Psikodrama tiyatro tekniklerini ruh sağlığı hizmetleriyle birleştiren doğaçlama ve yaratıcılık üzerine kurulu bir psikoterapi metodudur. Psikodrama birey tarafından ortaya konulan problemleri ve meseleleri incelemek için kullanılan rehberlik dramatik eylemdir (bpa).
Psikodrama bir gurup psikoterapisi yöntemidir. Psikodramada rol değiştirme sırasında yaşanan yoğun etkileşimler bireyin yeni durumları, yeni deneyimleri yaşayıp tanımasına yardım eder. Bu sayede kişi gelecekteki yeni koşullarda uygun davranabilme olanağı kazanır.
Bu psikoterapi, kişisel gelişim ve eğitim kuramını insan psikolojisi bilimlerinin temel eğitimini alan bölümlerin mezunları öğrenebilmekte ve uygulayabilmektedirler. Bu alanların dışından gelen kişilerin ve yardımcı dallardan mezun olanların bu eğitimleri alması uygun değildir.
Çocuk Psikodraması, çocuğun dünyasının doğal bir parçası olan oyun ve eylem metotlarını kullanan bireysel ve grup psikoterapisi yöntemidir. Psikodrama yoluyla, çocukların yaratıcılıkları ve rol repertuarları zenginleşir ve boylelikle yasamlarinda bas etmekte gucluk cektikleri durumlari yonetme becerileri kazanirlar.
Psikodrama duygusal problem çözümünü içeren "protagonist merkezli " bir oyun biçimidir. Genellikle derin duygusal yaşantılara doğru gidiş söz konusudur. Çok kuvvetli bir teknik olan ''Rol Değiştirme'' yi kullanarak iç görü kazanmaya, algıları değiştirmeye ve daha yaratıcı, spontan bir gelecekle karşılaşmaya götürür. .
İlgili 43 soru bulundu
EĞİTİME KABUL KOŞULLARI; Psikodrama Hazırlık Grubuna Psikolojik Danışma ve Psikoloji alanlarında lisans diplomasına sahip olanlar, Psikiyatristler ve Psikiyatri Hemşireliğinde Doktorasını tamamlamış olanlar katılabilirler.
Çocuk Psikodraması, çocukların duygusal ve sosyal gelişimini destekleyen, onların hayal gücü ve yaratıcılıklarını kullanarak, iç dünyalarını keşfetmelerine ve duygularını ifade etmelerine yardımcı olan kapsamlı bir tedavi ortamıdır.
Temel eğitim aşaması en az iki, en çok dört yılda bitirilir.
Hazırlık aşamasını geçen Psikiyatri, Psikoloji, Psikolojik Danışman, Eğitimde Psikolojik Hizmetler, Doktoralı Psikiyatri Hemşireliği alanı mezunları temel aşamaya katılabilirler. Terapistlik aşamasını bitiren uzmanlar enstitünün ilan ettiği 1 yıllık programlara katılarak psikodrama eğitimcisi olabilirler.
Psikodrama faydaları kişilerin pek çok konuda ileriye gitmesine yardımcı olur. Öncelikle psikodrama bireylerin kişisel farkındalık kazanmasına yardımcı olur. Bu da kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesini sağlar. Psikodrama grup halinde yapılıyorsa, gruptaki üyelere sorunlarla başa çıkmalarında katkı sağlar.
Grupta, ortak amaçlar, uyum, ait olma duygusu vb. özellikler ile sürekli olan ve gelişen grup kohezyonu söz konusudur (Özbek ve Leutz, 2003; Dökmen, 1995 ). Bir psikodrama oturumunun üç temel aşaması vardır: Isınma, oyun aşaması ve grup görüşmesi.
Haftada bir olmak üzere toplam 12 oturum olarak düzenlenir. Psikodrama sahnesinde rüyalar, geçmişte yaşantılar, gelecekle ilgili hayaller, ilişkiler, günlük yaşantılar, korkular gibi aklınıza her ne gelirse çalışılabilir. Psikodramada işlenen konu ve sorunlar geçmiş, şimdi ve gelecekle ilgili olabilirler.
Sosyodramada asıl konu gruptur. Psikodrama bireye içgörü kazandırmayı, duyuşsal boşalım sağlamayı ve böylece daha olumlu davranışlar kazandırmayı amaçlayan bir yöntemdir. Sosyodrama ise bireye ilişkin derinlemesine psikolojik konulara girmeyeceğinden sosyal sorunlarının çözümüne ilişkin pratikler kazandırmaktır.
Sorunların açıklanması ve fark edilmesi, fiziksel ve duygusal iyiliğin arttırılması, öğrenmenin ve yeni beceriler geliştirmenin güçlenmesi psikodrama terapisinin hedefleri arasındadır. Psikodrama ile geçmişte, şimdiki zamanda ve gelecekte beklenen yaşam olayları Eylem Yöntemleri kullanılarak çalışılabilir.
Yaratıcı drama ve psikodramayı birbirinden ayıran özellik kişilerin yaşam deneyimlerini hangi amaçla kullandıklarında gizlidir. Belirttiğim gibi psikodrama kişilerin duygu durumlarını merkeze alırken, yaratıcı drama bundan özellikle kaçınır.
Psikodrama, tiyatroyu psikolojik tedavide kullanan bir tekniktir. Jacob Levy Moreno tarafından, 20. yüzyılın başlarında geliştirilmiştir. Öncelikle bireyin grup içinde iyileştirilmesini hedefleyen bir psikoterapi yöntemidir. Psikodrama spontanelik, yaratıcılık ve eylem dinamiklerini temel almaktadır.
Psikodramanın beş temel öğesi vardır: Sahne, protogonist, yönetici/terapist, yardımcı egolar ve grup.
Psikodrama, terapinin dramalarla yapıldığı bir psikoterapi kuramıdır. Psikodramayla, duygular ve düşünceler somutlaştırılır. Bu, kişinin sıkıntılarını daha net görebilmesini ve anlayabilmesini sağlar.
Peki, bütün bunlar nasıl olur? Öncelikle çalışılacak konu ile ilgili olarak çocuklar hazırlanır. Terapist birtakım konuları gruba sunabilir veya çocuklar önerilerde bulunur. Daha sonra seçilen konu, rol alma, rol değiştirme, ayna, eşleme gibi bir çok psikodrama tekniğinden yararlanılarak çocuklarla birlikte çalışılır.
Psikodrama yaşantı grupları, ısınma oyunları, güven çalışmaları gibi kişilerin sorunlarına ısınmasını sağlayan aktivitelerle başlayıp, ısınan kişilerin bireysel çalışmalarının yapıldığı yaşantısal gruplardır.
Psikodrama, Jacop Levi Moreno'nun 1920' lerde geliştirdiği bir yöntemidir. Psikodrama, Yunanca'daki “psyche (ruh)” ve “drama (eylem)” sözcüklerinden oluşur. Psikodrama, bireyin, üzüntü ve kaygıya kaynaklık eden problemini, bir grup karşısında, gerçek yaşamında olduğu biçimiyle, bir rol olarak oynayıp ortaya koymasıdır.
Psikodrama birey tarafından ortaya konulan problemleri ve meseleleri incelemek için kullanılan rehberlik dramatik eylemdir (bpa). Psikodrama duygusal problem çözümünü içeren “protagonist merkezli” bir oyun biçimidir. Genellikle derin duygusal yaşantılarla çalışılır.
Drama yönteminde tüm duyular kullanıldığı için çocukların dikkat, algılama, dinleme, konuşma, ifade etme ve bedeni kullanarak yorumlama gibi iletişim becerileri gelişmektedir. Bu sayede, sorunlarını ifade etmeyi ve açıklamayı öğrenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri