İşgal, son İtilaf birliklerinin 4 Ekim 1923'te şehri terk etmesinden sonra, Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu birliklerinin 6 Ekim 1923'te tören eşliğinde şehre girmesiyle sona erdi.
Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamlayarak şehri terk etti. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı.
30 Ekim 1918 tarihli Mondros Bırakışması ile İtilaf Devletleri'nin de-netim ve kontroluna girmiş bulunan Istanbul'un 16 Mart 1920 tarihinde resmen işgali Ulusal Bağımsızlık Savaşı'nın önemli bir dönemecini oluş-turmaktadır.
Arabic vapuruna binen son İngiliz subay ve askerleri 2 Ekim 1923 günü İstanbul'u terk etmişlerdi. İyi de neden 6 Ekimde kutlanıyor. Sebebi basit: 2 Ekim günü İstanbul Kumandanı olan hakiki bir Osmanlı karakterine sahip Selahaddin Adil Paşa'ya zaferden hisse vermemek için.
13 Kasım 1918'de başlayan ve tam 5 yıl süren İstanbul'un işgali 6 Ekim 1923'te son buldu. İngiliz işgal kuvvetlerine teslim olan Alman denizaltı personeli ve teslim edilen bir U-Bot.
İlgili 17 soru bulundu
İtilaf Devletleri'nin İstanbul'a gelişi
Önce İtilaf Devletleri'nin 61 harp gemisinden oluşan donanması 13 Kasım 1918 günü İstanbul önlerine demir attı. 11 harp gemisi ile bir Yunan zırhlısının da katılmasıyla, İstanbul önlerinde demirleyen gemi sayısı 73'e çıktı. İngiliz birlikleri Beyoğlu'nda.
Milli Mücadele Hareketi karşısında konumlarını güçlendirmeyi amaçlayan İtilaf Devletleri 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul'u resmen işgal altına aldılar. Resmi işgal sürecinde İstanbul'u tam manasıyla denetim altında tutan İstanbul İşgal Yönetimi'nin baskı ve müdahaleleri daha da arttı.
Mustafa Kemal Paşa, mayıs ayının 19'unda Samsun'a çıkıp Havza-Amasya-Erzurum'a ulaştığı anda bu hareketlerle paralel bir etkinlik içindeydi. İstanbul'da bu gelişmeler dolayısıyla 3 Ekim 1919'da Damat Ferit Paşa hükümeti istifa ederek yerine Ali Rıza Paşa hükümeti kuruldu.
İstanbul'un işgali Osmanlı Devleti'nin tarih sahnesinden çekilişinin başlangıcı olmuştur. Yeni Türk Devletinin de kuruluşunu hızlandırmıştır. Mustafa Kemal Paşanın tahminleri doğru çıkmış, artık bütün halk onun etrafında toplanmaya başlamıştır.
2 Ekim 1923'te İtilaf devletlerinin İstanbul'daki son birlikleri, bir törenle Türk bayrağını selamlayarak İstanbul'dan ayrıldı. 6 Ekim 1923'te Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu törenle İstanbul'a girip şehrin askeri yönetimini devraldı. O günden sonra 6 Ekimler “İstanbul'un Kurtuluş Bayramı” olarak kutlandı.
İngiltere bölgedeki işgallerine, 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra başladı. Zira 3 Kasım 1918 tarihinden başlayarak sırasıyla Musul, İskenderun, Kilis, Antep, Cerablus ve sonrasında da Maraş, İngilizler tarafından işgal edildi.
Güneş batmayan imparatorluk olarak bilinen Birleşik Krallık yani İngiltere geçmişten bugüne 7 kıtadaki neredeyse her toprağı işgal etti. ABD'den Türkiye'ye; Güney Afrika'da Rusya'ya geçmişten günümüze birçok ülkeyi işgal eden İngiltere'nin hiç işgal etmediği çok az sayıda ülke var.
İngilizler ilk olarak Sevr'den sonra işgal hareketlerine başlamıştır. Kendileri için en önemli yerler Boğazlar idi. İlk olarak boğazların kontrolünü ele geçirdiler. Daha sonra İngilizler sırası ile Çanakkale, Musul, Batu, Gaziantep, Konya, Maraş ve Samsun'u ele geçirdi.
29 Mayıs 1453'te kapıları açılan İstanbul, Sultan 2. Mehmed'in önderliğindeki Osmanlı birlikleri tarafından fethedildi. Hazreti Peygamber'in övgüsüne mazhar olarak "Fatih" unvanını alan Sultan 2.
Milli Mücadelenin başarıya ulaşmasıyla imzalanan Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra, itilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrıldı. 6 Ekim 1923'te Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordunun girdiği kent, adeta esaret hayatından kurtuldu.
Hükûmet ve kamuoyu, 13 Kasım 1918 tarihinde karaya çıkan İtilaf kuvvetlerinin istihkâmları işgal etmesini beklerken; çoğunlukla İngiliz, Fransız ve az sayıda İtalyan, Yunan ve Amerikalılardan oluşan Müttefik kuvvetler, farklı noktalara dağılarak İstanbul'u fiilen işgal altına aldılar.
Ahmet Hamdi Martonaltı ya da bilinen adıyla Telgrafçı Manastırlı Hamdi Bey, İstanbul'un İngiliz birlikleri tarafından işgal edildiği 16 Mart 1920 günü işgal haberini ve gelişmeleri Milli Mücadele'nin lideri Mustafa Kemal Paşa'ya ileterek tarih sahnesine çıkmış telgraf memuru.
Doğrulanmış Cevap. Cevap => Istambul işgalinde Atatürk 'ün söylediği söz " Geldikleri gibi giderler" sözü olmuştur .
İzmir'in Yunanlılar tarafından işgâli ile Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'daki görevine başlamak için İstanbul'dan ayrılması hemen hemen aynı tarihlere rastlar. İzmir'i Yunanlılar 15 Mayıs 1919'da işgâle başlamışlardır.
İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars'ı işgal ettiler. İstanbul'un işgali 13 Kasım 1918'den 6 Ekim 1923'e kadar 5 yıl sürdü.Fransızlar ise; Trakya'daki demiryolunun önemli istasyonlarını, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon istasyonunu işgal ettiler.
Yarın 6 Ekim, İstanbul'un kurtuluş günü; eskiden 6 Ekim'ler “kurtuluş bayramı” olarak kutlanırdı. İstanbul, fethinden tam 465 yıl sonra, 13 Kasım 1918'de fiilen, 16 Mart 1920'de de resmen işgal edildi. 5 yıl kadar işgal altında kan ağlayan İstanbul, 6 Ekim 1923'te kurtarılıp yeniden vatan yapıldı.
Her ne kadar işgaller Yunanistan tarafından gerçekleştirilmiş olsa da, işgalle- rin perde arkasındaki devlet İngiltere'dir. İngiltere'nin bu süreçte en etkin rolü oynamasında, Batı Anadolu'nun da içinde yer aldığı Osmanlı coğrafyasın- da önemli çıkarlarının olması belirleyici rol oynamıştır.
Dünya Savaşı sonrasındaki süreçte yurdumuz İngiltere, Fransa, İtalya, Yunanistan devletleri ve Ermeniler tarafından işgal edildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri