kalan ampulerin ağızları bantla kapatılarak tehlikeli atık kutusuna atılır.Yarım kalan flakonlarda tehlikeli atık kutusuna atılır.Tamamen boşalmış flakonlar geri dönüşüm kutusuna, ampuller ise delici kesici atık kutusuna atılır.
İlaç atıkları, üzerinde 'Atık İlaç' ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine getirilmeli veya getirilmesi sağlanmalıdır.
Kullanma süresi dolmuş veya artık kullanılmayan, ambalajı bozulmuş, dökülmüş ve kontamine olmuş ilaçlar, aşılar, serumlar ve diğer farmasötik ürünler ve bunların artıklarını ihtiva eden kullanılmış eldivenler, hortumlar, şişeler ve kutulardır.
Tıbbı atık uygulaması ve tanımı Sağlık Kuruluşlarında oluşan atıklar, birbirinden kolayca ayırt edilebilen üç ayrı renkteki torbalarda toplanır. Evsel atıklar “SİYAH”, Ambalaj, ilaç ve serum şişesi gibi cam atıklar ise “MAVİ” torbada toplanır.
Kullanılmış kalemi boşaldıktan sonra bir çöp kutusuna atın veya yerel atık talimatlarına uyun (kutu içeriğinde daha fazla bilgi bulabilirsiniz). Kaleminiz arızalıysa lütfen onarmaya veya sökmeye çalışmayın. Çöp kutusuna atın veya yerel atık talimatlarına uyun ve yeni bir kalem açın.
Bu standartlar beş ana grupta değerlendirilmektedir. Bu sınıflandırmaya göre hastane atıkları; genel atıklar, kesiciler, kimyasal ilaçlar ve ilaç atıkları, enfeksiyona yol açan atıklar ve tehlikeli atıklar olarak sıralanmaktadır.
Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin 12 nci maddesine göre kağıt, karton, plastik ve metal ambalaj atıkları, kontamine olmamaları şartıyla diğer atıklardan ayrı olarak mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar.
Dekontaminasyon işlemi tamamlanan tıbbi atıklar, “DİKKAT TIBBİ ATIK'' ibaresi taşıyan KIRMIZI renkli plastik torbalara konularak yardımcı personele kayıt altında teslim edilir. Yardımcı personel, bu atıkları tıbbi atık konteynerine bırakır. Bertarafı belediyeler tarafından gerçekleştirilmektedir.
(8) Tıbbi atıklar, UATF doldurularak lisanslı taşıma aracına teslim edilir. Günlük 1 kilograma kadar tıbbi atık üreten sağlık kuruluşları, tıbbi atıklarını tıbbi atık alındı belgesi/makbuzu kullanarak taşıma aracına ya da en yakın veya en uygun tıbbi atık geçici deposuna/konteynerine teslim etmek zorundadır.
İlaçlar kimyasal maddelerden yapıldığı için rastgele atıldığında suları kirletiyor, hayvanları zehirliyor, doğaya büyük zarar veriyor. Böyle ilaçların en yakın sağlık kuruluşlarına teslim edilip diğer tıbbi atıklarla birlikte uygun şekilde imha edilmesi gerekiyor" dedi.
Ama akılda kalması nedeniyle iğneler, doktor ve hemşire eldivenleri, ameliyat giysileri, bistüriler, lam ve lamel gibi laboratuvar ortamına ait katı atıklar, karantina atıkları gibi kullanılmış tıbbi malzemelerin her birisine tıbbi atık çeşitleri denilir.
İlaç atıkları, üzerinde “Atık İlaç” ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine götürülmeli veya götürülmesi sağlanmalıdır.
Metal, plastik, karton ve kâğıt ambalaj atıkları –eğer kontamine olmamışlar ise- öteki atıklardan ayrı tutulur. Bunlar mavi renkte plastik torbalara konulur. İlaç ve serum şişesi gibi cam ambalaj atıklarına gelince: Bunlar da kontamine olmamaları şartı ile cam ambalaj kumbaralarına bırakılır.
Serum şişeleri gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları şartıyla cam ambalaj kumbaralarında toplanmaları gerekmektedir.
Serum ve ilaç şişeleri gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları şartıyla cam ambalaj kumbaralarında, kumbara olmaması halinde ise diğer ambalaj atıkları ile birlikte mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar.
Tıbbi atık torbaları ağızları sıkıca bağlanarak sıkıştırılmadan kapaklı konteyner/kap/kova ile taşınır. Atık torbaları ve patolojik atık biriktirme kapları asla elde taşınamaz. Toplama ve taşıma işlemi sırasında vücut ile temastan kaçınılır. Taşıma işlemi sırasında atık bacaları ve yürüyen şeritler kullanılamaz.
Cevap: Evet, ödemenizi https://tibbiatik.ibb.gov.tr adresinden kredi kartı ile yapabilirsiniz. Soru: Tıbbi atık aidat ücreti son ödeme tarihi ne zaman? Cevap: Son ödeme tarihi İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı'nda 31 Mart olarak belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri