Kaçak akım koruma şalteri seçiminde belirleyici olan son kriter ise nominal akım değerinin belirlenmesidir. Kaçak akım koruma şalterlerinde standart nominal akım değeri; 25, 40, 63, 80, 100 ve 125 amperdir.
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir.
Kaçak Akım Röleleri, Faz'dan geçen ve Nötr'den dönen akımları karşılaştırarak Röle'nin sınır değeri (30 mA – 300 Ma ) üzerinde bir fark olması halinde devreyi çok hızlı ( 0 – 400 ms )açmak üzere tasarlanmış mekanik koruma elemanlarıdır.
Örneğin 40 amper 300 mA kaçak akım rölesi, yangınlara karşı önlem amacıyla ana dağıtım panosunda kullanılır. Üzerinde 30mA yazan bir kaçak akım koruma rölesi ise elektrik çarpmalarına karşın en sonda kullanılır.
Kaçak akım değeri, 300 mA mertebesine ulaştığı zaman elektrik arkının oluşturacağı ısıdan kaynaklı yangın tehlikesi oluşmaya başlar. Bu olumsuz durumları önlemek için kaçak akım rölesinin kullanılması tercih edilen bir yöntemdir.
İlgili 35 soru bulundu
30mA : İnsan hayatı ve elektrik çarpılmalarına karşı korumada 30mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır. 300mA : Olası izolasyon hatalarından oluşacak yangın riskleri için 300mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır.
Kaçak Akım Röleleri, Faz'dan geçen ve Nötr'den dönen akımları karşılaştırarak Röle'nin sınır değeri (30 mA – 300 mA) üzerinde bir fark olması halinde devreyi çok hızlı ( 0 – 400 ms )açmak üzere tasarlanmış mekanik koruma elemanlarıdır.
Kaçak akım rölesi, insan hayatını sonlandıracak kritik akım değeri olan 30mA seviyesinde bir kaçak oluşumu durumunda devreyi kesmekle görevlidir. Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Kaçak akım koruma şalterlerinin hassasiyetleri yangın koruma ve hayat koruma olarak ikiye ayrılırlar. Yangın koruma hassasiyetindeki kaçak akım değeri 300 mA iken hayat koruma hassasiyetindeki kaçak akım değeri 30 mA' dir.
İlgili ürün standardına göre kaçak akım koruma rölelerinin, kaçak akım beyan değerlerinin % 50'si ile %100'ü arasında bir akım değerinde açması istenmektedir. Yani 30mA değerindeki bir hayat koruma rölesi 15-30 mA arasındaki bir kaçak akım değerinde, devreyi milisaniye mertebesinde kısa bir sürede açacaktır.
Kaçak akım röleleri elektrik sisteminde sigortalardan sonra bağlanmalıdır. Her ekipman veya sistem kendi içinde işletmeden dolayı bir miktar kaçak akıma sebep olur. Kaçak akım röleleri gruplandırılırken mevcut işletmeden kaynaklanan kaçaklar da göz önünde bulundurulmalıdır.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
AC Tip kaçak akım koruma şalterleri; Herhangi bir elektronik bileşen içermeyen, aktif ve/veya reaktif karakterli yüklerin bağlı bulunduğu elektrik şebekelerinde AC kaçak akımlara karşı koruma sağlar. Piyasada daha çok genel tip veya ev tipi olarak da adlandırılır.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Pilin kapasitesi 3200mAh'dir, bu da tam şarj edildiğinde 3.2 amper saatlik bir enerji depolaması anlamına gelir.
1000 anlamına gelen kilo öneki ile birleşerek 1000 volt-amper anlamında kullanılır.
1 Amper 1000 miliamperdir.
Kaçak akım rölesinin değeri, aygıtın üzerinden geçeceği akıma uygun olacak şekilde seçilmelidir. Aygıtın üzerinden geçecek olan akım değerinden düşük bir akım değerine sahip olmamalıdır. Kaçak akım rölesinin üzerinde belirtilen standart nominal akım değerleri; 25, 40, 63 ,80 ,100 ve 125 amper değerleridir.
Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır.
Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır. Zamanla Kaçak akım rölelerinin açma akım değerleri veya açma süreleri farklılık gösterebilmektedir.
En çok tercih edilen monofaze kaçak akım rölesi, kaçak akım rölesi 40 amper, trifaze kaçak akım rölesi, a tipi kaçak akım rölesi, f tipi kaçak akım rölesi modelleri mevcuttur.
Kaçak Akım Rölesi Kullanılmazsa Ne Olur? Elektriksel tesisat yapılanmalarının olduğu çeşitli ortamlarda eğer kaçak akım röleleri kullanılmazsa elektrik şoku yaşanması gibi durumlarla insanlar karşılaşabilirler. Bu akım, insanların hayatına mâl olacak kadar ciddi etkiler meydana getirebilir.
Bunun nedeni, kaçak akım rölesinin elektrik tesisatında hayati bir önem taşımasıdır. Akımda olası bir kaçak durumu gerçekleştiği zaman bu durumu hemen algılayan kaçak akım rölesi; devreyi açar ve sonrasında kişinin veya tesisatın herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmasını tamamen önler.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri