Bunlar genellikle "faz" ve "nötr" hatlarıdır. Ters bağlantı, bu hatların yanlış şekilde bağlanmasını ifade eder. Bu durumda, kaçak akım rölesi elektrik akımındaki dengesizliği algılayamaz veya yanlış bir şekilde algılar. Bu, cihazın gerektiği gibi çalışmadığı ve güvenliği sağlayamadığı anlamına gelir.
Kaçak akım röleleri eğer gerekli kontroller yapılmadan ters şekilde bağlanırsa o zaman onun kısa devre yapması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Şalter ve diğer cihazlar bundan bir zarar görebilir.
Kaçak Akım Rölesi, faz ve nötr arasındaki farkın önceden belirlenmiş olan mertebeye geldiğinde devreyi kesmeyi sağlar. Başka bir ifade ile kaçak akım rölesi; faz ve nötr arasında dengesizlik yani fark oluştuğu zaman devreyi açma görevini gören anahtardır. Bir elektrik devresinde akım fazdan girip, nötrden çıkacaktır.
Rölenin üst kısmında bir nötr ve biri giriş; alt kısmında ise bir nötr ve birisi çıkış olan bağlantı noktalarından tesisata bağlanır.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
İlgili 15 soru bulundu
DOĞRU: Kaçak akım rölelerinin koruma yapması için nötr hattına ihtiyacı yoktur. Nötr yok ise kaçak akım rölesinin nötr girişini boş bırakmanız yeterlidir. Gerekliyse, butonla test için küçük bir kon- figürasyon yapılabilir.
Yalıtım arızası olmasa bile, topraklama iletkeninden geçen kaçak akımların bozulması ya da kaçak akım rölesinin devreye girmemesi, enerji altında olan topraklanmamış ekipmana ve toprağa dokunan bir kişi için kaza tehlikesi oluşturabilir ve insan hayatı tehlikeye girebilir.
Kaçak akım rölesi, elektrik çarpmaları ve yangın riskini azaltmak için tasarlanmış bir cihazdır. Ters bağlantı, bu tür riskleri artırabilir. Ayrıca cihaz arızası meydana gelebilir. Ters bağlantı, kaçak akım rölesine zarar verebilir ve cihazın arızalanmasına neden olabilir.
Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Örnek olarak topraklama hattının kullanılmadığı bir cihazda kaçak akım oluşması durumunda, bu kaçak akım cihaz gövdesi üzerinden devreyi toprağa temas etmeden tamamlayacak ve röle atmayacaktır. Cihaza bir insanın dokunmasıyla kaçak akım, insan üzerinden devreyi tamamlayarak toprağa akacak ve röle atacaktır.
Tek fazlı sistemlerde faz prensip olarak sigorta veya anahtara girmekte sonrasında ise alıcıya ulaşmaktadır bunun için tek fazlı sistemlerde nötr kopması ve olmaması problem olmaz. Bu durumda nötr kopması alıcının çalışmamasına neden olur.
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir. Standart: Kaçak akım rölesinin üretildiği standardı göste- rir.
2 - Hassasiyet: Kaçak akım koruma röleleri 10mA - 500mA arası hassasiyete sahip modelleri vardır. Ancak mevzuat gereği iş sağlığı ve güvenliği açısından insan hayatını korumada (tali panolarda) 30mA hassasiyetinde, yangına karşı korumada (ana panolarda) ise 300mA hassasiyetinde kaçak akım koruma rölesi kullanılmalıdır.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Sıra ile açarken kaçak akım rölesi attırmayan sigortayı bırakıp diğerine geçin. Kaçak akım rölesini attıran sigortayı bulana kadar bu durumu tekrarlayın. Kaçak akım rölesini attıran sigortayı bulun ve o sigortayı kapalı tutmak şartı ile diğerlerini açın ve röleyi attıran linyenin nereyi beslediğini tespit edin.
Bunun için ilk olarak, elektrik sigortasının olduğu yere ulaşılmalı ve hangi şalterlerin attığının belirlemesi yapılmalıdır. Daha sonra, atan şalterin yukarı kaldırılması ve elektriğin yeniden kullanılmaya devam etmesi gerekir.
Dünya standartlarına göre kaçak akım röleleri 30 mA ve 300 mA olarak üretilir. Yani eğer kaçak akım rölesi 30 mA ise faz ve nötr arasındaki akım farkı 30 mA değerini aştığında röle atacaktır. Böylece devredeki enerjisini kesecektir. Bu standartların uygulanmasının tek sebebi insan sağlığını korumaktır.
Kaçak Akım Röleleri, Faz'dan geçen ve Nötr'den dönen akımları karşılaştırarak Röle'nin sınır değeri (30 mA – 300 Ma ) üzerinde bir fark olması halinde devreyi çok hızlı ( 0 – 400 ms )açmak üzere tasarlanmış mekanik koruma elemanlarıdır.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Nötr hattında kesici tertibat yoktur, faz hattındaki akımın şiddetine göre devreyi açar. Bu sigorta monofaze sistemlerde bir arıza durumunda nötr hattının kesilmesi gereken yerlerde kullanılır.
Hayati olarak önem arz eden kaçak akım rölelerinin belirli bir açma kapama ömürleri bulunmaktadır. Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır.
Yapılması gerekenler; 1- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki açma-kapama şalterinin açık konumda olup-olmadığı kontrol edilir. Kapalı ise açık konuma getirilir. 2- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki test tuşuna basılır ve yanındaki açma-kapama şalterinin otomatik olarak kapalı konuma gelip-gelmediği gözlemlenir.
Tek bir sigorta iptal edilmek isteniyorsa sadece o sigortayı kaçak akım rölesinden ayırın. (Örneğin buzdolabı gibi). Sorun düzelince tekrar kaçak akım rölesine bağlantısını yaptırın. Kaçak akım rölesi iptal etme işlemi için giriş uçlarını direk çıkışından bağlanırsa kaçak akım iptal olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri