Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Tesisatta oluşan bu aşırı gerilimler kaçak akım koruma şalterlerinin kaçak akım olarak algılayabileceği akım darbelerine neden olabilir. Bu nedenle aşırı gerilim darbeleri oluşması sırasında kaçak akım koruma şalterleri devreyi açabilirler.
Kaçak Akım Rölesi Sorunları
Kaçak akım rölesinin çalışıp çalışmadığını anlamanın kolay bir yolu vardır. Kaçak akım rölesi test butonuna basıldığında kaçak akım rölesi işlevini görmüyor ve elektrik akışı devam ediyor ise bu durumda kaçak akım rölesi sorunları ortaya çıkar.
Devre üzerinde olası bir kaçak akım olması durumunda ise toroidal akım trafosunun üzerinde akım dengesizliği sonucu fark akımı (kaçak akım) oluşur. Bu fark akımı, kaçak akım rölesi tarafından algılanarak devre üzerindeki enerji çok kısada bir sürede kesilir, böylelikle kaçak akım oluşmasını önlenir.
Tek bir sigorta iptal edilmek isteniyorsa sadece o sigortayı kaçak akım rölesinden ayırın. (Örneğin buzdolabı gibi). Sorun düzelince tekrar kaçak akım rölesine bağlantısını yaptırın. Kaçak akım rölesi iptal etme işlemi için giriş uçlarını direk çıkışından bağlanırsa kaçak akım iptal olur.
İlgili 21 soru bulundu
Bu gibi nedenlerle kaçak akım rölesi attığı zaman sigorta kutusu içindeki bütün sigortaların kapatılması gerekmektedir. Sonrasında panodaki ana sigorta açılıp ardından kaçak akım rölesinin açılması gerekmektedir. Sigorta kutusunda yer alan tüm linyelerin sırası ile açılması gerekmektedir.
Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Yapılması gerekenler; 1- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki açma-kapama şalterinin açık konumda olup-olmadığı kontrol edilir. Kapalı ise açık konuma getirilir. 2- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki test tuşuna basılır ve yanındaki açma-kapama şalterinin otomatik olarak kapalı konuma gelip-gelmediği gözlemlenir.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
Oldukça dikkat edilmesi ve hassasiyet gösterilmesi gereken kaçak akım koruma röleleri, 10 mA ile 500 mA aralıklarda tasarlanır. İnsan hayatını korumak için yer alan standart 30 mA hassasiyetindeki rölelerin yanı sıra yangınlara karşı koruma sağlayan 300 mA hassasiyetindeki koruma röleleri kullanılır.
Bunun sebebi, ilgili elektrikli cihazın takılı olduğu prizin içerisinden geçen kablonun ilettiği akımın, şartelin iletilemesi için izin verdiği akımdan fazla olmasıdır. Şartelden geçen akım müsaade edilen akımdan fazla olduğunda şartel atar (devreyi açar) ve elektrik iletimini durdurur.
Kaçak akım (K.A.) rölesi devamlı olarak fazdaki akımı nötrdeki akımla kıyaslar. İkisi arasındaki fark (kaçak akım) toprağa akar, sağlıklı bir devrede izolasyondan ve kayıplardan dolayı her zaman azda olsa bir miktar kaçak akım mevcuttur.
Kaçak akım rölesi, insan hayatını sonlandıracak kritik akım değeri olan 30mA seviyesinde bir kaçak oluşumu durumunda devreyi kesmekle görevlidir. Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır. Zamanla Kaçak akım rölelerinin açma akım değerleri veya açma süreleri farklılık gösterebilmektedir.
Kaçak akımı, elektrik enerjisi ile çalışan cihazların iletkenlerinin ya da enerji altında olan parçalarının yalıtkan özelliklerinin bozulmasının sonucunda cihaz gövdesinde meydana genel istenilmeyen akıma denir. Burada önemli olan bir nokta cihaz gövdesi kısmına dokunan bir kişinin bu akıma kapılabilme olasılığıdır.
Alo 186 Kaçak Elektrik İhbarı
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir. Kaçak elektrik tüketim miktarı EPDK Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği madde 44-45 kapsamında hesaplanarak faturalandırılmaktadır.
Elektrik kaçağı, elektrik devrelerinde meydana gelen istenmeyen enerji sızıntısıdır ve ciddi tehlikelere yol açabilir. Bu durum, elektrik çarpmalarına, yangınlara ve hatta ölümlere neden olabilir.
Sigortanın temel işlevi, devreden belli bir değerin üzerinde akım geçişi olduğunda elektrik tesisatını devredışı bırakarak güvenliği sağlamaktır. Voltaj seviyesi belli bir birimin üzerine çıktığında cihazlarımız yanarak kısa devre olur ve sigorta atması olarak bildiğimiz durum gerçekleşir.
Sigorta atmasını önlemek için öncelikle aşırı yükün önlenmesi gerekir. Bunun için evlerde ve iş yerlerinde kullanılan bazı fişe takılan cihazların başka devrelere taşınması faydalı olur.
Evimizde kullanılan bütün cihazlar elektrik projemizde kayıtlıdır. Örneğin bir çamaşır makinesi yaklaşık olarak 2500 watt güç harcarken ve C-16A tipi bir sigortaya ihtiyaç duyarken 5 tane lambanın beslendiği bir aydınlatma linyesi için B-10A bir sigorta yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri